Zondags schotschrift

Links weet het zeker, terrorisme wordt veroorzaakt door maatschappelijke ongelijkheid, de oorlog in Irak en de genocide op het, jaarlijks in omvang toenemende, Palestijnse volk. Religie, dat is ‘slechts een excuus’, of een morbide trend; ‘popjihad’ zoals arabist Jan Jaap de Ruiter het noemt. Hebben ze daarin gelijk?

Ja en nee. Uiteraard zijn kansloze sukkelaars, onbruikbare elementen voor zelfs de meest eenvoudige baantjes, verdoemd tot een sociaal-­economische positie die niet te benijden is. Er zijn te weinig sociale huurwoningen, het maatschappelijk middenveld heeft de slagkracht van een natte pannenkoek en we ‘gijzelen’ armoedzaaiers die hun boetes niet kunnen betalen. En dat alles, binnen groepen in de samenleving, die na dertig jaar progressief beleid ten aanzien van sociaal zwakkeren, het begrip ‘eigen verantwoordelijkheid’ niet kunnen spellen noch herkennen. Daar zijn we mooi klaar mee. Helemaal onprettig wordt het, wanneer van huis uit moslimse jongeren de ‘onrechtvaardigheid’ des levens willen verklaren, aan de hand van hun religie. Dat kan goed gaan, wanneer jongeren denken dat God ze in dit leven test. Maar de zoektocht kan ook uitvallen in het voordeel van de politieke islam. Hele en halve radicalen, die beweren dat de ervaren onrechtvaardigheid voorkomt uit Westerse vijandigheid tegen de islam. In dat opzicht heeft links een punt, uitsluiting en overige sociale factoren kunnen bijdragen aan de weg naar radicalisering.

Toch heeft ook rechts beslist een punt, wanneer wordt gewezen op de eenvoud waarmee de Koran voor malicieuze uitleg vatbaar is. Het doet geen recht aan de realiteit deze zorg te pareren, met de an sich juiste constatering, dat alle religieuze boeken voor kwade uitleg vatbaar zijn. De praktijk leert dat het risico op radicalisering, binnen de islam, groter is dan bij andere godsdiensten. Of het nu de laatste zet tot het plegen van een aanslag is, of het kiezen voor een bestaan in een parallelle orthodoxe samenleving, het komt buitenproportioneel vaker voor binnen de islamitische gemeenschap.

Rechts en links hebben allebei een punt, ieder een deel van de oplossing in handen. In plaats van het gelijk van de ander te erkennen, om daarna als de sodemieter te werken aan effectief beleid voor de korte en lange termijn, verkiest men moddergooien boven oplossingen. Links ‘kijkt weg’, rechts haat alles wat niet blanker is dan Jamai, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Sterker nog; dat gaan we komende maanden dus gewoon doen. Want de kans op lijken in de Kalverstraat is blijkbaar niet half zo angstaanjagend, als het als het vooruitzicht dat je vastgeroeste overtuigingen op de schop moeten.

Lang leve het Koninkrijk,

R.C.M. Doherty (ingezonden stuk)

Auteur: Verbraak

Auteuriteit. Twittert onder de naam @Verbraak

Eén gedachte over “Zondags schotschrift”

  1. Eh, ‘terrorisme is de oorzaak van..’ Moet zijn: ‘terrorisme wordt veroorzaakt door. ‘?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *