Omejan moet het nog een keer uitleggen aan Bart Schut

Gisteren verscheen er een curieuze column op de website van het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) van broodschrijver Bart Schut met de ietwat arrogante titel ‘Ik leg het nog één keer uit‘. In het stuk probeert Schut zijn eigen straatje schoon te vegen wat betreft de hypocrisie van zijn obsessieve oneigenlijke gebruik van de beschuldiging en het frame van ‘antisemitisme’ of ‘Jodenhaat’, die hij sinds hij voor Esther Voet en het NIW schrijft veelvuldig op twitter rondstrooit. Aangezien ondergetekende vanwege een niet ter zake doende fittie met Schut zelf slachtoffer werd van deze praktijk, zal ik toch even reageren op zijn column.

Schut begint zijn column met dat hij toevallig laatst een artikel van zijn hand op JOOP.nl onder ogen kwam. Hoewel hij geen link plaatst naar het stuk, noch de titel ervan weergeeft, gaat het om het stuk ‘Flikker toch op met je antisemitisme!’ uit 2013. Het is een aanklacht tegen het politieke gebruik van antisemitisme en andere drogredenen die de door Schut benoemde ‘Israëllobby’ (waaronder zijn huidige werkgeefster Esther Voet) gebruikt om kritiek op het Israëlische beleid in o.a. de Westbank te deligitimeren. Een terechte aanklacht – waarvan Schut schrijft er nog ‘in zijn algemeenheid’ achter te staan – tegen een fenomeen in de media dat ik ultrazionisme ben gaan noemen.

Het was echter niet toevallig dat Schut zijn oude JOOP.nl artikel onder ogen kwam. Omdat het stuk, sinds Schut voor Esther Voet en het NIW schrijft, in feite een aanklacht tegen zijn eigen gedrag op twitter is, plaatste ik het stuk met enige regelmaat onder Schuts vele onterechte ANTISEMITISME! roeptoeter tweets. Het is natuurlijk erg vervelend om iedere keer te worden geconfronteerd met je eigen hypocrisie en waarschijnlijk daarom begon Schut een paar weken geleden een heuse campagne op twitter om mij als antisemiet te framen. Zijn broodvrouw Esther Voet die ik op inhoudelijke of stilistische gronden regelmatig een veeg uit de pan geef, deed daar uiteraard vrolijk aan mee.

Hoewel ik regelmatig door Schut voor van alles en nog wat ben uitgemaakt (ik ben ook heel vervelend tegen zichzelf pijpende media-ego’s, ik weet het, mea maxima culpa) ging het mij deze keer te ver. Ik doe veel verkeerd maar wat betreft mijn kijk op Israël volg ik als historicus en  liefhebber van Israël in combinatie met mijn kennis van het land een constante lijn die uiteraard niets met antisemitisme te maken heeft. Ik ben wel zeer kritisch op het extreem rechtse beleid van de huidige Israëlische regering en de waterdragers hier in Nederland (Esther Voet, The Post Online, Opiniez, Likoed Nederland etc. en al het klapvee) die dat beleid door middel van continue frames en drogredenen willen afschermen van terechte kritiek. Die kritiek is namelijk nodig om Israël – onder druk van religieus fundamentalisme, religieus nationalisme en militarisme – NIET verder af te laten glijden richting een semi-democratische etnostaat.

Daarnaast maak ik mij ook zeker zorgen over het wederom groeiende antisemitisme in de wereld. Dat lijkt mij juist reden te meer om zorgvuldig met het ingewikkelde gevaar van antisemitisme om te gaan in de media en het debat. Zo niet voor Bart die ondanks zijn eerdere genuanceerd uitgedrukte vermaning ‘Flikker op met je antisemitisme’! tegenwoordig op twitter bijna alles en iedereen voor antisemiet en Jodenhater uitmaakt of deze insinuatie maakt.

Van een ‘opiniemaker’ die ooit overstapte van JOOP.nl naar De Dagelijkse Standaard (in de volksmond De Dagelijkse Schedelmeter) is dat wellicht te verwachten maar voor een sneue margeblogger als mijzelf getuigt dit van een dusdanige hypocrisie dat die bestreden moet blijven worden. Waarvan akte!

 

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

3 gedachten aan “Omejan moet het nog een keer uitleggen aan Bart Schut”

  1. We hebben het als Kristenen toch weer goed voor mekaar, zoveel negativiteit met betrekking tot Israel uitten dat het Nieuwe Testament
    ter discussie komt met evt. verhelderende opmerkingen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *