Gemeenten luiden noodklok!

Zojuist viel mijn oog op een persbericht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. En ik moet u eerlijk zeggen dat ik best ben geschrokken van dit persbericht. Samengevat komt het erop neer dat onze lokale overheden hun dienstverlening niet meer kunnen garanderen. De gevolgen hiervan raken vrijwel iedere Nederlander.

Nu de lente bijna is aangebroken rukken normaliter de groenteams van de gemeentes weer uit. Wel, wegens een gebrek aan mensen wordt dit jaar het openbaar groen niet onderhouden. We zullen als goed burger een steentje moeten bijdragen, de andere optie is een totaal verwilderde omgeving. Papierprikkers van de gemeentereiniging, herkenbaar aan hun oranje hesje, dreigen ook uit het straatbeeld te verdwijnen. Gezinnen met kinderen die gebruik maken van de schooltaxi dienen ook een oplossing te vinden voor het vervoer naar school van hun lieverdjes. Ondersteunende diensten op scholen staan ook onder druk, met andere woorden docenten moeten hun eigen kopieerwerk verzorgen en de klaslokalen en de omgeving van de school schoonhouden. Ook de gemeentelijke ambtenaren zullen naast hun drukke werkzaamheden *kuch* hun eigen kantoren moeten schoonhouden. Voor onze bejaarde medemens die in een verzorgingshuis verblijft is het nog maar de vraag of ze ’s ochtends uit bed gehaald worden, ontbijt en koffie krijgen en regelmatig uitgelaten worden.

Bedrijven die bijvoorbeeld hun inpakwerk laten doen door medewerkers van de Sociale werkplaatsen dienen ook om te kijken naar een andere oplossing. Hetzelfde geldt voor bedrijven die samenwerken met de Sociale Werkplaatsen en gretig gebruik maken van hun goed gemotiveerd personeel. Denk hierbij aan de Horeca, u mag binnenkort zelf uw bestelling ophalen wegens gebrek aan bediening, en diverse winkelketens. Ik verwacht lege schappen bij de IKEA, Primark, AH, Jumbo, Kruidvat, Leenbakker, Praxis, Gamma. Ook de noodzakelijke kassahandelingen zult u zelf moeten verrichten tenzij u sowieso van plan was proletarisch te winkelen. En niet onbelangrijk, binnenkort mag u uw post zelf afhalen bij het postsorteercentrum en zoeken uit de grote berg ongesorteerde post. De Sociale Werkplaatsen overwegen om collectief hun faillissement aan te vragen.

De oorzaak van al deze ellende die ons te wachten staat is tweeledig. De primaire reden is de aantrekkende economie. Gemeenten zien al hun ‘gratis personeel’ vertrekken naar echte banen. De tweede reden is een succesje van Sadet Karabulut. Haar initiatiefwet om werkverdringing door werken zonder loon tegen te gaan is vanmiddag aangenomen door de Tweede Kamer. Hoewel we in de verkiezingsstrijd nog niets gehoord hebben over deze problematiek, mag ik toch wel constateren dat ik graag van onze politici hoor hoe ze de dienstverlening naar de burger gaan waarborgen de komende jaren. De gemeenten hebben namelijk niet voor niets de noodklok geluid! Best knap voor mensen die normaliter niet weten waar de klepel hangt trouwens.

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *