De Smaak Van Verbraak #74

De Smaak van Verbraak

Daaaaaar zijn we weer, het hoogtepunt van de week staat op het punt van beginnen dus snel alle deuren van de week achter ons dichtslaan en hop de keuken in.

Na de week dat er een orkaan door ons leven trok is het nu de hoogste tijd om rustig aan te doen, tijd voor ontspanning en vooral tijd om de rust terug te vinden. En waar is er een betere plaats om de rust te vinden dan in de keuken, rustig urenlang koken en het huis vullen met warme kalmerende kruidige geuren.

Dus daar gaan we weer, vergeet de wekelijkse beslommeringen, vergeet alle ophef, de politieke malheur en geniet!

Vanavond gaan we dus flink uitpakken met een Vlaamse klassieker, vanavond is het tijd voor Vlaamse stoofpot met frietjes en Belgische mayonaise uiteraard!

Hieronder ziet u enkele voorbeeldfoto’s maar onder de foto’s volgen enkele extra tips om het werkelijk onvergetelijk te maken.

Ingrediënten voor 4 personen en extra speciale geheimen van Verbraak:

Superieure Stoof:

● 1 kilo runderschenkel
● 3 sjalotjes
● 1 rode ui
● 1 wortel
● Bloem
● 1 flesje Belgisch bruin bier
● 1 runderbouillonblokje
● Water
● 3 laurierblaadjes
● 6 kruidnagels
● 2 eetlepels appelstroop
● 1 oude boterham
● Mosterd
● Roomboter
● Peper
● Zout

Er zijn natuurlijk honderden filmpjes te vinden over hoe je een traditionele Vlaamse stoofpot of ook wel stoverij genaamd kan maken maar ik ga jullie hier heel kort en bondig uitleggen hoe je heel simpel deze godenspijs op tafel zet.

We gaan dus beginnen, we beginnen met het snijden van de sjalotjes en rode ui en gooi ze dan meteen in een grote pan met roomboter om 10 à 15 minuten aan te fruiten totdat ze goudbruin zijn. Nu gaan we verder met het snijden van de wortel, leg deze na het snijden even apart en dan snijden we de runderschenkel van het bot. De botten leggen we ook even apart en we snijden het overgebleven vlees nu in flinke blokken.

Op naar stap twee het aanbakken van het vlees. Haal de uien uit de pan en doe ze samen met de wortel in een grote stoofpot en gooi een flinke klont boter in de pan waar de ui in gebakken is, belangrijk is dat je de vetten die achterbleven van de ui niet weggooit. Nu is het tijd om de pan op vol vuur te zetten, vlees bestrooien met peper, zout en dan bloem en in 2 porties hard aanbakken. Aangebakken vlees gaat meteen met een tang in de stoofpot en zet de stoofpot naast de pan op een laag pitje, dan hoeven we nu alleen nog de botten even te bebloemen, aanbakken en toevoegen en op naar stap 3!

Dit is de belangrijkste stap, tijdens deze stap gaan alle smaken samenkomen dus we gaan meteen verder. Laat de pan waarin het vlees gebakken is wat afkoelen en gooi op een laag vuurtje het flesje Belgisch bier erbij, even 30 seconden laten koken zodat alle smaken van de bodem van de pan loskomen en dan hoppa alles overgieten in de stoofpot. Bouillonblokje erbij, lauw water toevoegen totdat alles volledig onder staat en we zijn bijna klaar. Nou ja klaar, het is natuurlijk wel nog 4 uur wachten. Het enige wat we nu nog hoeven te doen is de kruidnagels, laurierblaadjes, stroop en zout/peper naar smaak toevoegen, boterham besmeren met mosterd met de besmeerde kant naar onderen bovenop leggen en aanschouw de prachtige stoofpot!

Dan is het nu slechts nog een kwestie van heerlijk achterover leunen en de kamer volledig te laten vullen met de kruidige en warme geuren, uiteraard kijken, roeren en proeven we wel af en toe maar dat hoort ook bij de ontspanning en het genieten.

Na ongeveer 3 uur halen wel de deksel van de stoofpot en laten we hem nog een half uur à een heel uur indikken tot de gewenste consistentie, frietjes bakken (in Ossewit) en dan aan tafel.

Aan tafel met deze traditionele Superieure Stoof!

Auteur: Verbraak

Auteuriteit. Twittert onder de naam @Verbraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *