[Longread] Gratis personeel – Deel 2

Gezien de vele uiteenlopende reacties die we hebben mogen ontvangen op het eerste artikel over gratis personeel voelen we de noodzaak om onze expertise op dit schemergebied verder te delen. In deel 2 gaan we verder in op de verschillende initiatieven die de match tussen vraag naar gratis personeel en aanbod verzorgen. Aangezien het teveel is om ze allemaal te benoemen, hoewel aan hen deze dubieuze beurt wel ten deel zou moeten vallen, krijgt u een willekeurige selectie voorgeschoteld.

Even Googlen op werkervaringsplaats en stage levert respectievelijk 68.777 en 1.050.000.000 resultaten, uiteraard binnen 1 seconde zoals we van Google gewend zijn. Het lijkt wel een hele industrie gezien het schokkend aantal hits. Het gaat te ver om alles met screenshots aan te bieden, enig doorklikwerk op de aangeboden links opent echter de deuren naar een wereld die u waarschijnlijk nog niet kende. Kijk mee en huiver.

Onze politiek

Dat is de eerste verrassende profiteur van gratis personeel. Onderstaand ziet u een aantal screenshots gemaakt van de websites van onze grootste politieke partijen. Het zal u niet verbazen dat zij graag gebruik maken van uw diensten met allerlei constructieve dienstverbanden. Vrijwilligers zoeken ze allemaal en hiermee snappen we meteen hun stemgedrag bij de behandeling van de Participatiewet. Immers, ingevolge die wet moeten alle uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie leveren. Aan gedwongen vrijwilligers kunnen ze dus geen gebrek meer hebben. Zieltjes winnen doen ze door invulling te geven aan het praktijkonderwijs in de vorm van stages. Wat opvalt is de taakomschrijving, zeg maar de dagelijkse werkzaamheden, voor de stage-opdrachten. Het lijken wel echte banen. Uiteraard gaat het hier te ver om onze politieke partijen te beschuldigen van werkverdringing.

VVD
PvdA
CDA
D66
PVV
SP

Onze overheid
Zoals we in het eerste artikel gratis personeel al hebben aangegeven loopt onze overheid voorop als het hierop aankomt. Kijk met ons mee in onderstaand overzicht van de diverse initiatieven.

Noorderlink, werkervaringsplaatsen en stages.

Deelnemende partijen

noorderlink 1
noorderlink 2

Opvallend is de vermelding over afspraken met gemeente en UWV, overigens – zoals u hebt kunnen zien – partners van Noorderlink.

Talent & Career Center, werkervaringsplaatsen en startership
Opvallend is dat dit een commerciele spin-off is van de Rijks Universiteit Groningen, waarbij afgestudeerden bij het initiatief fors geld betalen om bemiddeld te worden naar werk; een situatie die doorgaans niet voorkomt in de arbeidsbemiddeling.

Kansen op werk, werkervaringsplaatsen
Deelnemende partijen: marktbreed, iedere werkgever in de regio’s Rijnmond, Midden-Utrecht en de Achterhoek kan vacatures plaatsen.
Opvallend is dat men op de site in de aanhef spreekt over vacatures die daarna werkervaringsplaatsen blijken te zijn. Het Ministerie van VWS financiert dit project van Ypsilon, dat overigens wel specifiek ten behoeve van mensen met een geestelijke aandoening is. Op dit punt krijgen ze daarom nog enig voordeel van de twijfel, hoewel Ypsilon een belangenvereniging is.

Meesters in de psychologie,  werkervaringsplaatsen en vrijwilligerswerk
Deelnemende partijen: marktbreed, iedere werkgever in de sector psychologie kan vacatures plaatsen.
Opmerkelijk is dat het hier een stichting betreft zonder enige vergunning met betrekking tot arbeidsbemiddeling.

Culturele vacatures, werkervaringsplaatsen en stages
Deelnemende partijen: algemeen commercieel platform voor alle bedrijven in de kunst en cultuursector.

Brink en Procap, werkervaringsplaatsen voor architecten, planologen, sociaal geografen en civiel ingenieurs.
Deelnemende partijen: Rijksgebouwendienst, NS Stations, Woningcorporatie Portaal, Rijkswaterstaat, Vastgoedafdeling Universiteit Leiden, Vastgoedafdeling Universiteit van Amsterdam, Vastgoedafdeling Technische Universiteit Eindhoven, Kadaster, het ministerie van SWZ, Brink Groep, Procap.

