Waarom de nieuwe Oostenrijkse president Van der Bellen niet deugt

Van der Bellen

De Oostenrijkse presidentsverkiezingen werden gewonnen door Alexander van der Bellen. Een gegeven dat vooral bij sommige D66’ers en PvdA’ers reden tot vreugde was. “Oostenrijk krijgt geen populistische president” twitterde Sjoerd Sjoerdsma, terwijl Sjoerdsma waarschijnlijk geen enkel debat tussen de kandidaten heeft gevolgd. Maar Hofer, de verliezende kandidaat, was van de FPÖ en dus fout! Gelukkig krijgt Oostenrijk dus een president die de belangen van zijn land voorop stelt en die echte democraat is.

Dat had je dus gedacht…

Terwijl Van der Bellen afgelopen maandag nog schijnheilig riep dat hij president voor alle Oostenrijkers zou zijn, verkondigde hij op een Duitse talkshow toch echt wat anders. Als president zou Van der Bellen nooit en te nimmer een regering waarin de FPÖ vertegenwoordigd is beëdigen. Kortom de wil van de Oostenrijkers is hem worst. Want Oostenrijk is een klein land dat afhankelijk is van de export uit de andere EU landen. De FPÖ is daarom een te groot gevaar in de ogen van Van der Bellen. Daarmee wist Van der Bellen met een opmerking op een Duitse talkshow half Oostenrijk tegen zich in het harnas te jagen. Maar ook in het verleden was Van der Bellen maar weinig geïnteresseerd in de belangen van het Oostenrijkse volk toen de Oostenrijkse christendemocraten van de ÖVP met de FPÖ een regering vormde, liep de hele EU daartegen te hoop. Sommigen van u kunnen zich misschien de misplaatste verontwaardiging herinneren toen Koningin Beatrix toch in Lech ging skiën ondanks het feit dat de meeste EU-landen de Oostenrijkers wilden boycotten. Ook het obligate “Kauft nicht von Österreichern” wat door een Nederlands kinderkoor onder leiding van een linkse dirigent werd gezongen, was koren op Van der Bellens molen. Sterker nog, hij bedankte zich nog voor de sancties en scheldpartijen richting het Oostenrijkse volk. Zo’n iemand wordt leider van het Oostenrijkse volk.

Van der Bellen die met steun van de christendemocraten, de sociaaldemocraten en de liberalen is verkozen tot president kan zich maar beter op de vlakte houden. Hij zit daar niet omdat hij zo populair is. Hij zit daar omdat al die partijen iets te verliezen hebben. De christendemocraten zitten als juniorpartner van de sociaaldemocraten (SPÖ) in de regering en in de peilingen staan beide partijen op fors verlies. Trouwens verloor de SPÖ net Werner Faymann als kanselier en partijleider. De nieuwe kanselier Christian Kern doet het al niet veel beter. Nog geen twee weken aan de macht heeft Kern al de Hongaren geschoffeerd. In een persconferentie had Kern Hongarije als een autoritaire staat weggezet want de Hongaren nemen te weinig vluchtelingen op. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken noemde daarop de Oostenrijkse politiek bevooroordeeld en schizofreen. Dat belooft wat als Van der Bellen president wordt: uitvallen naar de Oost-Europese buurlanden zullen dan wel wat vaker voorkomen.

Van der Bellen moet niet denken dat hij veel speelruimte heeft en krijgt. Zijn eigenlijke aanhang is relatief klein en groeit nauwelijks. Mocht de FPÖ toch in een coalitie met de ÖVP komen dan heeft Van der Bellen dat maar te accepteren, want wat Oostenrijk niet nodig heeft is een diepe politieke crisis. De werkloosheid is te hoog en te veel hardwerkende mensen zijn door het Austro-socialisme van Feymann en Kern in financiële problemen gekomen. Als de verkiezingen één ding duidelijk gemaakt hebben is dat het volk het cliëntelisme meer dan zat is. Dat moet Van der Bellen aanpakken en over zes jaar moet hij met pensioen. Iets anders zou het Oostenrijkse volk en de Oostenrijkse politiek niet aankunnen.

door Jeroen Adema


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Verbraak

Auteuriteit. Twittert onder de naam @Verbraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *