Voetveeg: Douchen in je onderbroek

Gisteren zorgde Johan Derksen weer eens voor zijn eigen maandelijkse  #ophef momentje door te stellen dat Marokkaanse jongens een probleem vormen in het Nederlandse amateurvoetbal. Ik weet gelukkig niet veel van amateurvoetbal maar uit de incidenten die de media gehaald hebben de afgelopen 15 jaar kan ik me wel een voorstelling maken. In een groep, grote bek, licht ontvlambaar, kankerhomo! en snel tot vechten overgaand, de straat neemt het veld regelmatig over bij dit type Marokkaanse – niet allemaal – jongens. Voeg daarbij de schijnbaar relatief lage bereidheid van ouders van Marokkaanse voetballertjes om zich als vrijwilliger voor de club in te zetten, een cultuur waar het amateurvoetbal erg van afhankelijk is, dan mogen de voorbedrukte aangifte formulieren tegen Derksen wel weer in de kast blijven. Het lijkt me een feitelijke constatering.

Vreemd genoeg had Derksen het in de uitzending alleen over het problematische douchen in onderbroek dat bij Marokkaanse jongens gangbaar schijnt te zijn. Daar wordt wat lacherig over gedaan maar onbewust stipt de bromsnor hier echter wel een fundamenteel iets aan. Als mannen onder elkaar, niet in je blote schwanz durven douchen uit schaamte, onzekerheid of wat dan ook, lijkt mij een rechtstreeks verband houden met veel van de problemen die dit soort jongeren veroorzaken en ook zelf tegen aanlopen. Seksuele frustratie, zuiverheidsgedachten, schuld. Het taboe over dit onderwerp binnen moslimgemeenschappen is volgens mij groot. Organiseer over dit onderwerp eens een discussie bij Voetbal Inside, Johan!

Sowieso is het schamen voor je eigen geslachtsdeel als man natuurlijk een tantaluskwelling. Zinloos dus. En als ik me de rijmpjes van het schoolplein herinner had Allah daar weinig last van. Of zoals Alex de Tocqville heel terecht in zijn lettres choisis contempleerde:

stahlhelm


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

Eén gedachte over “Voetveeg: Douchen in je onderbroek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.