Ook de SP faciliteert gratis werk

Ik kan op dit blog wel blijven schrijven over gratis werk en dwangarbeid. Vandaag kwam er weer eens een bericht voorbij dat me de haren direct recht overeind liet staan. Best moeilijk met een kaal hoofd trouwens. Deze keer is een wethouder van de SP de directe aanleiding. Peter Verschuren is namelijk wethouder in de gemeente Hoogezand-Sappemeer en direct verantwoordelijk voor het gemeentelijke beleid aangaande sociale zaken en werk. Sociaal is echter iets wat de heer Verschuren niet heeft begrepen, zaken doen wel (hij behartigt de belangen van PostNL uitstekend en zijn ambtenaren vullen de HR afdeling met verve in) en de definitie van werk is hem ook vreemd.

Wat is er aan de hand? Wel, onlangs wist de gemeente Hoogezand-Sappemeer het nieuws te halen omdat zij haar bijstandsgerechtigden werkervaring laat opdoen bij PostNL. PostNL is overigens landelijk het bedrijf dat zo ongeveer gratis personeel betrekt van iedere gemeente en/of sociale werkplaats. Het FNV besloot nader onderzoek te doen naar aanleiding van de vele klachten. Het FNV is namelijk vrij recent wakker geworden en hanteert nu eindelijk de slogan dat werk moet lonen. Ik hoop dat ze met dat lonen wel geldelijk gewin bedoelen, de term nuttige bijdrage en persoonlijke bevrediging vallen mij namelijk iets te vaak. Het FNV wist met een georganiseerde staking het landelijk nieuws te halen, voor de gemeente Hoogezand-Sappemeer een leuk stukje city-marketing. Want laten we wel wezen, buiten enige Noorderlingen om weet uiteraard niemand van het bestaan van deze gemeente.

Wethouder Verschuren zag zich nu uiteraard genoodzaakt te reageren, want voordat je het weet geven mensen een negatieve uitleg aan het met behoud van uitkering post sorteren bij PostNL, en dat moet je niet willen. Vandaag was het zover en ik wil u zijn reactie niet onthouden. Deze nobele SP-wethouder weet ons te melden dat de afgelopen drie jaren niemand is gekort op de uitkering. Dat klopt, het brave klootjesvolk durfde namelijk ook niet te weigeren en er was dus ook geen aanleiding om te korten. Impliciet geeft hij hiermee wel toe dat dwang tot de instrumenten van zijn ambtenaren behoorde. De uitspraak van het FNV over slavenarbeid noemt hij grievend, overigens niet voor de gratis tewerkgestelden maar voor zijn ambitieuze ambtenaren. Resultaten met betrekking tot doorstroom naar regulier werk zijn overigens niet bekend en dat is toch de doelstelling van deze trajecten.

Wel weet hij te melden dat de ambtsinstructie is veranderd en dat volledige vrijwilligheid gewaarborgd is, er zal niet gesanctioneerd worden indien een bijstandsgerechtigde niet gratis post wil sorteren. En daarmee lijkt mij het probleem opgelost. Ik ben wel benieuwd wie vanaf volgende week de post gaat sorteren. Ik verwacht zelfs een toename van het aantal vacatures postsorteerder in de regio. En tegen wethouder Verschuren zou ik willen zeggen tel uw zegeningen, trek uw conclusies en stap op. Zeg meteen ook het lidmaatschap van de SP op, want het kan niet waar zijn dat deze partij dit kan toestaan. En Hoogezand-Sappemeer kan dan eindelijk haar slogan waarmaken; “Het klopt in Hoogezand-Sappemeer!”

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

3 gedachten over “Ook de SP faciliteert gratis werk”

  1. Wie vanaf volgende week de post gaan sorteren? Nou, dat is heel eenvoudig. Dat zijn dezelfde K….zakken die het voorheen ook deden. Die blijven er gewoon gratis heen gaan. Ik begrijp niet dat er nog mensen op de SP stemmen. Ik heb bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op de SP gestemd. Maar dat was wel de laatste keer. Nooit weer.mede door mijn stem is de SP in de gemeente Menterwolde in het college gekomen. Ik wou toen hulp zoeken bij de wethouder. Lian Veenstra. Ik heb haar denk ik drie keer gebeld, en iedere keer kreeg ik er een voicemail voor, die zei dat ik mijn naam en telefoonwinkel moest inspreken. Dan zou ik zo spoedig mogelijk teruggebeld worden. Dit heb ik iedere keer gedaan maar ik werd nooit teruggebeld. Ik heb een brief geschreven aan het landelijk hoofdbestuur. Hier heb ik ook nooit antwoord op gekregen. Voor mij heeft de SP voor altijd afgedaan. En mij krijgen ze niet gratis aan het werk. Als ik gezond was, zou ik wel een gewone baan kunnen hebben. Maar dat zit er niet in.

  2. Het wordt dat de top van de Sp gaat inzien dat wethouder Verschuren moet worden gecorrigeerd. Op de huidige manier wordt Sadet Karabulut gebruikt als een Don Quichote die tegen windmolens vecht. De Sp is altijd duidelijk geweest we zijn tegen het werken met behoud van uitkering….nu lijkt het zo dat Sp akkoord gaat met het werken met behoud van uitkering. Post.nl is een bedrijf dat in heel Nederland misbruik maakt van gratis en goedkope krachten en niet de intentie om mensen te laten doorstromen. 3 maanden werken met behoud van uitkering, dan een flutcontractje van 9 maanden met geen vaste uren, soms onder het minimum en moeten ze nog aangevuld worden…………na die 9 maanden de volgende lichting……….gratis arbeidskrachten…..voor Post.nl gratis arbeidskrachten en de subsidie lees verdienmodel van de Gemeente wordt in stand gehouden. Bij Sociale werkvoorzieningsschappen, scholen, dorpshuizen, groen, Bibliotheken, gemeentehuizen, en commerciële bedrijven gebeurt hetzelfde aantal voorbeelden Jumbo, Kruidvat, Kwantum, Albert Heijn, Leenbakker, Praxis, Gamma, Primark…..en zelfs bij de FNV kun je hier en daar je vraagtekens neerzetten.

  3. Werklozen hoeven natuurlijk niet te kiezen voor werken bij PostNL want aan ongemotiveerde medewerkers heeft een bedrijf niets. Vorig jaar heeft een besteller nog een brievenbus pakje van mij gegeven aan iemand die de buren hielp met verhuizen. Ik was thuis en deed open en ging de besteller achterna maar de postbode had niets gezien. Dat is niet prettig voor zo een bedrijf want er is sterke concurrentie van bijvoorbeeld Kiala (Euro 3,95). Er wordt wel degelijk gesproken van het (moeten) sanctioneren wanneer de cliënt zowel arbeidsinschakeling als tegenprestatie weigert. “Moeten,” want de wet verplicht de gemeenten sancties op te leggen en deze zijn voor mensen die geen vermogen mogen hebben niet mis vergeleken met de tijdelijk te leveren prestatie.

    Ik was lid van de SP en heb hun al fanatiek geholpen sinds dat ze actief werden begin jaren ’80. Ze moesten waar mogelijk meebesturen omdat dit een partij meer vestigt dan telkens de mensen te benaderen die niet willen gaan stemmen. Verrechtsing en het aanspreken van een meer behoudende groep kiezers was uitdrukkelijk minder een probleem dan vruchteloos verder proberen. Verschuren heeft toen als Wethouder van Groningen de begroting moeten redden door enkele honderden bijstandsgerechtigden, op slinkse wijze met tussenpersonen en geheime afspraken uit onderhandelingen door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, volledig arbeidsongeschikt te verklaren. Ik zelf ook gedwongen, heb geen inzage gegeven in medische gegevens en werd niet medisch gekeurd maar ben 50 minuten te woord gestaan bij UWV, waarbij het vooral over hun ging. Zelfs na het indienen van een werkelijk ter zake doende bezwaarschrift en het voor de rechter laten komen in hoger beroep, niets wetende van vele voorgewende handicaps als telkens flauw vallen en geen zinnig woord kunnen uitbrengen in een opmerkelijk merkwaardig opgesteld rapport, heb ik een volledige Wajong uitkering. Direct na het on-line schrijven van de zin dat mensen rekening zouden moeten houden met deze fraude bij het uitbrengen van hun stem werd mijn SP lidmaatschap opgezegd. In 2007 werden mensen ook gefilmd bij het inleveren van hun inkomstenverklaring, dit mocht Verschuren dus niet zomaar laten doen en mensen die met een aanhanger vol bouwafval of in de auto van hun ex reden die wonnen een proces daarover. Ja, zei de gemeente, maar wij kunnen het niet helpen dat we nu wel weten wie de fraudeurs zijn. Dat is ook zo sprak de rechter. Verschuren is de wethouder en de gekozen partij heeft het voor het zeggen. Jammer dat zowel hij als zijn partij steeds meer slachtoffers zullen maken en achter zich kunnen laten als definitief onder de voet gelopen. We kennen hier de regiotram plannen, die niet door gingen en waarvoor uit coulance hoge bedragen werden betaald aan buitenlandse bedrijven waardoor de schade opliep tot waarschijnlijk bijna 20 miljoen (niet bekendgemaakt). Het te bouwen Forum aan de nieuwe markt zou ook niet duurder mogen worden of de SP zou haar steun intrekken. Mensen die toch SP stemmen zitten met schade in plaats dat zij mogen hopen op verbetering van inkomen.

    Iemand moet toch voor mijn gestolen Wajong uitkering betalen. Dat is dan de Rijksoverheid. De verzekeringsarts vroeg “doe uw ogen eens dicht en raak dan uw neus aan met uw rechter wijsvinger.” ik zei: “als u dat eerst doet!” De arbeidsdeskundige, die bij het korte gesprek aanwezig moest zijn, wegens voor de gelegenheid veranderde en vereenvoudigde procedures, riep “Nee, niet doen…” Daar is mijn keuring toen bij gebleven want een toestemmingsverklaring voor inwinnen van medische gegevens verscheurde ik te plaatse en gaf hun de snippers. Vorige week kreeg ik een brief van het UWV hoofdkantoor in Den Haag, dat ik niet mee zou doen met arbeidsinschakeling omdat ik volgens hun gegevens geen arbeidsvermogen heb. Dit heeft helaas ook als effect dat ik niet meer kan worden gereïntegreerd. Terwijl ik in 2007 net ingeschreven stond voor “Doe mee,” waar je gegarandeerd vrijwilligerswerk van de gemeentelijke Sociale Dienst zou krijgen bij een bedrijf of instelling van hun keuze. Daaraan voorafgaand was ik namelijk ontslagen bij de Dierenambulance omdat ik de toiletten veel te goed schoonmaakte en nooit een ander die daar werkte zou hebben gegroet. Cheers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.