Briefje van Omejan: aan ‘culturele moslims’ die stiekem niks met de Ramadan hebben

Leef er op los

Beste mensen,

Het kan niemand – en jullie zeker niet – hier ten lande ontgaan zijn dat de Ramadan gisteren weer is begonnen. De ‘zalig Ramadan’ wensen waren weer niet van de lucht, alle journaals besteedden er ruimschoots positieve aandacht aan en ook Omejan dronk van zonsopgang tot zonsondergang de hele dag bier om zich in te leven in hoe het is om je collectief in te zetten ter meerdere eer en glorie van Allah. Zelfs stercolumnist Hanina van het Algemeen Dagblad schreef bij hoge uitzondering eindelijk een islam gerelateerde column. In zulk bovenaards schoon proza laten weten dat de Harira-soep erg bewerkelijk is maar ongezellig om in je eentje op te eten, rechtvaardigt mijns inziens iedere achterlijke traditie.

Driewerf houzee voor de Ramadan dus. Echter, er lijkt mij ook een groep mensen die niet zo blij is met het jaarlijks terugkerende maandje jezelf overdag uithongeren en geen water drinken. In onze op slachtofferschap drijvende hypermedia waren zij opvallend afwezig gisteren. Dat zijn de mensen die ondanks dat zij als kind met de islam geïndoctrineerd werden, zelfstandig en rationeel de wereld zijn gaan aanschouwen. Of de mensen die voor henzelf en hun omgeving een positieve boodschap uit de islam halen maar terecht niet inzien wat een maand jezelf uithongeren en dorsten daaraan bijdraagt. Of moslims die gewoon een hekel hebben aan kuddegedrag, gemeenschap – en familiegeneuzel. Kettingrokers, alcoholisten, feeders, auto-obesitanten en sexverslaafden.

Er zijn duizenden mensen met een moslimachtergrond die, om de goede lieve vrede met de familie of andere wel praktiserende moslims te bewaren, voor de schone schijn zich conformeren aan de Ramadan maar zich stiekem niet aan de voorschriften houden. En dan heb ik het niet over de miljoenen die dit op straffe van zweepslagen, gevangenisstraf of geldboetes in de islamitische landen doen. Gewoon hier in Nederland. De groepsdruk van Ramadan moslims schijnt nogal groot te zijn. Een maand lang, ieder jaar, worden ‘culturele moslims’ die terecht een kolere hekel aan de Ramadan hebben, auto-etnisch geprofiliseerd door hun ‘geloofsgenoten’! Zij moeten een maand lang stiekem aan hun dagelijkse levensbehoeften komen en aan al die andere lekkere en leuke dingen die het leven leefbaar maken. En dan na zonsondergang ook nog die bewerkelijke Hanina-soep naar binnen werken!

Aan hen is dit briefje van Omejan deze keer gericht. Kop op lieve mensen! Wij van Batavirus zijn in gedachten bij jullie. Vanwege één of andere stam die de maan aanbad in de pre-islamitische tijd, hebben jullie nog 29 dagen te gaan. Dus er komt een moment dat ‘wanneer je iets stiekem doet het twee keer zo lekker is’, niet meer opgaat en dat de bewerkelijke Hanina-soep je oren uitkomt. Als dat moment is aangebroken, doe je ogen dicht en denk dan aan die heerlijke hit van Modern Talking uit de jaren tachtig en zing mee uit volle borst!


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *