Het einde van GeenStijl

Wierd Duk

Als de nar aan het hof gaat meespelen om de macht dan eindigt hij met kap en al op het schavot. Zijn bestaansrecht is zijn bewust gecreëerde vrije rol waarmee hij een ieder aan het hof mag en moet ridiculiseren. Het afgelopen jaar speelde zich een waar koningsdrama af met de nar van de Nederlandse publieke opinie, GeenStijl, die weinigen ontgaan zal zijn. Gisteren gebeurde er iets minder opvallends op de redactieburelen van de roze ‘kwajongens’ die zich zelden in de kaarten laten kijken. Het einde van GeenStijl lijkt in zicht.

De oorsprong van alle problemen is het succesvolle Oekranië referendum van 2016. De spin off Geenpeil uit de koker van Bart Nijman bleek een schot in de roos om de zittende macht uit te dagen. Opportunisten Thierry Baudet en Jan Roos sprongen zelfs aan boord om een graantje mee te pikken ten behoeve van hun eigen politieke ambities. Na het succes kwam de kater. De nar werd zoals het lot hem voorschrijft niet serieus genomen door de macht. Toen vervolgens in 2017 Baudet en Roos met respectievelijk FvD en WNL het succes van Geenpeil als springplank gebruikten voor de Tweede Kamer kon Bart Nijman – als grote man achter de schermen van het succes in zijn eer aangetast – niet achter blijven.

Geenpeil besloot op de valreep nog mee te doen met de verkiezingen. Een kapitale fout. Zonder excentriekelingen Baudet en Roos maar met een nieuw idee zonder partijprogramma bleek het ondanks de mediapower van GeenStijl een onmogelijke opgave. Omdat Nijman zelf niet in de spotlights durfde te staan als lijsttrekker stelde hij Jan Dijkgraaf als lijst trekkend stemkastje aan. De stoere briefjes schrijver die iedere dag iemand de maat neemt bleek echter in het echte leven het charisma van een natte dweil te bezitten. Geenpeil haalde nog geen 6000 stemmen. Het debacle was compleet. Nijman moest weer terug in zijn rol als nar, stukjes tikken voor GeenStijl. De hielen likken van die pedante Baudet die er met Nijmans succes vandoor ging en als onbetwiste leider van de rechtse grachtengordel boven kwam drijven met twee zetels in de kamer.

De frustratie was groot en een gefrustreerde nar maakt rare sprongen. Een klein beetje dom sexisme kritiek op het onschuldige dumpertreeten van broedersite Dumpert was genoeg. Met het door Nijman veroorzaakte ‘virtuele verkrachtingsgate’ kreeg GeenStijl op zijn geenstijliaans een koekje van eigen deeg van het Nederlandse vrouwelijke deug journaille. Adverteerders liepen weg. Tienduizenden euro’s schade. Het dieptepunt leek bereikt. Tot gisteren.

Wierd Duk de koene redder van ons avondland zorgde weer eens voor #ophef op twitter. In zijn strijd tegen de policor linkse gelijkgeschakelde media – iets waarvoor Wierd als egojournalist de ultieme prijs heeft moeten betalen door nooit ergens meer in de MSM of op TV te mogen verschijnen – deed Duk in een interview programma van de KRO op nationale televisie de uitspraak dat ‘Rusland geen dictatuur is omdat wanneer men zich daar niet verzet tegen de macht en zich niet met de politiek bemoeit, er prima te leven valt.’ Een tamelijk tegenstrijdige en bizarre uitspraak van iemand die zichzelf afficheert als “Putinversteher’.

De kritiek en hoon op twitter was terecht niet van de lucht. Niet alleen links twitter viel zoals gewoonlijk over Duk heen maar ook iemand als @Constanteyn die onder het pseudoniem Zentgraaff voor GeenStijl schrijft. Nu is kritiek krijgen – ook al is hij ver in de vijftig – niet Wierds sterkste punt. En al helemaal niet waar het Rusland betreft dat hij als ‘zijn broekzak’ kent en waarvan hij als enige de waarheid kent. Het helaas gebruikelijke bizarre, kinderachtige en van grootheidswaanzin getuigende gedrag dat Wierd vervolgens gisteren op twitter tentoonspreidde, werd zelfs Zentgraaff te veel. Hij schreef terecht een satirisch stuk over Wierd op GeenStijl en zette dat ter goedkeuring in het CMS.

Zou de op de grond liggende nar GeenStijl zich middels wat zelfspot kunnen revancheren en oprichten? Wierd hoort namelijk bij dezelfde rechtse club (GS, TPO, WNL FvD,etc) die in de media strijdt om de macht tegen ‘de elite’ en voor de eigen portemonnee. Bij het minste beetje kritiek op Duk verschijnen er stukken op GeenStijl om de koene ridder van het avondland te ondersteunen. Ook Duk steunde GeenStijl onvoorwaardelijk in de afgelopen moeilijke tijd na de fratsen van Bart Nijman. Ook al moeten de seksuele verkrachtingsfantasieën van de GeenStijl reaguurders met ballen in de mond met Duktape eromheen voor de hervormde preutse ‘gentleman’ Duk even slikken zijn geweest.

Mag een satirisch stuk over Duk op GeenStijl nog gepubliceerd worden?Het antwoord is nee. Het satirische stuk van Zentgraaff op GeenStijl dat Wierd Duk na gisteren terecht verdiende, werd tegengehouden door hoofdredacteuren Pritt en Bart Nijman. Kritiek op Duk is inmiddels VERBOTEN op GeenStijl. De ooit niemand ontziende nar van het Nederlandse medialandschap met zijn briljante Reviaanse ironie is dood. Het is verworden tot een kleinburgerlijk rechts rancuneus haatblogje met uitgekauwde humor in dienst van de nieuwe aanstormende rechtse (media) elite. De nar is dood. Het hof moet op zoek naar een opvolger.

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

0 gedachten aan “Het einde van GeenStijl”

  1. Of je beseft gewoon dat geenstijl zelf over de content gaat en daarmee ook zelf kan en mag bepalen of het iets publiceert. En dat in een organisatie niet altijd dezelfde kant op staan. En dat betekent nog niet dat dat het einde betekent. Sterker nog, conflicten zijn nodig in een goede bedrijfscultuur. Deze column blinkt uit in een persoonlijk wensdenken, waarbij de analyse doordrenkt is van het eigen gelijk. Helaas voor de columnist, zal de werkelijkheid weerbarstger zijn

  2. De columnist heeft gewoon gelijk. Los van het feit dat Pritt, Nanninga, Weesie, Nijman, Duk, Brusselmans, Ebru alleen hebben aangetoond rijp te zijn voor de psychiater.

  3. Ach ja 1 en al een hetze van Amsterjan tegen Bart Nijman en de rest van geen stijl. Alleen hij deugd.

  4. We vergeten voor het gemak nog even hoe Geenstijl de samenleving 40 miljoen aan een referendum (waar ze zelf geen zak van snappen) door de neus heeft geboord. Omdat het kan!
    Geenstijl kan wat mij betreft aansluiten bij het oud vuil. Jan R. daar al met smart op ze.

  5. Einde van geenstijl haha Wat en onzin stuk .Vond de uitspraken van Duk ook raar ben verder wel fan van hem
    Maar goed geenstijl moet zich niet gaan gedragen als links neo fascistische Joop.nl met stürmbahn führer Jole aan de macht. Geenstijl blijft onderschat medium ik ben blij dat ze er zijn!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *