Over ‘voorbij het eigen gelijk’ op The Post Online

Vorige jaar schreef ik een open brief aan professor Leo Lucassen op deze site met vragen omtrent zijn, voor een professor, nogal eenzijdige benadering van de immigratie-en islamproblematiek in Nederland.

Twee dagen na de publicatie, die zeer goed gelezen werd – dank daarvoor -, werd ik benaderd door een van de auteurs van The Post Online. Of hij de ‘heerlijke’ open brief op TPO mocht plaatsen? Daar moest ik even over denken omdat TPO in september een artikel van mij weigerde omdat de ‘voorbij het eigen gelijk’ conclusie ervan niet op prijs gesteld werd en zij niet de beleefdheid, eerlijkheid of ballen hadden dit als reden voor de weigering door te geven.

Het artikel ging over de onterechte beschuldigingen van antisemitisme in een Nederlands schoolboek door Likoed Nederland. Ik had eerder een ander Nederlands schoolboek op antisemitische passages of anti-Israëlische onevenwichtigheid geanalyseerd en over de terechte beschuldigingen een artikel gepubliceerd op TPO. Hoofdredacteur Bert Brussen zelf, nam dit artikel in dank aan.

Echter toen ik een maand later met precies eenzelfde artikel kwam waarin de beschuldigingen van antisemitisme of anti-Israëlische onevenwichtigheid in het desbetreffende schoolboek ongegrond bleken, wilde TPO het niet plaatsen. Wellicht vanwege het feit dat TPO zelf met een beschuldigende tweet over het schoolboek zonder het geanalyseerd te hebben, het balletje voor de notoire antisemitisme-roepers van Likoed Nederland, aan het rollen bracht.

TPO

Mij werd verteld door Gyurka Jansen dat TPO niet tussen Likoed Nederland en de uitgever van het schoolboek ThiemeMeulenhoff wilde gaan zitten en dus sowieso geen artikel over het onderwerp wilde plaatsen. Nogal verbaasd was ik toen ik van Geerten Waling hoorde dat hij en Wierd Duk – allebei nota bene weinig tot niets van het Israëlisch-Palestijns conflict afwetend – door de TPO benaderd waren om (betaald) een artikel over het zogenaamd antisemitische schoolboek te schrijven. En dat terwijl ze een kant en klaar artikel van mij – een specialist – gekregen hadden met een analyse van het hele schoolboek, de beschuldigen van Likoed Nederland en de reactie van de auteurs van het schoolboek. Dat was meer dan een dag werk. Ik schreef Bert Brussen een boze mail met de mededeling dat ik nooit meer iets voor TPO zou schrijven en niet meer naar hem zou zwaaien, iets dat ik altijd deed als ik hem tegenkwam.

 

Achteraf bleek Bert Brussen ook niet degene te zijn geweest die mijn artikel weigerde maar de nummer 2 van TPO Bas Paternotte. Paternotte is vriendjes met Tom Struick – Van Bemmelen de man -de enige man zo lijkt het – achter Likoed Nederland. Dat is een ultrazionistisch clubje dat in de media voortdurend legitieme kritiek op het beleid van Israel maar ook bijvoorbeeld schoolboeken zoals in dit geval, als antisemitisme framet.

Struyck van Bemmelen had dus even zijn vriendje Bas Paternotte ingeschakeld om via het The Post Online twitter account #ophef over het zogenaamde ‘antisemitische’ schoolboek van ThiemeMeulenhoff te creëren. Dat ik als historicus gespecialiseerd in het Israelisch-Palestijns conflict uit eigen beweging een stuk instuurde dat de #ophef en de onterechte beschuldigingen van Likoed Nederland ontkrachtte, dat was natuurlijk helemaal NIET de bedoeling. Daarom werd mijn stuk geweigerd door TPO, want Bas Paternotte durfde zijn vriendje Struyck niet afgedroogd zien worden op zijn eigen site met de #ophef die hij zelf hielp creëren. En dus liet hij lafjes Gyurka met een doorzichtig smoesje komen waarom TPO het stuk niet wilde plaatsen. Zo rolt Paternotte die overigens zelf nogal ongezond kritiekloos pro-Israel is zoals blijkt uit deze interne TPO e-mail die hij verstuurde op het moment dat Gaza tot stof gebombardeerd werd met meer dan 2000 dodelijke slachtoffers waarvan de helft vrouwen en kinderen.

Zo werkt dus ‘voorbij het eigen gelijk’ van de TPO een club die geen gelegenheid onbenut laat om anderen de maat te nemen. Het gaat ze blijkbaar niet om de feiten of inhoud maar #ophef creëren ten behoeve van het eigen gelijk of het eigen clubje. En dan vervolgens mensen die dit blootleggen of een andere mening hebben afbranden.

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

6 gedachten aan “Over ‘voorbij het eigen gelijk’ op The Post Online”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *