Voetveeg: Maurits Hendriks

Vannacht bereikte ons het nieuws dat Maurits Hendriks in al zijn ‘wijsheid’ heeft besloten Yuri van Gelder uit de Olympische Selectie te zetten, omdat the Lord of the Rings het gepresteerd heeft een biertje te nuttigen in metropool Rio de Janeiro. Een biertje, waarmee hij zijn plaatsing voor de finale van het onderdeel ringen dat pas aanstaande maandag plaats vind heeft gevierd. Indien het hier inderdaad slechts om het nuttigen van een licht alcoholische versnapering gaat, overigens genuttigd in de nachtelijke uurtjes, dus nadat Hendriks om 11 uur iedereen een nachtzoen had gegeven en het licht had uitgedaan, kunnen we niet anders constateren dan dat dit een zwaar overtrokken reactie is. Een absoluut onhoudbare disciplinaire maatregel waarmee Hendriks zijn onkunde definitief heeft aangetoond.

Maurits Hendriks is immers niets anders dan een omhooggevallen bobo, die zelf slechts kan terugkijken op een totaal mislukte sportcarrière als doelman in het hockey. Doelmannen zijn normaliter de jongetjes die als laatste worden gekozen, omdat ze toch mee moeten doen, maar totaal niet geschikt zijn om de sport te beoefenen. Deze frustratie was de basis om de stap naar coach en uiteindelijk na lang slijmen de nietszeggende functie van technisch directeur NOC*NSF en Chef de Mission te vervullen, de natte droom van ieder mislukt en miskend jongetje. Jongetjes die zich vervolgens vaak ontpoppen tot ware machtswellustelingen. Onze snob Maurits is overigens al eens weggestuurd door het bestuur van de nationale hockeybond, omdat hij niet door één deur kon met de spelers. Men verweet hem een gebrek aan leiderschapskwaliteiten.

Bij aankomst in Rio bleek overigens dat perfectionist Hendriks in zijn functie als Chef de Mission een beste veer had laten vallen. De atleten werden geconfronteerd met een accommodatie die nog in de afbouwfase verkeerde, hetgeen de nodige verstoring in de perfecte voorbereiding opriep. Hier kon wel eens een deel van de verklaring liggen in zake de tegenvallende prestaties tot dusverre. Een echte leider had dit ruim van te voren verkend en had zorg gedragen voor een alternatief. Zo niet onze schoolreisleider, Maurits wist het gebeuren te downsizen in de pers en zichzelf schoon te praten van elke verantwoordelijkheid.

Geacht NOC*NSF, het is aan jullie om in te grijpen. Een logische stap is om Yuri van Gelder alsnog in de gelegenheid te stellen de finale te turnen. Yuri zal uit dit onrecht zoveel energie putten dat een gouden medaille in het verschiet ligt. En dominee Hendriks dient met onmiddellijke ingang uit zijn functie ontheven te worden, het zal de sfeer in het Nederlandse kamp ten goede komen. Of, Maurits, mocht je dit onverhoopt lezen, hou de eer aan jezelf. Deze volwassen sporters hebben geen behoefte aan een omhooggevallen machtswellusteling met zijn kostschoolregeltjes. Actie graag!

P.S.  Na vele discussies op Twitter en nagekomen media wil ik u de volgende reactie van @Muitert niet onthouden, gaat Yuri van Gelder zich kwalificeren voor de OS2020.

Update.     Inmiddels heeft Yuri van Gelder het proces tegen het NOC*NSF verloren. Hoewel de motivatie nog onbekend is, vreest schrijver dezes dat de rechter zal besluiten dat een Kort Geding niet meer aan de orde was wegens het ontbreken van een aanmerkelijk belang. De Nederlandse Bo(no)bo’s hadden Yuri immers al teruggetrokken voor deelname aan de finale, een onherstelbare zet. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit een bewuste doordachte zet is geweest. De echte redenen van deze dubieuze affaire zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen, maar wat we wel hebben is een feitenrelaas. En op basis van dit feitenrelaas kan ik slechts constateren dat ik achter bovenstaand stuk blijf staan. Tijd om de Augiasstal schoon te vegen met nieuwe bezems, die vegen immers pas goed schoon. Doei Maurits en neem je kompanen mee.

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

5 gedachten over “Voetveeg: Maurits Hendriks”

 1. Wat een onzin verhaal. Om 6 uur in de nacht lallend het dofp uit zijn bed jagen is iets meer dan een biertje.

 2. Slecht verhaal dit. Afspraak is afspraak. Kein geloel zou Ernst Happel zeggen. En jij terug in je mislukte schrijversbestaan.

 3. @Pietertje. Lallend het dorp uit zijn bed jagen ? Als dat zo is moet men dat ook als reden aangeven en niet zo geheimzinnig smijten met “voorbeeldfunctie” en andere abstracte en dus rekbare normen.

  Tekenend vind ik dat de meeste sporters alles uit de media hebben en voorzichtig (angstig) verklaren dat NOC/NSF wel een goede reden moet hebben gehad om het zwaarste middel, uitsluiting, toe te passen.

  @Jan. Ernst Happel. Die hoort thuis in “andere tijden sport”. (naast Hendriks, die al eens door het gouden hockey-team werd uitgekotst)
  Met respect, maar die autoritaire houding zou op vandaag door geen enkele sporter worden ge-accepteerd.

  Wat Happel betreft: Ik denk dat die Yuri een draai om de oren had gegeven en naar bed had gestuurd met de woorden: Folgende week olympiesj kampioen werden anders hast du probleem.

 4. Iedereen is fout behalve Yuri. Als je er voor kiest om tot 5 in de ochtend de beest uit te gaat lopen hangen in een schimmige nachtclub ergens in Rio zonder dat men weet waar je bent, dan ook nog eens tot 15:00 uur in je nest liggen ruften om je roes uit te slapen, daardoor een training mist, en verkondigd dat je schijt aan alles hebt als je door je ploeggenoten wordt aangesproken op je amateuristische gedrag, dan moet Yuri vooral alleen maar naar zichzelf kijken. Een 100% terechte beslissing dat ze hem naar huis hebben gestuurd. Als dat de instelling van een topsporter zou moeten zijn dan heb je op een olympisch podium niets te zoeken. Maar iedereen is fout behalve Yuri.

 5. Flikker allemaal toch op die chef de lullo is een eerste klas paardelul die alleen voor eigen gewin gaat!
  Je weet wat je meeneemt naar rio.
  Zet er een bewaker bij of bind hem vast. En natuurlijk stelt zo’n truttig rechtertje het ioc in het gelijk!
  Stuur die niets presterende zwemmers naar huis!……puriteins gereformeerd zooitje daar in Rio!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.