Academie van de stad
Deelnemende partijen: de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Almere.
Opvallend is het grote aantal uren dat sinds 2008 is ingevuld zonder dat iemand zich afvraagt of er sprake is van verdringing. Gezien de omschrijving van werkzaamheden zou deze vraag absoluut gesteld moeten worden.

Werken bij de overheid, stages
Deelnemende partijen: de overheid
Opvallend is de inhoudelijke omschrijving van de stages. Wederom dienen we ons af te vragen of dit geen verdringing betreft.

Young Capital
Link: https://www.youngcapital.nl/stage
Opvallend is het grote aantal stages dat Young Capital zelf aanbiedt. Het lijkt wel een organisatie die draait op gratis personeel. Zie ook de taakomschrijving in dit screenshot: hier mogen we toch echt spreken van regulier werk.

De nationale Vacaturebank
Het platform waar de meeste WEP’s worden aangeboden is met stip De Nationale Vacaturebank. Op het moment van ons bezoek waren er 490 gratis arbeidsplaatsen beschikbaar waar u uit kunt kiezen. Ook hier valt op dat de meeste “vacatures” door de overheid worden aangeboden.

Mocht u zonder werk zitten en de handen uit de mouwen willen steken, schroom dan niet om gebruik te maken van het aanbod zoals hierboven is omschreven. Indien u vervolgens nog steeds geen onbezoldigd werk kunt vinden, dan mogen we slechts constateren dat u blijkbaar echt ongeschikt bent. Of zoiets.

U hebt nu een uitstekend beeld gekregen hoe gratis personeel een product is geworden. Ons rest slechts een herhaling van onze oproep. Wij, van Batavirus, dagen wij de Sociale Partners, de VNG, het UWV en ook De Monitor uit om samen met ons een nationaal debat te organiseren over deze wantoestanden en de ongewenste effecten daarvan op de arbeidsmarkt. Degenen van u die zich, net als wij, oprecht en zonder belangen hard willen maken voor het openbreken van deze nationale misstanden, zijn meer dan welkom om via de contactpagina op deze site een bericht aan ons te sturen. De strijdplannen liggen paraat. Reageert u wederom niet: wij stoppen in ieder geval niet eerder dan dat werk weer werk is en loont!

Deze serie bestaat uit de volgende delen:[Longread] Gratis personeel - Deel 1[Longread] Gratis personeel - Deel 2[Longread] Gratis personeel - Deel 3[Longread] Gratis personeel - Deel 4[Longread] Gratis personeel - Deel 5[Longread] Gratis personeel - Deel 6[Longread] Gratis personeel - Deel 7[Longread] Gratis personeel - Deel 8

Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

6 gedachten aan “[Longread] Gratis personeel – Deel 2”

  1. In mijn woonplaats een heel pakket aan “vacatures” … grote bedrijven (o.a. Sony, Hema, Bakker,Van der Valk, Ikea en natuurlijk de groenvoorziening/kringloopwinkels en andere gemeentelijke takken.. ) waar je 6 maanden met behoud van uitkering werkt en daarna misschien ! een contractje krijgt van net boven bijstandsniveau …. idd slavenhandel!

  2. Goed initiatief. De nogal uitgebreide Zieligheidsindustrie die nagenoeg geheel drijft op vrijwilligers ben ik hier nog niet tegen gekomen. Ik zag ook op de Google dat je als vrijwilligster voor slechts 4000 euro 3 maanden lang bedden kon gaan opmaken in Gambia. Maar dan moet je wel je familie en kennissen donor zien te maken. Staat geweldig op je CV er zijn er al velen kamerlid of minister of zo mee geworden.

  3. Dan gaat dit alleen nog maar over vrijwilligerswerk en stageplaatsen. Wat te denken van zogenaamde baantjes waarbij je, voor 4 euro bruto per uur, schijn-zzp-er bent en het weinige verdiende geld meteen kwijt bent aan uitgaven voor materiaal dat je nodig hebt om het werk te kunnen doen. In ruil voor behoud van uitkering, Waarbij dat wat je “verdient” wel wordt afgetrokken natuurlijk.. Om nog maar te zwijgen van:
    * opslag van de producten in je eigen huis;
    * via GPS op je eigen smartphone – met eigen internetkosten – gevolgd worden op je route – met eigen vervoer – bij afleveren van de producten.

  4. hou de reeks in de gaten, er volgt meer. Het past niet allemaal in 1 artikel, dan heb je een compleet boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *