Briefje van Omejan: aan Chris Aalberts

Beste Chris,

Nou je hebt het eindelijk een beetje voor elkaar hè? Een beetje #ophef rond je reis naar Israël met Israëllobbyclub CIDI en de middelmatige stukjes die daar uit voort zijn gekomen. Worden je stukjes zo slecht gelezen jongen? Maar, dat maakt toch helemaal niet uit voor een mediasnabbelaar als jij? Je vriendje Bas Paternotte van TPO heeft toch gewoon voor het reisje en de stukjes betaald mag ik hopen? Wat loop je dan te zeuren?

Waar gaat de #ophef over? Media-eigenpijper Olaf Koens heeft terechte kritiek op je omdat jij als ‘onafhankelijke’ journalist – iets dat jij tot vervelens toe niet nalaat te benadrukken – met een lobbyclub als het CIDI naar Israël reist. Hij heeft natuurlijk een punt. Iedere journalist die geïnteresseerd is in het Israëlisch-Palestijns conflict kan prima op eigen gelegenheid door dat mooie land inclusief de Westbank reizen. Ik raad dit ook iedereen aan. Maar jij bent natuurlijk helemaal niet echt geïnteresseerd in Israël. Voor jouw is dit een media snabbel. Een leuk betaald reisje waar je wat stukjes over kan schrijven en geld mee kan verdienen.

Het enige pijnpunt was natuurlijk dat jij als ‘onafhankelijk’ journalist wel een beetje reclame moest maken over hoe onpartijdig de reis van het CIDI wel niet georganiseerd was. Iets dat je niet naliet te propageren uiteraard want als ‘kritische’ journalist lever jij waar voor je geld. Het CIDI – dat bekend staat om zijn goede contacten in de Palestijnse samenleving – liet toch echt twee leeghoofden van Hamas en Fatah voor jullie opdraven? Het probleem is natuurlijk dat om kritisch te kunnen oordelen je wel iets van het conflict en het land moet weten. En die kennis heb je niet. Twee boekjes lezen is niet genoeg Chris. Israël is geen achterafzaaltje in Brussel of Den Helder waar je politici of bureaucraten die niemand kent, kunt afzeiken om geld mee te verdienen. En dus krijg je terechte kritiek en daar kan jij, net als veel van je collega’s, niet tegen.

Olaf Koens heeft veel meer volgers op twitter dan jij. Dat is vervelend. Daar gaat je ‘onafhankelijke’ reputatie Chris. Je verweer richting Olaf is ook lachwekkend dom: ‘Waarom kwam Olaf Koens dan wel lunchen met de CIDI-reisgroep van 2016 als hij zo tegen die reis is?’ En, ‘alle media gaan mee met de CIDI-reis’! Maar Olaf heeft gelijk Chris. En je stukjes over de reis zijn inhoudelijk belabberd en stilistisch een beetje van het niveau Ebru Umar. Maar waarom zou je je er dan nog druk om maken? Je vriend Bas Paternotte heeft je toch betaald? Kwam je nog te hulp met een stukkie. En jullie hebben een media fittie! Loon naar werken is dat in jullie branche!

Die andere vriend van Bas Paternotte, Bart Nijman van Geenstijl, noemde jou een paar weken geleden een ‘moedwillige beroepsleugenaar’ en ‘de meest onbetrouwbare stukjestikker van Nederland’ nadat jij uit leedvermaak op TPO op Barts aanstaande graf mocht dansen. Hoewel Bart onderdeel van dezelfde rechtse kliek als Bas Paternotte is, koos hij uit kinnesinne partij voor Olaf Koens gisteren:

Nijman en jij – en de rest van jullie kliek overigens -zijn natuurlijk één pot nat wat betrouwbaarheid en professionalisme betreft maar in deze moet ik Bart Nijman toch het voordeel van de twijfel geven. Dat heeft te maken met mijn enige persoonlijke ervaring met jou als journalist. Jij deed verslag van de alternatieve Kristallnacht herdenking in 2016. Die club van Anja Meulenbelt had weer iets georganiseerd om de Joodse gemeenschap in Nederland te stangen. Ik was ook aanwezig en we schudden elkaar zelfs de hand. Je kritische stuk was terecht, op de kop ‘Alternatieve Kristallnachtherdenking vergat bijna de jodenvervolging‘ na. De kop was feitelijk onjuist omdat die bijeenkomst begon met het herdenken van de Kristallnacht en jodenvervolging en DAARNA pas overging op het gebruikelijke bekritiseren van Israël. Ze vergaten helemaal niets maar jij vond die feitelijk onjuiste kop gewoon mooi boven de negatieve teneur van je stukje.

Ik sprak je er op aan op twitter maar ik moest niet zeuren en kreeg een block. Je ego was belangrijker dan feitelijke journalistiek. Daar ben je in het huidige mediale tijdsgewricht en zeker op de rechtse grachtengordel niet de enige in maar bij jou ligt het er wel erg dik bovenop. Dus niet zeuren nu Chris! Je hebt je reisje, je stukjes, je geld en je #ophefje gehad. Dat is alles wat een mediasnabbelaar als jij zich kan wensen.

PS: Als je het genre dat je met je CIDI reisje trachtte te beoefenen onder de knie wilt krijgen, hier een voorbeeld. Of hier. Watch and learn Chrissie. Watch and learn….. 

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *