Briefje aan Erik van Muiswinkel

Geachte heer van Muiswinkel, beste Erik,

Vol verbazing volgen wij sinds gisteren de media omtrent de Zwarte-Pieten-discussie en met name jouw rol daarin. Het is duidelijk dat jij de voortrekkersrol op je hebt genomen om namens ruim 100 zelfverklaarde ‘Bekende Nederlanders’ jullie standpunt ten opzichte van deze discussie naar voren te brengen. De wijze waarop roept nogal wat vragen op. Deze willen wij je in deze open brief graag stellen, waarbij ons blog Batavirus je bij voorbaat toezegt je antwoord, als je genegen bent te reageren, zonder enige vorm van censuur te plaatsen. Wij, Bataviristen, schuwen namelijk de discussie niet. Ook willen we je complimenteren dat je de discussie aangaat op Twitter, waarbij je mensen die reageren vanuit een ander standpunt niet meteen op block zet.

Integendeel, je presteert het zelfs om het woord k****r taboedoorbrekend op te voeren als een geaccepteerd scheldwoord. Iets waar wij als Bataviristen niet achter staan trouwens, maar wij zijn dan ook geen cabaretiers die vanuit een bij voorbaat miskend superioriteitsgevoel redeneren. Nee, wij horen bij het grote genuanceerde midden als het gaat om fatsoen. Het zou je overigens sieren als je voor dit misplaatste woordgebruik je excuses zou aanbieden. Het kan immers niet je bedoeling zijn om goedwillende mensen die wel de discussie aan durven te gaan bewust te schofferen en buiten te sluiten.

Vraag 1: Hoe is deze actie tot stand gekomen en wie zijn de initiatiefnemers?

We vermoeden dat jij één van de initiatiefnemers bent, maar zijn nieuwsgierig hoe je deze ruim 100 BN-ers hebt benaderd. Beelddenkers als we zijn, zien we je met een intekenlijst door de gebouwen van het Mediapark schuifelen namelijk en ’s avonds een rondje grachtengordel.

Vraag 2: Wat is jullie strategie en doelstelling?

Met name bij de gekozen strategie plaatsen wij onze vraagtekens. Het is je namelijk gelukt om jullie te positioneren lijnrecht tegenover de extreme Pro-Zwarte-Pieten, waarmee je bij voorbaat de discussie uitsluit met de grote middengroep die wel bereid is om op normale toon de discussie aan te gaan. Dit polariserend effect in combinatie met je redeneren vanuit een belachelijk superioriteitsgevoel doet ons vermoeden dat jullie als een stel kleine kinderen je zin stampvoetend door willen drijven. We kunnen ons echter niet voorstellen dat het de bedoeling is om het kinderfeest Sinterklaas, een wezenlijk onderdeel van onze cultuur, de nek om te draaien. Graag een stukje opheldering dus.

Vraag 3: Is er sprake van een verborgen agenda?

Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat je naarstig op zoek bent naar vervangende inkomsten nu je bijverdiensten als Hoofdpiet zijn weggevallen. Inkomsten waaraan je weer invulling kunt geven door de komende maanden te pas en te onpas te komen opdraven tegen betaling in allerlei talkshows om jullie standpunten toe te lichten. Talkshows waar je direct toegang tot hebt vanuit je Vara-netwerk (Pauw, DWDD) of in tweede lijn via je mede-ondertekenaars (RTLLN, Boulevard). Als je dit goed aanpakt hou je daar met minder werk meer aan over dan aan je rol als Hoofdpiet trouwens, Peter R. de Vries kan je daar vast meer over vertellen. Hoewel het ook vast niet de bedoeling is, kom je op dit moment best wel rancuneus over naar je ex-werkgever het Sinterklaasjournaal.

Drie prangende vragen die je hopelijk wilt beantwoorden, we zien je schriftelijke reactie graag tegemoet op info@batavirus.nl. Alvorens je je daartoe zet willen we je toch nog verleiden om je een beetje in te lezen, we hebben vorig jaar namelijk al een open brief (als je op het linkje klikt kom je op het betreffende briefje) geschreven naar Quinsy Gario en DJ Sabroso nadat zij zich in de media opwierpen als woordvoerders van de antiazwartepietenbrigade. Twee namen die op jullie lijst gek genoeg ontbreken.

In deze brief verwijzen we naar een niet onbelangrijk stuk, namelijk de NEN0512 (onderaan het artikel kun je het zeer lezenswaardige document downloaden), een norm waarin alle elementen van het Sinterklaasfeest zijn vastgelegd evenals de procedure om via de reguliere weg wijzigingen aan te brengen. Wij spreken hierbij nogmaals de intentie uit om de Zwarte-Pieten-discussie terug te brengen waar het hoort, namelijk bij de overgrote meerderheid in ons land, zeg maar ‘het fatsoenlijke en genuanceerde midden’, een midden dat zeker bereid is op basis van argumenten de discussie aan te gaan. Een midden dat nu buitengesloten is en niet gehoord wordt.

In afwachting van je reactie,

Met vriendelijke groet,

Batavirus

Kankerlul


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

15 gedachten aan “Briefje aan Erik van Muiswinkel”

 1. Ik dacht die Erik heeft meer hersens maar helaas zwarte piet is zwart omdat hij door de schoorsteen kruipt maar iedereen moet zich maar aanpassen aan de multicultie samenleving en onze tradities maar overboord gooien ik wil het hier over twintig jaar nog maar eens zien niks meer over van ons nederland wordt tijd dat de Nederlander eens opstaat.

 2. wij (iedereen dus) moeten van gevestigde tradities afblijven.Je kunt alles wel af willen schaffen omdat het volgens sommigen niet waar is of achterhaald.
  Waar gaan we dan mee verder, de bijbel? Ook hier staan dingen in waarover je kunt redetwisten.
  Nee, laat het nu lekker bij het oude blijven. En bevalt het niet,je weet waar de grens is.

  Bas van Vugt

 3. Tonnen belastinggeld verdwijnt in de zakken van huilers, verongelijkten, relnichten maar ook criminelen en subversieve elementen hebben deze nieuwe bron van inkomsten ontdekt, trap tegen heilige huisjes, beledig een BNer, neem een religie op de hak of verdedig die te vuur en te zwaard, of pleeg een gruwelijke misdaad of start een Twitterrel en de elkaar verdringende media staat kwijlend met een tuut met geld aan je deur deze, media pooiers en hun hoeren zelf ook mediageil staan te popelen om het voor het voetlicht te brengen om het publiekelijk af te fakkelen of op te hemelen, met de steeds langer wordende tenen van onze maatschappij is het tegenwoordig een peulenschilletje om dat te bewerkstelligen, financieel succes verzekerd!

 4. Laat de heer van Muiswinkel en de overige 99 BN-ers zich eens verdiepen in het proefschrift over Sinterklaas en Zwarte Piet (titel bij mij verkrijgbaar) dan ziet hij dat de geschiedenis van de eerbiedwaardige knecht verder terug gaat dan het Hollandse slavernijhandelaarsverleden. Laat de niet-Hollanders in het mooie land, die niet als de Zeeuwen en Hollanders grof geld verdiend hebben aan de slavenhandel buiten deze discussie als jullie je geweten zo nodig moeten ontlasten. En vertel de heer di Gario, semi-kunstenmaker, dat de slavenhandel al veel ouder is dan het gewest Holland, dat in Afrika de slavernij al voorkwam in het oude Egypte, dat de Grieken en Romeinen, maar ook de moslims in Oost-Afrika en wat we we nu de Arabische landen noemen ook goed raad wisten met de slavenhandel en dat hun voorouders uit Suriname, de Antillen en zelfs de Verenigde Staten er terecht kwamen omdat zwarte rasgenoten bereid waren hun mede-zwarten te verhandelen voor veel geld aan de blanken, want het waren toch maar buitgemaakte krijgsgevangenen. Ook de heer Gario praat vanuit een misplaatst superioriteitsgevoel, terwijl hij zijn eigen geschiedenis niet eens kent.

 5. Allereerst Muiswinkel je taalgebruik. Om die vreselijke ziekte te misbruiken om je gram te halen. SCHAAM JE DIEP. Er zijn heel veel mensen aan die ziekte overlede en helaas volgen er nog meer. Niet te hopen voor jou dat je binnenkort ook aan de beurt bent. Ik hoop het niet voor je. Dit gun je niemand.Als ik jou was zou ik mij maar distantiëren van deze uitlating. Trouwens, ik heb niet zo’ñ hoge pet op van die z.g. BN’rs uit o.a. de amsterdamse grachtengordel. Zou het liever noemen BZ’rs. Bekende Zakkenvullers).

 6. Top geschreven! Is alleen te hopen dat Erik en zijn 99 volgelingen kunnen lezen…

 7. Ik ben van mening dat de zogenaamde bnrs €€€€ krijgen om negatieve te reageren op het kinderfeest IK VIND HET SCHANDALIG dat een traditi zo afgebroken moet worden door een 100 tal niks nutten die niet weten wat er in kinderen omgaat.

 8. Handel is niet afhankelijk van huidskleur, afkomst of beroep. Handel staat tot rijkdom. En rijken kunnen iedere cultuur of afkomst hebben. Zo ook Slaven. Slavernij staat niet tot zwart. Zwart kan echter wel rijk zijn. Net als blank. Dus wie zijn hier de Slaven? En wie de rijken?

  Nu anno 2016 is daar niets in gewijzigd. Want Rijk staat tot macht. Zoals arm staat tot onmacht. De rijken bepalen, terwijl de armen betalen met hun leven en gezondheid.

  Hoelang gaan wij nog Door met het geven van ons leven. De rijken lachen zich rot. Geld is de zwaarste drugs ter wereld en maakt de meeste doden. De Honger naar geld en macht zal nooit worden gestild.

  Geeft u uw leven nog voor de staatsschuld of winst voor de multinationals? Of gooien we het roer om? Na ontvrienden, ontbinding. Moeten we nu nog ontslaven. Wie doet er mee.

 9. Had ik al eens gezegd dat je je moet sminken om te voorkomen dat de kinderen je niet herkennen? En dat moet in het zwart want geel blijf je herkenbaar en groene, rode, blauwe mensen bestaan niet! Dus niks rascisme, traditie of zo. Gewoon vermomming…
  En nou kappen met de discussie!

 10. Zwarte tranen, zwarte tranen van verdriet
  veroorzaakt door het wit racisme,
  en vooral door Zwarte Piet,
  huilen al die zwaar gekwetsten,
  want het witte volk dat begrijpt het niet.

  Witte tranen, witte tranen van verdriet
  veroorzaakt door het zwart racisme,
  dat geen enkele zwarte ziet,
  die gaan gewoon door met blanken pesten
  maar het zwarte volk stoort dat niet.

  Zwarte tranen zijn het zwarte goud,
  denk aan Mauro, een zwarte traan uit lijfsbehoud,
  behoede hem voor een drop-out,
  want veel van die blanke “racisten”
  vonden zijn uitzetting opeens wel heel erg fout.

  Witte tranen scoren niet,
  witte tranen zijn we niet gewend
  Voor witte tranen geeft de media geen cent,
  witte tranen, gestort door het gekleurd geweld,
  dat verhaal, dat wordt niet verteld.

  Witte tranen, zwarte tranen
  worden niet gelijkgesteld,in de rechtszaal
  telt niet de witte, maar de zwarte traan,
  met het slachtoffer is men niet zo begaan
  laat men de dader met een taakstraf gaan.

  Witte tranen, zwarte tranen, hypocriet
  voor wie het verschil niet ziet.
  Blanke mensen, allemaal racisten,
  alleen, dat wisten ze nog niet.
  Ze durven dat zelfs te betwisten,
  het gaat allang niet meer over Zwarte Piet.

  De witte traan is niet van goud,
  de blanke is toch immers altijd fout.
  Enkel als men buigt voor de wens,
  van de zo gastvrij in ons land ontvangen
  gekleurde medemens,
  maar pas op, tolerantie heeft een grens.

  Door:
  Willemientje

 11. En dan lees ik dat Amsterdamse scholen het Suiker- en het Offerfeest in willen voeren. Hoezo wordt alles maar door onze strot geduwd. Sinterklaas en straks ook Kerst en andere christelijke feestdagen zullen snel verleden tijd zijn. Of moeten moslims straks ook verplicht ONZE feestdagen vieren? Schandalig. En zeker schandalig dat een, eens een Hoofd Piet zich nu zo tegen het kinderfeest keert. Kom op mensen, laat ONZE cultuur NIET kapotmaken! En dat taalgebruik van hem geeft me een ijskoude hand om mijn hart. In mijn familie en vriendenkring veel mensen aan deze vreselijke ziekte verloren. Kan dit allemaal wel ongestraft blijven??

 12. Wij in Nederland hebben eeuwen oude tradities. Sinds onze medelanders ons (over)bevolken men zij zich te moeten bemoeien net deze tradities. Vreselijk irritant. Bovendien je komt hier vrijwillig naar dit prachtige land. Pas je aan komt geloof ik niet in jouw woordenboek voor. Sterker nog wij vieren straks niet meer onze vooral christelijke feesten. Dodenherdenking en bevrijdingsdag of andere traditionele feesten of herdenkingen. Nee wij herdenken de slaventijd. Wij vieren Islamitische feesten. Boedistische feesten. Zo kan je nog wel even door gaan. Alleen in Rotterdam al 166 nationaliteiten. Dus dat belooft wat want ja als de Islam gevierd wordt. Waarom dan ook geen ander gelovig feest of traditie. Weg vrije dagen met Pasen, Pinksteren, Hemelvaartsdag. We zijn straks vrij op bv het suikerfeest.
  Dag oude Hollandse tradities. Hallo 166 verschillende feesten waar ik niet op zit te wachten. Bovendien moet ik mij aanpassen aan onze medelanders. Volgens mij hoort het andersom. Maar nee Nederland geeft alles weg. De Pieten discussie is maar een voorloper van het verdwijnen van alle tradities.
  Waar is dat heerlijke land van vroeger?
  Zou er nog maar van genieten, het Sinterklaasfeest. Voor je het weet zit je middel in de Ramadan.

 13. Als j jaren zwarte piet bent is het behoorlijk hypocriet dat waarneer j stopt j ineens tegen zwarte piet bent deze discussie is immers al sowieso 2 sinterklaasfeesten oud dus sowieso al twee jaar hypocriet geld vangen terwijl j er tegen bent…beetje erg raar nietwaar en dan hebben we het nog niet over al die zwarte pieten mooie kleding geweldige ontvangst bij witte gastvrije mensen witte mensen mogen op schoot knuffelen kussen etc de meestal mooie schoenen bij sommigen nogsteeds gouden oorbellen en pieten zijn de baas die bepalen de sint is een oude man die soms wat dom overkomt en alleen op zn paard en op n stoel mag zitten wuiven en handjes geven mooi zijn voor op n foto waarbij de pieten op plekken mag komen waar normaal gn mens mag komen ik als zwarte piet zat op n auto pepernoten te gooien naar mevrouw en meneer agent ik werdt gesommeerd er af te komen k gooide door en collega pieten hielpen mij waarop de politiemensen zeiden ok laat maar en wegliepen nou dat wil K bij burgers nog eens zien.. zwarte pieten hebben een streep voor op gewone burgers….dat heb ik in documentaires in boeken films over de slavenij nog nooit gezien gelezen gehoord slechte kleding slecht als überhaupt schoeisel om over contact met blanken niet te spreken…..ik zie geen overeenkomst maar ja als ik de mensen tegen zwarte piet hoor dan kan ik zelfs in onze koning een uitbuiter zien die profiteer vd arme burger….geloof niet dat we moeten kijken naar de mensen Hoe wij ze willen zien maar naar de mensen zoals ze zijn ZWARTE PIET IS ZWARTE SINTERkLAAS IS EEN KINDERFEEST!!!!EINDE DISCUSSIE…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *