Staat van ontbinding

Door omstandigheden was ik vandaag een keer in de situatie live het debat te volgen naar aanleiding van het mislukken van de formatie. Een mislukking die ieder weldenkend mens bij voorbaat zag aankomen, maar onze bestuurders niet. Nog erger, de informateur van dienst, Edith Schippers, gaf in de afgelopen periode voor de zoveelste keer in haar carrière een brevet van onvermogen af. Wij weten namelijk wel dat migratie het breekpunt zal zijn in de besprekingen ongeacht welke combinatie van partijen aan tafel zitten. Edith kwam er pas achter na 18 harde dagen onderhandelen in 2 maanden tijd. En dat mag je haar dus kwalijk nemen, zeker als je in ogenschouw neemt dat deze nitwit ook verkenner heeft gespeeld. De eindconclusie vandaag is dat ze een nieuwe poging gaat doen om partijen tot elkaar te krijgen. GroenLinks wordt vervangen door de Christen Unie en het circus begint van voren af aan. Gezien de standpunten over migratie van de CU die in het verlengde van afgeserveerd GL liggen, ben ik benieuwd of men er weer 18 werkdagen in 2 maanden over doet om niet tot een kabinet te komen. Mocht dat zo zijn dan kan men daarna direct met zomerreces en wordt de klucht in september vervolgd. Met een beetje geluk hebben we eerder gemeenteraadsverkiezingen dan een kabinet.

Zo langzamerhand begin ik me echter wel af te vragen waar we mee bezig zijn in ons kikkerlandje. Bij de laatste telling blijkt namelijk dat de gezamenlijke politieke elite nog maar 286.456 leden kent. Zetten we daar de vele publieke functies tegenover waar een lidmaatschap vereist is, dan weet je direct dat de kwaliteit van onze bestuurders ver onder de maat is. Ik zal u een opsomming van falende bestuurders, hoi Petertje Rehwinkel, besparen, die met riante wachtgelden rustig afwachten tot ze er in een volgende publieke baan weer een puinhoop van mogen maken. En u en ik, de kiezer, financieren dit, anders gezegd betalen het gelag. Ook zo’n berichtje vandaag, onze staatsschuld valt 32 miljard lager uit dan verwacht. Wel, Jeroen Dijsselbloem, ik daag je bij dezen uit om de rekentoets eens te doen. Ik voorspel dat je met vlag en wimpel zakt. Naast de gebrekkige kwaliteit van onze bestuurders hebben we nog een veel groter probleem, namelijk de integriteit van onze bestuurders. Met name ‘criminele organisatie’ de VVD, nota bene een partij met een integriteitscode en bijbehorende commissie, is de laatste weken iets te vaak in het nieuws. Na voorzitter Henry Keizer is het inmiddels weer eens Ivo Opstelten die negatief in het nieuws kwam. Nou ja, de stichting vernoemt naar deze VVD-prominent.

Integriteit en kwaliteit zijn overigens twee thema’s die vandaag niet aan de orde kwamen. In mijn optiek kun je pas tot een goed kabinet komen als het fundament klopt, met andere woorden als de patiënt weer gezond is. De eerste stap zou moeten zijn dat we alle kamerleden langs de meetlat leggen en toetsen op hun integriteit. Bij twijfel niet geschikt. Ben trouwens benieuwd hoeveel kamerleden we dan nog over hebben? Wat betreft de VVD durf ik het wel te voorspellen, geen. Dit toont overigens direct aan dat het belachelijk is dat de VVD als grootste partij leading is bij de kabinetsvorming. De vaste lezers weten dat ik in een eerder stadium al eens wat reuring heb veroorzaakt met mijn voorstel om tot een ander kiesstelsel te komen, een kiesstelsel waardoor  de kans op kwalitatieve bestuurders een stuk groter is. Zie ik dit gebeuren? Nee, Nederland en zeker het bestuursklimaat is ziek en wordt alleen maar zieker. Dit in tegenstelling tot mij, want de omstandigheden waarom ik vandaag alles heb kunnen volgen ziet u hieronder.

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *