Briefje van Omejan: Aan Theo van Gogh

Beste Theo,

Jij bent al bijna 13 jaar dood dus je leest dit niet. Toch een briefje aan jou zodat je weer een beetje zal zijn. Ik las gisteren in een tweet van Martin Bosma dat je vandaag 60 jaar had moeten worden. Tenminste, als je dat gehaald zou hebben met jouw levensstijl. Die stijl van leven is in fysiek, professioneel als sociaal opzicht echt met jou gestorven. Jij bent bijna uitsluitend jouw dood geworden. Omdat je vermoord werd door een moslim extremist. Een extra triest lot. Bijna iedereen heeft tegenwoordig meer aan jouw dood dan aan jouw leven.

Laatst was ik op zoek naar één van je columns op internet. Ze zijn allemaal verdwenen. De Gezonde Roker, De Gestopte Roker en zelfs de site TheovanGogh.nl, ze bestaan niet meer. Dat juist jouw woorden van het net verdwijnen, vind ik tekenend. Dagelijks loop ik langs de plek waar je werd vermoord en de schreeuw die daaraan herinnert. Ik vraag me dan wel eens af: wat als jij er nog wel geweest zou zijn? Het zwarte schaap. Op twitter? Zou je met de jaren milder geworden zijn? Of juist in de contramine zijn gegaan door het oorverdovende geblaat van de witte volgzame schapen? Los van welke kant ze opgingen? Ik hoop het laatste. Een narcistisch gedachte-experiment van een zwart schaap. Ik heb je nooit gekend. Jammer. Ook ik kende alleen je dood.

 

 

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

Eén gedachte over “Briefje van Omejan: Aan Theo van Gogh”

  1. Je kunt zijn boek ‘allah weet het beter’ bestellen, dan heb je een groot gedeelte van zijn stukken. Ik las zijn site vroeger. Hij kon goed schrijven en wat betreft de vrijheid van meningsuiting ben ik het nog steeds met hem eens. Voor de rest ben ik het zelf steeds minder zo gaan denken. Ik vond en vind geenstijl een slap aftreksel van van gogh. Geenstijl is ook voorspelbaarder, van gogh kon nog weleens een mening hebben die je niet direct zag aankomen. Hij was 100 procent voor de oorlog in Irak, en achteraf zat hij daar volledig fout. Hij had weinig tot geen aandacht voor oorlogsmisdaden van het ‘westen’ (waar bijvoorbeeld Chomsky zich, wellicht wat overmatig, in specialiseert) waardoor zijn analyses gebrekkig en onvolledig waren, denk ik nu. Ik zie dit overigens als grootste manko van een hoop van zijn ‘opvolgers’, het idee dat het samenspel tussen oorlogen en steun van het westen aan dicators, en terreur, niet genoemd moet worden, want anders praat je het goed. Wat mij betreft heeft de islam er weldegelijk wat mee te maken, maar als je een goede analyse wil maken moet je niet doen alsof het westen alleen maar Kumbaja zat te zingen en plotsklaps er moslims kwamen die 2 torens binnen vlogen. Dat dat afschuwelijk is, walgelijk enzovoorts wil niet zeggen dat Osama Bin Laden zijn redenen gewoon 99 procent politiek waren, en dat je die ook kan lezen in zijn speeches. Dat is wel de werkelijkheid, of je die nou leuk vindt of niet. En het is ook niet zo dat de VS oorlog ging voeren met Irak om al die leugens die ze ons wijs maakten en het is ook niet zo dat de miljoen slachtoffers die dat opleverde, helpt voor de goede vrede. Hoe dan ook, hij was een bijzonder mens, met een ietwat naargeestig randje (hij stuurde bijvoorbeeld allemaal zeer bewust beledigende brieven naar oud collega’s en zelfs hun kind), maar hij was ook iemand die genoot van het debat en niet slechts achter zijn computer zijn beledigingen typte. Hij kon ook goed interviewen, zoals vaak opgemerkt. Medea vond ik een goede serie, en in een deel van zijn gefilmde werk kon je ook zien, vond ik, dat hij weldegelijk empathie had voor de allochtone medemens. Dat kwam in zijn columns wat minder goed naar voren. Hoewel hij strikt genomen het altijd had over een deel van de groep, waar inderdaad, vroeger misschien een te groot taboe op lag om problemen daarover te benoemen. Een goede verklaring van het hoe en waarom van deze problemen ontbrak echter wat mij betreft. Los van radicalisme is de straatcriminaliteit van NL Turken en Marokkanen niet erg anders dan het fenomeen van criminaliteit van donkere mensen in achterstandswijken. Dus daar zit toch een stukje sociaal economische problematiek achter denk ik. Hoe je dat op moet lossen weet ik voor de rest ook niet. En dit gezemel is al belachelijk lang geworden. Houdoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *