Er zat een plan achter het boek van Machteld Zee

De vaste lezers van het onvolprezen Batavirus kennen ondergetekende als een uitermate uitgesproken criticus van de islam. Ook onderzocht ik als een van de weinigen diepgaand alle facetten van het fenomeen ‘islamofobie’ en ontmaskerde ik eigenhandig een aantal keer islamofobie frames van de politiek georganiseerde islam in Nederland waaronder de Moslimbroederschap partij NIDA in Rotterdam. Je zou dus kunnen stellen dat ik mij redelijk bewust ben van de gevaren van de islam voor een land als Nederland. Er kan wat mij betreft dus niet genoeg kritiek op de islam zijn. Op de rechtse grachtengordel (de rechtse online (social) media kliek) loopt dit echter soms wat uit de hand. Soms lijkt daar het cultiveren van de hyperbool met betrekking tot de gevaren van de islam en daarmee angst voor de islam, een marketingtool om boeken of politiek te verkopen. De hele #ophef afgelopen week rond het verschenen pamflet Heilige identiteiten. Op weg naar een shariastaat? van Machteld Zee is daar een voorbeeld van.

Laat ik voorop stellen dat er niets mis is met #ophef creëren om je boek en jezelf te verkopen. In de rechtse (online) media en de eraan gelieerde wetenschappelijke wereld lijkt het –  in tegenstelling tot de ruim gesubsidieerde linkse grachtengordel  – nog knokken voor iedere euro of tien minuutjes orale bevrediging van Matthijs van Nieuwkerk. Als dat onder de noemer van ‘wetenschap’ gebeurt echter, dan kan dat wringen. Zeker als het ‘commerciële of media-aandacht’ motief er zo dik bovenop ligt

Het interview

De #ophef rond Machteld begon dinsdag naar aanleiding van een interview in het AD met de spannende kop: Achter islamisering zit een plan. Het interview is een PR interview – Bataviroloog Wierd Duk die wij kennen als een kritische journalist en wetenschapper stelde geen enkele kritische vraag na al wat  instemmende tweets over het pamflet van Machteld de dag ervoor – waarin een aantal boude uitspraken over het gevaar van de islam worden gedaan en een bepaalde sfeer wordt neergezet. Nu is dat enigszins noodzakelijk om #ophef te creëren op de anti-islam flank in de media vanwege de ‘tsunami’ aan vaak terechte islam kritiek maar ook onterechte islam paniek van de afgelopen 10 jaar. Los van wat cliché’s (ik was links, deed onderzoek, zag de waarheid en werd rechts, kerstboom!) was dit volgens mij de opmerkelijkste uitspraak:

‘Volgens mij stel ik vooral zaken vast. Als ik constateer dat invloedrijke westerse intellectuelen criticasters van de islam ontmoedigen en zodoende de fundamentalisten helpen om moslimgemeenschappen te isoleren en hen te ‘islamiseren’, dan is dat niet meer dan een constatering. Ik wil vooral in een kort betoog de lezers bijpraten over de fundamentalistische islam’

Useful idiots

Ik volg het islam-debat, of wat daarvoor door moet gaan, al een tijdje. En dus ben ik dan wel benieuwd wie die invloedrijke westerse intellectuelen zijn. En zijn die ook echt onderdeel van het plan achter de ‘islamisering’ zoals de kop suggereert? Ik bedoel de belangrijkste ‘useful idiot’ die mij te binnen schiet wat dit betreft is Job Cohen en die is gelukkig al 6 jaar weg. Uit Amsterdam. Ja, die waren jullie ook vergeten he? Het interview lijkt er ééntje van 10 jaar geleden.

#Ophefmarketing

Soit! Dit interview is bedoeld om #ophef te creëren via de social media. Nu moet u weten dat Machteld een nog relatief onbekend lid van de rechtse grachtengordel is. Bij promoties in Leiden en bij lezingen in Amsterdam kwam ik haar geregeld tegen toen ik zelf nog benieuwd was wie deze mensen in de (online) rechtse media, Bart Voet, Nanninga, Bert Brussen, Baudet etc. waren. Een wat verlegen jonge vrouw die altijd haar aansteker kwijt lijkt te zijn. Dat zij onderdeel van deze kliek is, viel natuurlijk ook op te maken uit het feit dat een paar uur nadat dat het interview verscheen, naar aanleiding van het interview met Duk in het AD, de hyperbool overdrive op de voornaamste rechtse online platformen Geenstijl en TPO op stoom kwamen om de #ophef te vergroten en verder te verspreiden.

Dat is namelijk de opmaat naar fase 2.  Eerst via een PR interview hele boude alarmerende uitspraken doen over de islam. De rechtse platformen zetten dit breed uit en het klapvee van de sociale media doet de rest. Fase twee van de campagne wordt dan geheel verzorgd zonder inspanning of kosten. Door de tegenpartij. De regressief linkse online (social) media. De totaalgekken van YOLO’s JOOP.nl, wetenschappelijke dwaallichten als Leo Lucassen, Groenlinks mediahipsters als Miko Flohr. Die gaan op de clickbait van rechts als vliegen op stront. Via hen gaat er op social media een blik open van linkse intersectionele sociologen, antropologen en gender wetenschappers waar gelukkig nog nooit iemand van gehoord heeft. Die gaan allemaal ad hominems, godwins, verdachtmakingen roepen naar hun collega-wetenschapper. Dat moet wel want kern inhoudelijk zit Machteld op het juiste spoor natuurlijk. Dan komt fase 3.

Beveiliging

ZIE JE WEL! LINKSE ACADEMICI PLEGEN EERWRAAK OP MACHTELD ZEE roept Geenstijl dan. Machteld heeft dus gelijk! Linkse wetenschappers proberen haar de mond te snoeren en te karaktervermoorden! En dat allemaal zodat de islamisatie van Nederland ongehinderd doorgang kan vinden. De gemoederen lopen nu zo hoog op dat we in het enigszins oncontroleerbare deel van de campagne zitten. Zo probeerde Maja Mischke van het ‘frivole’ (dixit Bart Nijman) reactionair rechtse Opiniez nog olie op het vuur te gooien door te suggereren dat de boekpresentatie van Machteld beveiligd moest worden. Tot haar spijt bleek dit echter te gaan om een onwel geworden junk:

img_0648

img_0649

De hamvraag is natuurlijk, wie was de onwel geworden junk van de rechtse grachtengordel die uiteraard het publiek vormde tijdens deze boekpresentatie? Annabel Nanninga? Bert Brussen? Wierd Duk, die uiteraard ook aanwezig was maar een compromitterende foto samen met Martin Bosma van de PVV liet verwijderen van twitter, zelf? Maar ondertussen was Machteld ondanks alle ophef en oproepen daartoe, nog steeds niet uitgenodigd bij Pauw of DWDD. Was het allemaal voor niets geweest? Sterker nog, vrijdagavond zat niet Machteld haar boekje te verkopen bij Pauw maar Alberto Stegeman zijn sensatieprogramma ‘Onderkoffer’. Dat ging geheel toevallig, zo leek het, over illegale shariahuwelijken in Nederlandse moskeeën. Zou #Machteldgate uitgaan als een nachtkaars?

Alles van Duk is ruk!

Gelukkig was daar Peter Middendorp van de Volkskrant op zaterdagmorgen. Op links geld momenteel het adagium: alles van Duk is ruk!. Peter had blijkbaar last van een ingegroeide aarshaar en dus leverde hij een column af waarin niet alleen Machteld, de rechtenfaculteit Leiden maar zelfs collega Wierd Duk op een nogal rancuneuze manier werden afgeserveerd. Een complete poepstorm brak los. Op de rechtse grachtengordel geldt immers het adagium: ‘kom je aan Duk dan ga je stuk!’ Nu viel enigszins te vrezen dat in de media-ego oorlog die vervolgens losbarstte en die zich maandag op de nepfeministen zou richten, het belangrijkste bijna vergeten werd. De vrouwen in Nederland die zuchten onder het (huwelijks) recht van de religie van de vermoeidheid. Maar niets is minder waar!

Eind goed, Al goed

In Onderkoffer dat een illegaal islamitisch polygaam huwelijk opzette en filmde, liep niet alleen Alberto Stegeman te hijgen, maar verscheen ook Machteld Zee voor deskundig commentaar. Het probleem waar het eigenlijk vanaf het begin om ging of had moeten gaan, werd concreet gemaakt met ook een vrouw aan het woord die vertelde over huwelijkse gevangenschap. Goed gedaan! Beter nog, ook Shirin Musa zat in Onderkoffer. Zij is degene die deze vrouwen echt helpt in Nederland met haar organisatie Femmes For Freedom. Dappere Shirin deed zelfs mee in de onderkoffer operatie. Ik dacht: meid, waar begin je aan? De problemen waar Shirin zich voor inzet hebben echter meer aandacht nodig. Dat is tegelijkertijd moeilijk omdat het – zelfs qua veiligheid-  gevoelige materie betreft. Dessalnietemin überhaupt sowieso heeft Shirin extra steun nodig voor haar goede werk. Dat kan dus financieel of in de vorm van vrijwilligerswerk. Als iedereen die denkt dat hij gelijk heeft gekregen tijdens #Machtelgate op twitter even een duit in het zakje doet bij Femmes For Freedom dan kunnen we met een tevreden hart naar de volgende ophef rennen. De winter komt eraan. En Machtelds boek onder de kerstboom (laat hem staan hé!) is een leerzaam cadeau! De tweede druk al. Gefeliciteerd Machteld!

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

0 gedachten aan “Er zat een plan achter het boek van Machteld Zee”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *