De Smaak van Verbraak #2

De Smaak van Verbraak

Vandaag alweer editie 2 van #DeSmaakVanVerbraak, de week is weer voorbij gevlogen en het weekend is nakende!

Dus daar gaan we weer, vergeet de wekelijkse beslommeringen, vergeet alle ophef, de politieke malheur en geniet!

Deze week gaan we zoervleis brouwen, maar niet zomaar ordinair zoervleis, neen. Sjiek de friemel zoervleis met lam, linzen en champignons.

De Chef doet het voor maar onder de video volgen enkele extra tips om het werkelijk onvergetelijk te maken.

Ingrediënten voor 4 personen en extra speciale geheimen van Verbraak:

Zuurvlees:

  • ½ liter Grand Prestige Hertog Jan of ander lekker Limburgs bier
  • 1 liter lamsjus (of kalfsfond)
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gram tijm
  • 10 gram rozemarijn
  • 100 gram champignons
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 100 gram ui
  • 100 gram zilveruitjes
  • 300 gram linzen
  • 800 gram lamspoulet

Zoetzuurmarinade:

  • Jeneverbes
  • kaneelstokje
  • kruidnagel
  • laurier
  • rozemarijn
  • steranijs
  • tijm
  • ½ liter azijn
  • ½ liter suiker
  • ½ liter water
  • 100 gram kruiden en specerijen

Mayonaise (remoulade):

  • ¼ deciliter lauw water
  • ½ liter arachideolie
  • 1 deciliter azijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 gram witte peper
  • 3 eidooiers
  • 4 drupjes worcestersaus
  • 10 gram poedersuiker
  • 10 gram zout

Garnituur (voor remoulade):

  • 1 grote augurk
  • 1 hardgekookt ei
  • 20 gram bieslook
  • 20 gram kappertjes
  • 20 gram peterselie
  • 60 gram ui

Frites:

  • 1 kilo bonken (extra grote aardappelen, geschikt voor frites)
  • 3 liter olie om te frituren maar als je de kans ziet om over de grens in België ossewit te halen dan moet je dat zeker niet nalaten.
  • 10 gram zout

Bereidingswijze

Marinade
Alle ingrediënten tezamen doorkoken en koud wegzetten.

Zuurvlees
Marineer de lamspoulet minstens één dag in de zoutzure marinade. Haal na een dag het vlees uit de marinade, dep het droog, beetje bloem erop en bak het aan in een pan. Voeg tijdens het bakken de champignons, tijm en rozemarijn toe. Voeg daarna de fond toe en kook het geheel goed door. Voeg als laatste de linzen toe. Vul de verkregen massa af in weckpotjes tot circa anderhalve centimeter onder de rand. Schenk de potjes op met de Grand Prestige of ander heerlijk Limburgs bier. Sluit de potjes goed af en laat ze in een pan met kokend water circa 45 minuten wecken.

Mayonaise
Roer de eidooiers met de mosterd, het lauwe water en andere smaakstoffen. Voeg daarna al roerende druppelsgewijs de olie toe. Doe dit heel voorzichtig want anders gaat het schiften.

Remoulade
Snijd de garnituren gelijkmatig fijn en schep onder de mayonaise.

Frites
Schil de aardappels. Snijd vervolgens vingerdikke frites. Zet de frites in ruim water weg voor anderhalve dag. Maak ze daarna op een doek droog. Bak ze vervolgens 3 á 4 minuten in olie of ossewit voor op 120°C. Bak ze daarna goud en krokant af op 180°C. Laat de frites uitlekken op keukenpapier en schud ze op met een vleugje zout.

Het is heel wat werk maar dit feestmaal is iedere seconde daarvan waard.

En nu aan tafel met een flinke pul bier erbij. Limburgs bier uiteraard!


Meer artikelen van Verbraak:
[display-posts author=”verbraak” wrapper=”ul” posts_per_page=”5″ include_date=”false” order=”” orderby=””]


Auteur: Verbraak

Auteuriteit. Twittert onder de naam @Verbraak

0 gedachten aan “De Smaak van Verbraak #2”

  1. Nee helaas kunnen we daar niet aan beginnen Edwin, alleen bier uit Nederlands Limburg is toegestaan;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *