Briefje van Omejan aan: Wierd Duk

Wierd Duk

Briefje van Omejan

Beste Wierd,

Ondanks het armageddon dat volgens sommige opiniemakers op ons afkomt in 2016, zagen wij hier op Batavirus nieuwe tekenen van hoop en licht achter de horizon in de eerste week van het nieuwe jaar. Het feit dat niet Peter R. de Vries, Sylvana Simons de Vries of Sanne Wallis de Vries werden uitgenodigd om over de bizarre walgelijke groepsaanrandingen in Duitsland te spreken bij Jinek en Een Vandaag maar jij als onafhankelijk journalist, Duitsland kenner en historicus, deed het hart van menig batavirist sneller kloppen.

Je feitelijke genuanceerde optreden bij Jinek waarbij je aan de hand van berichten van de Duitse politie en media de situatie uit de doeken deed was prima! Knap ook dat je geconcentreerd bleef en je niet af liet leiden door het bizarre gestylde kapsel van Eva. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat dat een bewerking is van de cavia die Marc Marie vroeger in DWDD op zijn hoofd had. Toen de weerkaatsende biljartbal van Frits Wester in beeld kwam wist ik het zeker.

Ondanks je nuchtere feitelijke optreden was het te verwachten dat er wat paniek zou uitbreken op de KRO/NCRV/VARA burelen. De confrontatie met de realiteit is hard als je als omroep maanden lang het frame van de vluchteling als Nobele Wilde hebt gecultiveerd. Dat de rat Francisco van Jole van de gesubsidieerde website ‘Joop den Uyl draait zich om in zijn graf’ uit de diepste diepten van de linker loopgraaf omhoog zou kruipen om je te belasteren, was dus eigenlijk geen verrassing.

Ook al liet je Yolo gisteren in het radioprogramma Dit is de dag op feiten alle hoeken van de studio zien, toch koos hij de vlucht naar voren om zijn leugenachtige beschuldigingen nog wat aan te dikken. Het klapvee van de linker loopgraaf blijft immers toch wel klappen. Inhoud heeft daar geen zak mee te maken. Knap werderom dat je kalm en correct bleef. Batavaristen kunnen slecht tegen oneerlijkheid en staan bekend om hun temperament. Ik had Yolo wellicht al over de tafel gesleurd en de radio plopkap over zijn oren getrokken. PLOP!

Een nadeel van het hele gebeuren van de afgelopen dagen, Wierd, is echter dat je onbedoeld in de loopgravenjournalistiek, een woord dat jij meen ik zelf verzon om je afkeer ervan duidelijk te maken, wordt gesleurd. Het klapvee van de rechter loopgraaf klapt inmiddels harder dan de gemiddelde Terneuzenaar bij het Tros Muziekfeest op het Plein. Wij van Batavirus hebben er echter alle vertrouwen in dat jij gewoon de objectieve professional blijft die het openbare debat in deze roerige tijden zo nodig heeft. We delen daarom graag op de tweede dag van ons bestaan de tweede orde in de derde graad der batavirologen aan je uit. Je hebt hem verdiend!

Wil je bataviroloog Wierd Duk steunen in zijn werk? Dat kan hier. Kennis maken met Wierd als historicus? Dat kan hier.


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

0 gedachten aan “Briefje van Omejan aan: Wierd Duk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *