De-islamiseren voor dummies: ontmohameding

‘Maar wat is nou die islamisering’? Nou van die heerlijke twitterhumor op de vroege ochtend bijvoorbeeld:

De levenstaak van Sam van Rooy is om vanuit het land van Dutroux ons te waarschuwen voor de niet aflatende islamisering van Nederland. Dan krijg je dat hij op zoek moet gaan naar dingen. Nu is het feit dat Rutte katholieken geen fijne vastenperiode toewenst via twitter maar moslims wel een fijne ramadan ook al islamisering geworden! Hahaha! Je zou natuurlijk ook kunnen stellen dat dit een gevalletje ontkerstening van Rutte is? Of een stukje positieve islamofobie? Het is op zijn minst een gevalletje ‘JA MAAR…MAAR…HULLIE ZIJN HYPOCRIET’. Altijd een mooie aanleiding voor wat vogelzang!

Ik wil het hier graag over het fenomeen ‘islamisering’ hebben. Hoewel dit woord enige betekenis zou kunnen hebben als ‘toenemende invloed van de islam in Nederland’ is het frame mede door totale paniekvoetballers als Sam van hierboven of Wilders maar ook zichzelf hoogachtende ‘serieuze’ opiniemakers een totaal onbruikbare waarschuwing in het publieke debat geworden. Helemaal als het frame gebruikt en overdreven wordt uit opportunistische electorale of commerciële motieven. Ook het er uit voortkomende begrip ‘de-islamiseren’ heeft mede hierdoor – en natuurlijk het ongrondwettelijke A4 PVV-programma – een naar luchtje gekregen. ‘De-islamiseren’ lijkt ook teveel op ‘dehumaniseren’ en dan rijden de treinen al snel naar het oosten.

Persoonlijk zie ik de nog steeds toenemende invloed van de islam in Nederland als een probleem. Het is niet zo dat het zwaard van Damocles ons boven het hoofd hangt maar als overtuigd islamofoob (disclaimer: ik ben ook gristofoob en judaïofoob) zie ik het liefst de islam totaal uit Nederland verdwijnen. Als eerste uit de publieke ruimte. Daar kom ik eerlijk voor uit. Maar, hoe doe je dat? Zonder het kind (rechtstaat, vrijheid van godsdienst en vereniging etc) met het badwater weg te gooien? Zonder nedermoslims – die net zoveel recht hebben om hun leven te leven zoals zij willen als iedere andere Nederlandse burger binnen de grenzen van de wet – van de rest van de samenleving te vervreemden?

Nou ten eerste om die wens kenbaar te maken in het publieke debat en naar nedermoslims in een taal die tot dialoog leidt. Ik stel dus voor om in plaats van het besmette ‘de-islamisering’, het woord ‘ontmohameding’ te gaan gebruiken. Dat dekt de lading ook beter want wat ik eigenlijk wil bereiken is dat moslims hun maatschappelijke leven minder inrichten naar het letterlijke voorbeeld van hun profeet. Al dat gedoe uit de 7e eeuw uit Saudi-Arabië dat schiet niet erg op in een open moderne democratische samenleving in de 21e eeuw. En nu niet allemaal direct islamofobie! roepen. De nedermoslims tot wie ik mij richt hoeven echt niet met fluwelen handschoentjes aangepakt te worden.

Dat zijn namelijk de ‘culturele moslims’ die geloof als een privé zaak beschouwen. Ietsisten of afvalligen die de goeie dingen van hun islamitische cultuur of achtergrond willen behouden maar het verstikkende keurslijf en de sociale controle van de geloofsgemeenschap achter zich willen laten. Ik hoop dat er daar veel van zijn in Nederland. Hen wil ik steunen en ik zou graag zien dat de media en de politiek dat ook meer zouden doen. Dat deze groep ‘culturele’ moslims openlijk zonder doodsbedreigingen en sociale uitsluiting vanuit de islamitische gemeenschap, een voorbeeld kunnen zijn. Van hoe het ook kan en volgens mij – maar te weinig zichtbaar – ook al gebeurt in Nederland. In samenhang met onderwijs (weg met het bijzonder onderwijs!) en sociaal-economisch beleid zou dat de inzet van de Nederlandse politiek moet zijn.

Een voorwaarde van de ‘ontmohameding’ die mij in Nederland voor ogen staat, is dat in een verder globaliserende en kleiner wordende wereld, de invloed van het soort islam die we niet willen in Nederland – de orthodoxe versie uit Saudi-Arabië, De Golfstaten, Iran etc – tot het absolute minimum of nul wordt beperkt. Dat betekent een actieve boycot politiek voeren tegen deze staten. Dat gaat economische moeilijkheden opleveren uiteraard maar dat moet dan maar. Kijkt u anders even naar de documentaire van 2Doc over Saudi-Arabië van gisterenavond.

Het zal u niets verbazen dat Nederland vuistdiep in de economie van Saudi-Arabië zit met ons koningshuis de familie van Oranje voorop natuurlijk. Het land wordt als een soort mafiafamilie geleid door het Saudische koningshuis dus het is er lekker zaken doen. En veel van die toegestopte dollars worden weer geëxporteerd om een religie en een levenswijze mee te sturen die echt haaks staat op wat wij hier in het westen van waarde achten. Zullen we daar in het Westen nu eens mee gaan stoppen dan?

Wat is de economische schade van een boycot politiek tegen Saudi-Arabië, de Golfstaten en Iran? Is dat al eens uitgerekend? Welke politieke partijen spreken zich principieel uit voor zo’n politiek? Want hoe goed mijn plan van de ‘ontmohameding’ in Nederland in theorie ook zou kunnen werken, als vanuit Saudi-Arabië via/en/of de landen van herkomst nedermoslims in het gareel gehouden blijven worden dan schiet het te weinig op.

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

0 gedachten aan “De-islamiseren voor dummies: ontmohameding”

 1. Jan, goed stuk en in hoofdlijnen mee eens. Maar term ontmohameding ligt niet lekker in de mond! Weet geen betere, spreek zelf over een West-Europese variant,
  Openbaar onderwijs vind ik wat moeilijker, denk aan mogelijke staatsopvoeding! Ik vind wel dat er één vorm moet komen maar dan b.v. van de gemeenschap (nog nader in tevullen/vorm te geven). Wat betreft Saoedi-Arabië helemaal eens, maar die lijn zou moeten worden naar andere Isl staten.
  Blijft voor mij nog wel de vraag waar en op welk platform nuchter over anti Islam wordt gecommuniceerd. Weet jjj die?

 2. Ik denk dat de-Islamiseren niet zo zeer te maken heeft met landen als Saudi Arabie. Het probleem zit in de eigen bevolking, in onze eigen steden en eigen dorpen.

  Moslims kunnen over het algemeen heel erg slecht integreren in het Westen. Wat je vervolgens ziet is dat zelfde de mensen die in Nederland geboren zijn, niet geintegreerd zijn. Dit is wel heel erg. Hoe kan je geboren zijn in een land en vervolgens niet geintegreerd zijn in dat land? Alleen Moslims spelen dat klaar.

  Het resultaat: een grote groep mensen die gemobiliseerd kunnen worden door anti-Westerse krachten. Turken die Erdogan leuk vinden is een voorbeeld hiervan. Nu is het zelfs zo ver gekomen dat deze mensen gemobiliseerd worden om een anti-Westerse partij de Tweede Kamer in te helpen, door radicale imams nog wel.

  Europa heeft een demografische ramp gecreerd: een groep die onschendbaar is en niet gekritiseerd mag worden (want dat zou “racistisch” zijn). In het Verenigd Koninkrijk zijn er al hele dorpen en stads-districten die vrijwel volledig Moslim zijn. Normaal stemmen deze mensen niet, maar wat als ze worden gemobiliseerd door een radicale imam om op een radicale Moslimpartij te stemmen. Het zou zomaar kunnen gebeuren.

  Een open society zonder een redelijke dosis patriotisme is gevaarlijk. Links roept dat patriotisme gevaarlijk is: “Hitler!!”. In werkelijkheid is patriotisme juist een noodzakelijk ingredient om ervoor te zorgen dat kwaadaardige elementen ons systeem niet kunnen binnendringen. Patriotisme is als een imuumsysteem. Momenteel werkt het imuumsysteem van Nederland (en de rest van West- en Noord Europa niet.
  En zie hier een groep Turken die fan zijn van een Islamitische dictator.

  Het probleem kun je ook duidelijk zien in cijfers. Dit is een studie van Berlin Social Science Center, 2008 (Ruud Koopmans).

  Germany
  Muslims should go back to the roots of Islam: 49.9%
  There is only one interpretation of Islam: 57.1%
  Religious laws are more important than secular laws: 45.1%

  Belgium
  Muslims should go back to the roots of Islam: 66.1%
  There is only one interpretation of Islam: 82.2%
  Religious laws are more important than secular laws: 69.6%

  Austria
  Muslims should go back to the roots of Islam: 65.0%
  There is only one interpretation of Islam: 79.1%
  Religious laws are more important than secular laws: 73.1%

  France
  Muslims should go back to the roots of Islam: 61.4%
  There is only one interpretation of Islam: 81.7%
  Religious laws are more important than secular laws: 73.2%

  The Netherlands
  Muslims should go back to the roots of Islam: 54.5%
  There is only one interpretation of Islam: 74.3%
  Religious laws are more important than secular laws: 70.0%

  Sweden
  Muslims should go back to the roots of Islam: 43.4%
  There is only one interpretation of Islam: 67.4%
  Religious laws are more important than secular laws: 52.1%

  Wat je hier ook duidelijk in ziet is dat Islam een POLITIEKE doctrine is.

  Een studie uit 2011 door Motivaction laat ook nog even zien dat 80% van de Turken in Amsterdam vind dat er er “niets mis is met de Jihad of Heilige Oorlog tegen de ongelovige”. Een bizar hoog nummer. Zelfs als het maar de helft zou zijn, dan was het een probleem.

  Hoe kunnen we dit oplossen? Niet. Dit is onoplosbaar volgens de huidige regels. Dit kan alleen opgelost worden door echt taboes te doorbreken.
  – Islam is geen religie, zoals Christendom en Jodendom. Het is een ideologie zoals Communisme en Nazisme. Islam moet dus ook in de wet als zodanig worden behandeld.
  – Deporteren van Moslims met alleen een Nederlands paspoort moet WEL kunnen. Ga maar “renegotiaten” met landen als Turkije en Marocco. Regels moeten aagepast worden.

  Paul

  http://www.debatetheleft.com

  https://www.youtube.com/channel/UCO_uauJxEskeAezeojkXjAg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *