Ebru Umar heeft haar punt gemaakt

Ebru

Terwijl half Nederland afgelopen zaterdag hun oranje tuinbroek aan het strijken was om aankomende woensdag gekleed als een totaalmalloot Koningsdag te gaan vieren, zat een paar duizend kilometer verderop in een Turks vakantiehuisje de columniste Ebru Umar te doen wat ze altijd doet. Beetje vakantie vieren, beetje werken, beetje wijn drinken, beetje Twitteren. En communicatief als ze is, is ze nooit te beroerd om haar mening te geven. Over alles. Daar kun je van houden of niet, maar ik vind dat nogal een groot goed. Ebru, die terecht zeer kritisch is op de huidige koers van zowel Turkije alsook de Nederturken die meer affiniteit denken te hebben met Erdoganië dan met het land waar ze geboren zijn, maakte enkele observaties over het ophangen van grote Turkse vlaggen in de badplaatsen en buitengebieden. Deze vlag betekent voor veel Turken zo veel als #FuckErdogan, want ze zien hem niet als een Turk maar als Armeen. Een Armeense dictator in Turkije dus. Het kan verkeren.

Zoals inmiddels heel Nederland weet, stond daar ineens de Turkse Stasi aan de deur. Of mevrouw Umar wilde meekomen, want ze had dingen gezegd die ‘beledigend’ waren. Initieel deed het me een beetje denken aan intimidatie-pogingen van willekeurige, overheidskritische Twitteraars door de Nederlandse politie, maar al snel bleek dit een stuk serieuzer. Vanaf het allereerste moment ging het social media-alarm af en volgde een stortvloed van ongeloof, steunbetuigingen en oproepen aan politici en ambtenaren om hier direct werk van te maken. Hartverwarmend genoeg kwam dit allemaal uit het gehele spectrum van onze samenleving; van links tot rechts, van socialist tot liberaal, van papierwit tot chocoladebruin. Althans. Dat leek eventjes zo.

Want al snel kroop uit de krochten van onze samenleving de personificatie van de Vijfde Kolonne uit haar social media-schulp; Erdogan-aanbiddende, veelal jongvolwassen Nederturken. En niet te weinig ook. Deze buitencategorie Nederlanders maakten er al jaren sport van om kritische Nederlanders met Turkse roots te bedreigen, stalken en beledigen. Met Ebru Umar als centraal middelpunt en baken van hun ongebreidelde haat. Het sneue is dat zij, en wij toeschouwers aan de zijlijn, daar eigenlijk al stiekem een beetje gewend aan begonnen te raken, voor zover dat mogelijk is. Maar nu hadden ze een reden om een feestje te vieren en dat deden ze dan ook massaal; Ebru zou wel eventjes kapotgetrokken worden in de Turkse isoleercel! Prijs Erdogan! Je kon het getütür bijna door je Facebook-account horen.

Echt verrast door deze compleet stompzinnige reflex was ik niet, gezien ik een scala aan Nederturkse kennissen heb die me steevast helpen herinneren dat er een enorme hoeveelheid jonge mensen van Turkse komaf geen binding voelen met Nederland, maar wel de dictator vereren van een land waar ze twee keer per jaar op vakantie gaan. Maar waar ik wél van stond te kijken was de intensiteit en massaliteit van hun haat richting en onbegrip over alles waar de Vrijheid van Meningsuiting voor staat. Ebru moest gemarteld worden, want ze was een landverraadster. Vanwege haar mening. Zodra je deze hersenloze horde aansprak op het waarom, wierpen ze tegen dat dat hun mening was en je dat diende te respecteren want VvMU en zo. Liefst nog gevolgd door ‘kankernederlander’ of ‘joodse hond’, inclusief alle spel,- en taalfouten denkbaar. De ironie was onmeetbaar. Het schisma tussen Nederlanders en de meerderheid van de Nederturken is nooit zo proefbaar en tastbaar geweest als tijdens dit weekend. Alles meewegende is mijn conclusie dat dit niet meer te repareren valt, en vraagt om respons.

Ik wil het niet meer. Ik wil niet meer tolerant zijn richting de intoleranten. Ik wil niet meer mijn vertrouwen geven in halfzachte straatcoaches en sociale werkers die harder bezig zijn met het uit het nieuws houden van de ongebreidelde, racistische Nederland-haat van een deel van de vierde en vijfde generatie nakomelingen van allochtone immigranten, dan dat ze daadwerkelijk bijdragen aan een succesvolle integratie door hun schaamtecultuur te ontmantelen. Ik wil niet meer dat er geld gepompt wordt in zelfpijperige sportprojectjes en knuffelstages. Ik wil niet meer de schuld krijgen van het mislukken van de multiculturele samenleving, terwijl veel andere etnische groepen zonder al deze hulpmiddelen nu succesvol deel uitmaken van onze samenleving. Ik wil niet meer geloven dat deze hatelijke en hypocriete Vijfde Kolonne ooit een net zo waardevolle en mooie toevoeging aan ons kleurrijke culturele tapijt wenst te worden als de Indonesiërs, Molukkers, Surinamers, Chinezen en Irakezen. Ik wil niet meer horen van pamperende politici dat het om ‘slechts een klein deel’ gaat, terwijl de omvang dit weekend pijnlijker, groter en beter aanwijsbaar is dan ooit te voren.

Ik wil dit allemaal niet meer, omdat ik weet waar dit toe leidt. Ik wil dit niet meer, omdat de volgende stap bloedvergieten op grotere schaal is en onze matriarchale samenleving eerder op de knieën zal gaan en capituleren, dan terugvechten. Dus fuck Erdogan, fuck de Erdogan-aanbiddende Nederturken en fuck de betuttelbrigade die het zo ver heeft laten komen. Kom maar snel naar huis zodra je landarrest er op zit, Ebru. Daarvoor mag ook. Want je punt is gemaakt.

Fuck Erdogan


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Svennusmax

Ongecontroleerd, ongenuanceerd, ongeïnteresseerd, onomwonden, onnodig grof, onzinnig, ongeliefd, ongevoelig, onuitstaanbaar, ongefundeerd en onnavolgbaar. Twittert onder de naam @SvensTweet

0 gedachten aan “Ebru Umar heeft haar punt gemaakt”

 1. Wanneer worden wij verlost van die zgn neder Turken, Marocs en ander tuig! Sodemieter op uit dit land!!!!

 2. Op Mark en Didi hoeven we niet te rekenen, die zijn naar de fysio, hun ruggengraat staat op het punt het te begeven.

 3. Veilig terug naar Nederland……..dat word nog een hele opgave.
  als de “Nederturken” zich nu laten kennen zijn we weer allemaal een stukje vrijheid kwijt.

  Vecht voor de lusten tegen de lasten.

 4. het betekend het einde van ons vrije nederland,als nu de politiek niet direct duidelijk en stevig afstand neemt van deze allochopvreters en crimi,s en direct een besluit neemt tot uitzetteing van alles wat het niet eens is met onze normen en waarden.
  crimi,s direct oer roeiboot terug en die politici die hier tegen zijn opsluiten en de sleutel weggooien.
  dit aleeen kan ons redden van die achterlijke cultuur.

 5. Ach ze i’s maar een klein radar je. Lekker schelden, en wat hebben we dan. De sluizen gaan open en worden weer overstroomd door vluchtelingen. Er word al jaren journalisten vastgehouden waar niks over vermeld wordt. Moest Ebru nu ineens de boel op scherp zetten? Over de Nederlandse journaliste hoor je weinig die vorig jaar is vastgehouden.

 6. Welk punt heeft Ebru gemaakt ?
  Helemaal niks , het is een meelijwekkende belijdenis van de Vrijheid van
  Meningsuiting van een flut-columniste.
  Ik ben bang waar het Erdogan-regime toe kan lijden, over de mogelijke burgeroorlog tussen seculiere en gelovige Turken , het effect op de Turken in Europa en daarom is een harde opstelling van de EU nodig.
  Maar we hebben toch niet de illusie dat het tripje van Umar naar haar zomerhuisje iets heeft bijgedragen aan zinvolle kritiek of zelfs maar het agenderen van ook maar één kritische punt.?
  Tja “Fuck Erdogan” maar dat kan elke kleuter op papier zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *