Briefje van Omejan: Aan Easterga

Lief strontdorp,

Soms is de strontlucht erger dan gebruikelijk bij jullie hè? En nee, dan heb ik het niet over het stiekem in de nacht stront rijden tijdens een onverwacht regenbuitje.

Jullie zijn een boerendorp met slechts 43 inwoners. Eentje daarvan is Jan Dijkgraaf. Jullie kennen hem wel, die lelijke kleine gnoom die zichzelf heel wat vindt. Ik kan me voorstellen dat jullie over hem roddelen als hij met zijn putlucht arrogantie het dorp binnen komt rijden en de gezonde boeren strontlucht net dat vleugje zwavel meegeeft dat die opeens niet meer te harden is.

Hier in Amsterdam zijn we niet zo onder de indruk van deze kabouter. Iedere dag met zijn briefjes iemand de maat nemen die door de rechtse grachtengordel gemangeld moet worden. Met de clicks een grijpstuiver verdienen zodat hij bij jullie de strontlucht kan vervuilen.

Vandaag schreef hij een briefje aan Amsterdam. Even onze diversiteits incontinentiserende politieke elite de maat nemen. Prima. Zeiken over onze losgezongen politieke elite zit ons Amsterdammers in het bloed. En wij kunnen tegenwoordig alle hulp gebruiken.

Maar tevens noemt hij ons moffen vanwege de holocaust die inderdaad nergens zo’n diep litteken achterliet als in Amsterdam. Dat litteken is nog altijd goed voel- en zichtbaar in onze stad. Die spuuglelijke Stopera, ooit het hart van de Joodse buurt. Jan zou Jan niet wezen -stront is tenslotte stront – als hij ook niet nog even wat bekende Joodse (ex) politici waar hij een hekel aan heeft, probeert te kwetsen wat betreft de rol van hun Joodse opa’s in het laten deporteren van Joodse medeburgers. Bart Schurft vindt zoiets ANTISEMITISME  tegenwoordig naar het schijnt. Natuurlijk, we weten allemaal dat Jan Dijkgraaf -wiens grootste heldendaden tot nu toe bestonden uit het doorzoeken van vuilniszakken van politici en de dweil van GeenPeil – veel heldhaftiger zal zijn dan de leiding van de Joodse Raad, mocht hij ooit voor moeilijke keuzes komen te staan in de burgeroorlog die zijn rechtse vriendjes niet nalaten te voorspellen.

De aanleiding voor zijn huidige provinciale rancune naar Amsterdam (wat is dat hip tegenwoordig hè? Bij kleinburgerlijk refo rechts?) is echter het feit dat de aflevering van Zomergasten met onze zieke burgermeester Eberhard van der Laan, wellicht zijn laatste interview, op verschillende grote schermen in de stad zal worden uitgezonden. Het feit dat Van Der Laan als burgermeester maar ook als persoon echt geliefd is in zijn stad en er daarom een gemeenschappelijke gebeurtenis van wordt gemaakt, staat Dijkgraaf tegen. Ik proef daarbij wat jaloezie, lieve mensen uit Easterga.

Het komt mij namelijk voor dat bij jullie juist de vlag uit zal gaan wanneer die zwavelputparvenu uit Rotterdam eindelijk oprot en ophoudt jullie gezonde strontlucht te vervuilen.

 

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

4 gedachten aan “Briefje van Omejan: Aan Easterga”

  1. Ach kijk Amsterjan weer commentaar!! Kom niet aan Amsterdam. Die het hele land laat bloeden door domme regels en wetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *