Tony’s Chocolonely; het vervolg

Hoewel we normaliter als echte toetsenbordhelden vanaf onze zolderkamer onze columns tikken, hebben we vrijdag jongstleden dit patroon doorbroken. De aanleiding was de uitnodiging die we ontvingen van de nieuwe directeur van Sallcon, Mieke Akkermans, in reactie op ons briefje aan Teun van de Keuken. Een briefje dat blijkbaar toch wel enige opschudding veroorzaakte, waardoor Mieke de stap nam om twee Bataviristen, team arbeidsmarkt, van hun zolderkamer te lokken met het aantrekkelijke voorstel van een kop koffie. Inmiddels kunnen we beamen dat Sallcon / Konnected / Deventer Werktalent uitstekende koffie serveert. Uiteraard was de koffie mooi meegenomen, centraal stond echter onze publicatie waarin we het vermoeden uitspraken dat Tony’s Chocolonely, bekend van hun slaafvrije chocolade, bij Konnected werd en wordt ingepakt door mensen die zuchten onder de dwang van de P-wet. Met andere woorden mensen die met behoud van uitkering chocoladerepen of paaseitjes in dozen zitten te douwen. Een vorm van moderne slavernij die met de P-wet in de hand groot is geworden in Nederland.

Eenmaal aan tafel ontspon zich na een korte voorstelronde een geanimeerd gesprek. Alle facetten van de P-wet kwamen aan de orde. Onze eindconclusie is dat wij niet jaloers zijn op Mieke. Zij heeft de nobele taak om Konnected in goede banen te geleiden. Ze gaat dit overigens doen vanuit dezelfde achtergrond van waaruit wij onze stukken over de arbeidsmarkt schrijven. Mieke is namelijk ook geen voorstander van dwang en rechtsongelijkheid. Werk dient beloond te worden. Bloggers en directeur SW bedrijf vonden elkaar daar vrij snel in. Het leek even een vergadering van de grootste vakbond. Voor ons blijft het vrij eenvoudig bloggen over de misstanden, reacties kunt u sturen via info@batavirus.nl . Mieke staat echter een andere uitdaging te wachten. Zij mag de komende jaren manoeuvreren tussen de financiële belangen van de lokale politiek, de eigenaren van het SW bedrjf, en de totale afbraak ingezet door Jetta Klijnsma vanuit de landelijke politiek, ook wel bekend als de P-wet. En dan heb je natuurlijk nog de belangen van opdrachtgevers, het bedrijfsleven, en de vaste medewerkers van Konnected, veelal mensen met een SW indicatie. Het wordt dus balanceren op een slap koord waar iedereen aan zit te trekken en waar het vangnet al onderweg getrokken is.

Hoewel we uiteraard geen inzage hebben gehad in de opdracht van Mieke, laat staan hebben gesproken over de lange termijn visie van KonnecteD, durven we wel te stellen dat de menselijke maat centraal zal staan. Neem ons uitgesproken vermoeden over de inzet van onbetaalde krachten, niet zijnde vrijwilligers, ten behoeve van de inpakwerkzaamheden voor Tony’s Chocolonely. De schijn dat dit in het verleden heeft plaatsgevonden zal blijven. Een schijn mede veroorzaakt doordat KonnecteD, uitvoerder SW, en Deventer Werktalent, uitvoerder P-wet, in de praktijk nog steeds één inschrijving kennen bij de KvK, namelijk Sallcon B.V. SW-ers en de tegenprestatie lopen dan ook door elkaar op de werkvloer. Mieke zal in ieder geval Tony’s Chocolonely met onmiddellijke ingang vrijwaren van de inzet van mensen uit de P-wet, dit overigens ook op uitdrukkelijke indicatie van Tony’s. Uit de contacten met Tony’s is ons trouwens gebleken dat zij absoluut niet hebben geweten dat dit in het verleden heeft plaatsgevonden. Aangezien onze bronnen niet naar buiten durven treden, omdat ze bang zijn voor sancties, sluiten we dan ook dit boek. Wel spreken we de intentie uit dat ook de andere opdrachtgevers van KonnecteD lering trekken en eveneens gaan eisen dat betaalde medewerkers ingezet worden. Een fatsoenlijk bedrijf wil immers geen medewerking verlenen aan de ondermijning van onze Sociale Zekerheid en de arbeidsmarkt.

En daar hebben we een statement neergezet, fatsoenlijke  bedrijven. Tot de fatsoenlijke bedrijven rekenen we Unilever, ooit werkgever van Mark Rutte, zeker niet. Nee, Unilever werkt graag mee aan the race to the bottom. Hun excuus is natuurlijk dat ze internationaal moeten concurreren en arbeid in Nederland eigenlijk te duur is. In samenwerking met de Sociale Dienst van de Hoeksche Waard worden mensen met behoud van uitkering, de tegenprestatie, ingezet om zeepjes van Dove te verpakken. Met de dividendbelasting en overige fiscale duistere afspraken op zak zet Unilever hiermee een nieuwe stap op weg naar winstmaximalisatie. De managers van Unilever komen wel op bezoek om te kijken of er toevallig iemand opvalt door zijn inpakvaardigheden en enthousiasme. Diegene zou in aanmerking kunnen komen voor een vast dienstverband. Onze voorspelling is dat dit project nog vele malen herhaald wordt zonder enige doorstroom naar een vast dienstverband bij Unilever. Overige werkgevers uit de regio worden ook uitgenodigd om een kijkje te nemen. De Hoeksche Waard heeft er dus een bezienswaardigheid bij voor ondernemers die een dagje Apenheul ook leuk vinden.

Waar we Mieke en Tony’s veel succes wensen met hun inzet voor een slaafvrije toekomst, krijgen we dat onze strot niet uit richting de Sociale Dienst Hoeksche Waard en Unilever. Nee, hun rest de nationale schandpaal en rotte eieren en tomaten (hé SP, ik hoor jullie hier nooit over! Of ligt de zaak Peter Verschuren nog te zwaar op de maag?). Ons bezoek aan Sallcon / KonnecteD / Deventer Werktalent was een hoopgevende als het gaat om een eerlijke arbeidsmarkt. We willen Mieke en haar team dan ook hartelijk danken voor de gastvrije ontvangst, de heerlijke koffie, het enerverend gesprek en de rondleiding. Onze speciale dank gaat uit naar het inpakteam van Tony’s die ons wist te verrassen met een compleet assortiment chocoladerepen van uiteraard Tony’s. De volgende redactievergadering hebben wij iets te smikkelen als de kinderen van enkele Bataviristen de voorraad niet voor die tijd hebben weggewerkt.

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

0 gedachten over “Tony’s Chocolonely; het vervolg”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.