Paniek en verwarring in de (extreem) rechtse bubbel

Gisteren verscheen er een bizar stuk op het extreem rechtse en waar het Israël en Joden betreft ‘judeo-fascistische’ opinieblog Opiniez: ‘Politieke elite wil via omvolking van Nederland af‘ van auteur Frank Berkemeier. Berkemeier is bang omdat gezien de ‘laffe volksaard’ van de Nederlanders de ‘elite’ er in zal slagen Nederland ‘om te volken’ met ‘niet-Europeanen’. Zelfs de aanslagen van ‘schuimbekkende mohammedanen’ zal het laffe Nederlandse volk zich laten welgevallen omdat de ‘politieke elite’ dit wil. Die elite wil bewust een situatie creëren waarbij aanslagen het nieuwe normaal worden om zodoende een ‘nieuwe mens’-  verder in het artikel ‘übermensch’ genoemd – te maken die slaafs en volgzaam zal zijn.

Nu maakt Berkemeier voor de vorm het voorbehoud dat dit alles ‘aluhoedje’ klinkt maar uit het stuk komt toch duidelijk naar voren dat Berkemeier dit echt gelooft. Hij fantaseert (of hoopt?) wat er voor nodig zal zijn om de ‘laffe volksaard’ van de Nederlanders te veranderen zodat zij eindelijk terug zullen gaan vechten. Eindelijk geweld gaan gebruiken. Een aanslag in de Kalverstraat met honderden slachtoffers of een aanslag op de Efteling? Zijn beeldende fascinatie met geweld (mes tussen je ribben, 7,6mm patroon in je hart) en ‘de daad’, bizarre eerdere stukken over herinvoering van de doodstraf, ‘als militairen spreken hoort iedereen te luisteren’ en ronduit fascistische, racistische kijk op het Israëlisch-Palestijns conflict in combinatie met zijn surreële complottheorieën met termen als ‘volksaard’ en ‘übermensch’, denk ik dat we hier echt met een fascist te maken hebben.

Nu bestaat er een inmiddels een heel leger van dit soort toetsenbordhelden op de sociale media en marge sites maar dit bizarre stuk werd gisteren getweet en onderschreven door Tweede Kamerlid Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

 

Baudet roept regelmatig de gekste dingen zoals zijn met betrekking tot dit verhaal verwante ‘homeopatische verdunning’ theorie. Achteraf lukt het de mediagenieke Baudet altijd wel om dit soort dingen recht te praten en als cultfiguur glijden dit soort dingen makkelijk van hem af. Echter, hier onderschrijft hij openlijk de aluhoedje theorieën van iemand die er mijns inziens een fascistisch wereldbeeld op na houdt. Hoe lang kunnen de lakeien van Baudet in de rechtse media, Wierd Duk,  Annabel Nanninga , Geenstijl, TPO, Geerten Waling, Sietske Gaslight Bergsma en nog een hele rits zichzelf serieus wanende ‘opiniemakers’ en wetenschappers hiervan weg blijven kijken? Zijn ze bang het eigen (grotendeels zelfde) klapvee te verliezen in hun verwante strijd tegen de (media) elite? Is het carrière technisch niet handig om hun vriend en gans met de gouden eieren in de Tweede Kamer, Baudet, kritisch te benaderen?

En, hoe zit het nu met dat grote omvolkingsplan van de elite? Wie is deze elite? Toch niet alleen de middelmatige witte onderbroek technocraten van onze politiek? Welke poppenspelers staan boven hen? Een kosmopolitisch internationaal complot? Zijn zij ook betrokken bij het plan achter de islam? Soros? Het lijkt slechts een kwestie van tijd dat het onsmakelijke en verderfelijke antisemitisme van het fin de siècle weer echt de kop op steekt onder het extreem rechtse klapvee. Waarom zou een opinieblog als Opiniez dat pretendeert zionistisch te zijn, dit soort giftige theorieën willen aanwakkeren?

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

5 gedachten aan “Paniek en verwarring in de (extreem) rechtse bubbel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *