Het Precariaat deel 1

De stabiele basis, een baan en inkomen is aan het verdwijnen. Wat we ervoor terug krijgen brengt een grote mate van onzekerheid en aanzienlijk koopkracht verlies. Zonder herstel van koopkracht zal onze economie niet kunnen herstellen.

Een snel groeiende groep mensen valt in de categorie Precariaat. Banken doen net alsof ze ook deze groep willen financieren maar dat kan gewoon niet. Het zal enkel leiden tot nog veel meer privé faillissementen.

Wat is het Precariaat?

Op Wikipedia vinden we het antwoord. “Precariaat is een sociologisch en economisch begrip. Het is een portmanteau van de woorden precair en proletariaat. Dit neologisme werd omschreven door hoogleraar ‘Economische zekerheid’ Guy Standing van de universiteit van Bath. Het verwijst naar de onzekerheid op sociaal, economisch, cultureel en politiek vlak van een groeiende groep in onze maatschappij, wat uitmondt in populisme en extremisme.

 

The new dangerous class?

Guy Standing waarschuwt in zijn boek The Precariat, the new dangerous class  voor de gevolgen van die onzekerheid. Het precariaat kenmerkt zich door korte banen, lage inkomens, moeilijke relaties, weinig sociale zekerheid en/of het ontbreken van een politieke stem. Naast een dreiging van toenemende armoede (zoals bij de Mini-Jobs in Duitsland), is het precariaat bovendien vatbaar voor populisme en extremisme en vormt het zo tevens een democratisch gevaar. Die precaire klasse breidde de laatste jaren uit en werd diverser aldus Standing. In Japan schat hij de bevolkingsgroep op meer dan 20 miljoen. In Europa werd het precariaat een thema in de vroege 21ste eeuw: hoogopgeleide jongeren vonden geen baan of verrichtten onderbetaald werk.”

Is dit wel echt een nieuw fenomeen? Mij doet het in elk geval erg denken aan het Duitsland van voor de 2de wereld oorlog. Grote mate van werkloosheid is een bron voor het zaaien van haat. Ook nu constateer ik dat we middels de media veel informatie toegespeeld krijgen waardoor volkeren en geloof tegen elkaar worden opgezet.

Terwijl werkgevers en werknemers samen het hele systeem betalen middels diverse vormen van belastingen, heb ik de indruk dat de overheden, banken, verzekeraars en accountants geen oplossing meer weten te bedenken voor de schulden waar ze de maatschappij aan hebben blootgesteld. Om de “big reset” straks in de geschiedenis boeken uit te kunnen leggen moet het precariaat snel groeien. En dat doet het dan ook. Alle wet en regelgeving van de afgelopen jaren is hiervoor gemaakt.

 

Werkloosheid inclusief “Discouraged workers”.

In aanloop naar verkiezingen wil de gevestigde orde u laten geloven dat hun beleid succesvol was. Ze presenteren ons derhalve dalende werkloosheid cijfers. Niet uitkering gerechtigden tellen niet mee en de Europese rekenregels werden aangepast. Trump vertelde laatst wel eerlijk dat de werkloosheid inclusief de mensen die uit het systeem waren gestapt in Amerika boven de 18% ligt. Of ligt het zelfs ronde de 42%? In Nederland zitten we boven de 15% werkelijke werkloosheid. De wet DBA maakt zorgt voor een stoelendans. Grote opdrachtgevers van ZZP-ers beëindigden de contracten en mensen werden vervangen door uitzendkrachten, payroll medewerkers en mensen in dienst van detachering organisaties. Alleen in augustus 2016 zijn al 3300 mensen gestopt als zzp-er aldus de KvK. Bij einde opdracht hebben deze mensen geen recht op een uitkering en tellen niet mee in de werkloosheidcijfers. De vervanging ronde zal wel leiden tot enige uitstroom uit de WW waardoor we in aanloop naar de verkiezingen ronkende verhalen konden lezen over het succesvolle beleid van de VVD en PVDA. Ook de wet werk en zekerheid is zo in elkaar gezet dat het Precariaat wel moest gaan groeien. In deze wet is geregeld dat een werknemer voortaan in hoger beroep kan gaan tegen zijn of haar ontslag. Geen werkgever gaat dat risico meer aan. De stijging van het aantal uitzenduren is ditmaal geen teken van economisch herstel. Het geeft uitsluitend aan dat het Precariaat hard groeit.

Mensen, wordt wakker. Wij moeten de regie terug pakken en werken aan herstel van de basis!

Auteur: AdjeW

UWV-er 2.0, zonder menselijke maat geen resultaat.

0 gedachten over “Het Precariaat deel 1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.