Alptekin Akdogan: GeenPeil strijder van het eerste uur

Ik stap de tram uit op een druilerig Weesperplein en het onderwerp van dit portret passeert recht voor me op het trottoir een stukje verderop. Met een gedecideerde snelle tred loopt hij richting de kroeg waar we hebben afgesproken. De markant stoere kop met volle baard gaat zoals gewoonlijk bedekt onder een baseballpet. “Hey Alp, wat een timing man!’. ‘Hey Jan!, Ja nou ik was net al de verkeerde kant op gelopen. Geen gevoel voor richting hè. Kun je nagaan dat ik nog een tijd taxi chauffeur ben geweest ook, hahaha!’ In bar Lampicka bestelt Alptekin een thee maar zijn smaak rooibos zit niet in het kistje: ‘Hoe kan je die nou niet hebben?’ vraagt hij de ober. ‘En op internationale vrouwendag nog wel! Dat kan je niet maken man, geen rooibosthee op vrouwendag!’

Het is duidelijk. Met zijn open en vrijpostige houding zit ik bij een echte Nederlander aan tafel. Een Utrechtenaar om precies te zijn want dat is ‘zijn stadje’ waar hij geboren en getogen is, maar van Turkse afkomst. Zijn vader en moeder zijn afkomstig uit het dorpje Yozgat in midden Anatolië. Tien jaar geleden was hij er voor het laatst. ‘Een primitief agrarisch gebied, maar de mensen zijn er niet minder gelukkig hoor. Weet je, hier worden we gelukkig van dingen die we nog niet hebben, daar zijn ze gewoon gelukkig met de dingen die ze wel hebben’.

Alp (35) is de nummer 6 op de lijst van GeenPeil. Van hangjongere – zijn studies waaronder journalistiek maakte hij niet af want het was te gezellig tijdens de studententijd- via taxichauffeur, NS service en veiligheidsmedewerker, NS ondernemingsraadslid naar kandidaat kamerlid voor de democratische vernieuwingsbeweging Geenpeil. Hij is getrouwd en heeft twee jonge dochters.

Hoe gaat het met de campagne van GeenPeil? Ik heb de indruk dat het momentum ontbreekt in vergelijking met Oekraïnereferendum.

Ja het is moeilijker nu maar het gaat goed. Omdat we bij GeenPeil geen standpunten verkondigen is het moeilijk om er tussen te komen in de media. Het elkaar vliegen afvangen rond standpunten is waar het bij de partijen, politici en de media om draait nu. Ons verhaal gaat over vernieuwing van de democratie middels de introductie van directe democratie in de kamer. Niet alleen is dat een wat lastiger verhaal om te vertellen, we zijn ook nog druk bezig met een digitaal systeem waarmee de GeenPeil leden kunnen gaan stemmen. Daar gaat een hoop denkwerk en ook IT werk inzitten want het moet bijvoorbeeld veilig zijn. Heb je gezien wat we vandaag gelanceerd hebben? De tool waarmee de leden kunnen stemmen. Dat is echt mooi. Daarbij kun je per onderwerp bepalen of je er zelf over wil stemmen of dat je je stem delegeert naar een politieke partij waarvan je weet dat die in grote lijnen jouw eigen standpunt deelt. Ik voel me niet bij één specifieke partij thuis. Toen ik de stemwijzer invulde kreeg ik 50% vrijzinnige partij, 50% piraten en 50% SP. Nu kan ik via GeenPeil op verschillende dossiers met verschillende partijen meestemmen. Ik denk dat een hoop mensen zich niet meer uitsluitend bij een partij thuisvoelen. Dit is een oplossing daarvoor.

Maar dan moeten jullie wel in de kamer komen. Is het niet tijd dat er wat standpunten van de leden verkondigd worden om wat meer ‘traction’ te krijgen? Ik zag een tweet van Bart Nijman voorbij komen over ‘voltooid leven’?

Ja daar was ik ook bij betrokken. Ik vind dat een belangrijk onderwerp, weet je. Het was naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur waarin Alexander Pechtold door iemand die uit het leven wilde stappen gevraagd werd, wanneer dat op een goede mogelijk wordt gemaakt. En hij was in de vijftig dus dat kon volgens de wet nog niet. Ik heb bij de NS gewerkt en heb een aantal zelfmoorden meegemaakt. Dat is ontzettend heftig en ook niet in de laatste plaats voor de machinisten. Ik ben iemand die heel erg van het individu uitgaat. Die dus ook over hun eigen leven mogen beslissen als het echt niet gaat. Het is een gevoelig onderwerp dat snap ik. We hebben dus een stemming over dit onderwerp georganiseerd en 85% van de ruim 2000 leden die stemden waren dus voor uitbreiding van de euthanasiewetgeving. Best een verassende uitslag. Mensen denken wel van ‘dat GeenPeil komt van Geenstijl’ maar met leden die echt inspraak willen zul je over verschillende onderwerpen verschillende standpunten krijgen. Niet het links rechts gedoe.

Hoe ben je eigenlijk bij GeenPeil terecht gekomen? En wat is je drijfveer? Je steekt er volgens mij veel tijd in.

Ik volg Pritt en Bart Nijman van Geenstijl op twitter en bij de start van de campagne voor het binnenhalen van handtekeningen voor het Oekraniëreferendum was ik gaan flyeren op het station van Utrecht. De Volkskrant maakte daar een verhaaltje van met foto en voor ik het wist was ik de GeenPeil posterboy hahaha. Ik ben niet vies van een beetje exposure weet je. Maar ik geloof echt in directe democratie. Al jaren wordt er gesproken over de politiek dichter bij de burger brengen. Daar zet ik me voor in. Tijdens het Oekraniëreferendum voerde ik ook alleen campagne om mensen naar de stembus te krijgen. Politici hebben de mond vol van naar de burger toe gaan en meer inspraak maar dat is alleen tijdelijk met de verkiezingen.

Ook het feit dat we na het gewonnen referendum eigenlijk door de politiek genegeerd werden en dat partijen als D66, PvdA en Groenlinks die het raadgevend referendum geïntroduceerd hebben, er na het door hun verloren referendum liever van af willen, dat is een motivatie om juist nu door te gaan. We zitten met een systeem uit 1848. Het is nu 2017.

Hadden jullie niet beter direct na het referendum gelijk door kunnen gaan, de politiek in?

Ja wij waren misschien nog te veel met het referendum bezig. Toen ging Jan Roos van Geenstijl weg naar VNL en later ging Baudet met zijn forum ook meedoen met de verkiezingen. Het vacuumbomplan kwam eerst nog maar dat zou eigenlijk bepaalde partijen waaronder de PVV bevoordelen. Pas in begin december werd de knoop doorgehakt en toen moest alles snel op poten worden gezet. Het nieuwe idee van een kamerlid, het stemkastje, dat de stem van de leden uitbrengt zonder een eigen mening te hebben, daarvoor moesten we met Jan Dijkgraaf als lijsttrekker ook nog een goeie vorm voor vinden. Ik zelf ben ook niet op mijn mondje gevallen bijvoorbeeld dus hoe doe je dat? Het is nieuw. Maar geloof me Roos doet het voornamelijk voor Roos. `En Baudet voor Baudet. Bij GeenPeil gaat het vooral om de leden en directe inspraak in de kamer.

Over niet op je mondje gevallen zijn. Je bent een bekende twitteraar met veel volgers. Het valt me op dat je bij heel veel verschillende mensen en kliekjes goed ligt. Dat is niet iedereen gegeven. Hoe doe je dat?

Behalve bij de Breedveld kliek hahaha. Ja, ik heb vooral en zeker sinds het referendum met veel mensen gesproken in real life. Overal in het land. Ik zoek mensen graag op en ik ga zelf op dingen af. Ik ben bij Pegida demonstraties, Zwarte Piet demonstraties geweest en in het Maagdenhuis tijdens de bezetting. Zelf kijken en zelf mensen spreken, weet je. Zo kwam ik ook bij jouw op dat boottochtje met allemaal tweeps terecht. En bij die oliebollenparty. Ik discussieer graag en kan goed luisteren. Altijd blijven praten met elkaar en mee kunnen gaan in de standpunten of emotie van de ander. Ik kan dat met veel verschillende mensen. En in Nederland moet je gewoon netwerken. Mensen kennen. Ik spreek wel eens jongeren van allochtone afkomst die hun diploma hebben en moeilijk aan de bak komen. Dan vraag ik ‘maar wie ken je dan’? Je moet er op af en mensen kennen. En zij jouw. Dan integreer je ook. Je leert jezelf te verkopen.

Vanwege je achtergrond ben je ook persoonlijk betrokken bij onderwerpen als integratie, islam, identiteit. Hoe sta jij daar in?

Ik zie vooral veel polarisatie….

Wat vond jij bijvoorbeeld van dat treitervlogger verhaal? Die Ismail Irgun?

Ja, hahaha, had je gisteren die tweet gezien van Martin Koolhoven van uhh.. goeie gozer. Mooi was dat!

En dan de Wierd Duks en Annabel Nanninga’s helemaal over de zeik om die jongen. Ach die spelen ook maar een rol voor het publiek in hun bubbel. Die jongens gingen een paar keer over de schreef maar hij was de filmer en het was ook niet allemaal slecht wat ze deden. Die hele heisa er omheen was ook overdreven maar zo werkt de media. Ook de andere kant op trouwens dat er een ‘posterboy’ van hem wordt gemaakt. Kijk die jongens hebben gewoon duidelijke grenzen nodig. Dat moet de politie aangeven. Doe ja dat niet dan loopt het af en toe uit de hand. Dat weet ik nog uit mijn eigen tijd. Het is ook een soort spel. Consequent grenzen aangegeven en indien overschreden hard aanpakken. Dat is het enige dat werkt.

In hoeverre voel jij je Turk eigenlijk? Of Nederlander?

Kijk, mijn afkomst is een belangrijk onderdeel van wie ik ben maar ik ben erg individueel en pragmatisch ingesteld. Ik ben hier geboren en mijn toekomst en dat van mijn dochters ligt hier in Nederland. In die zin ben ik gewoon Nederlander. Thuis wordt er met de kinderen ook Nederlands gesproken. Goed de taal spreken is belangrijk. Richt je op het land waar je woont. Daarnaast heb je de voordelen van een bi-culturele achtergrond. Zoals het eten, hahaha. Maar ook tweetaligheid.

Wat is iets dat in de Turkse gemeenschap beter geregeld is dan bij Nederlanders?

Respect voor ouderen. In de Nederlandse samenleving is lijkt dat bijna verdwenen maar in de Turkse of andere allochtone gemeenschappen leeft dat meer. Sowieso is gemeenschapszin daar sterker en daar komen ook veel positieve dingen uit voort. Maar goed, opstaan voor ouderen in de bus en zorg voor ouderen en zo. Al in mijn jeugd in Utrecht zag ik daar duidelijke verschillen in.

Ben jij eigenlijk nog gelovig?

Ik geloof wel in iets. Laatst zei iemand me dat ik agnost was en gisteren was volgens iemand een deïst. Ik zie dat als een privé ding voor achter de voordeur.

Hoe ziet je komende week eruit en hoe schat je de kansen van Geenpeil in?

Het is zeker mogelijk om in de kamer te komen. En GeenPeil is iets van de lange adem ondanks dat alles vanaf december snel geregeld moest worden. Al redden we het niet dan gaan we door natuurlijk. We krijgen uiteindelijk zeker een voet tussen de deur en dan is democratische vernieuwing op de wijze van GeenPeil niet tegen te houden. Nogmaals we zitten met een democratisch systeem uit 1848 of zelfs nog ouder. Met de huidige technologie is het mogelijk om de burger echt bij de politiek te betrekken. Nu het Geenpeil systeem klaar is en werkt kunnen we het de komende dagen op de campagne ook beter uitleggen en laten zien. Ik bedoel, je eigen stem menu samenstellen op basis van de verschillende standpunten van de verschillende partijen, dat is echt nieuw en een echt alternatief voor de partijpolitiek die op haar laatste benen loopt. Van mijn werk heb ik verlof gekregen om dit te doen overigens. Ze vonden het ook goed voor mijn ontwikkeling omdat ik ondernemingsraadslid ben. Vandaag zijn we toevallig vroeg klaar en vanavond ben ik gelukkig even thuis bij het gezin. Die hebben me weinig gezien de laatste tijd. En daarna is het weer vol gas op campagne met de bus het land door. Wel mooi hoor. De sfeer is goed en ik ben echt een campagnebeest.

Een GeenPeil strijder van het eerste uur?

Ja dat. Goeie titel hahaha.

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.