Zorgpersoneel vinden; een nieuwe zorg.

Zo maar een berichtje op de site van de NOS, waarmee ze weer eens aantonen enkel en alleen typegeiten in dienst te hebben die klakkeloos ieder binnengekomen bericht plaatsen. Trouwens ook in de overige gevestigde media heeft nog niemand de moeite genomen eens kritisch dit bericht onder de loep te nemen. Gelukkig is daar Batavirus die wel wat kanttekeningen wenst te plaatsen. Om een sector te helpen waar 70% van de instellingen aangeeft met onderbezetting te kampen.

Actiz, de organisatie van zorgondernemers, maakte bekend dat zij een groot probleem ziet ontstaan bij de invulling van 10.000 zorgvacatures met name in de ouderenzorg. Vreemd, aangezien onderstaande grafiek van hun eigen site komt.

In de grafiek zien we het aantal werknemers in de ouderenzorg. Sinds 2012 zijn ongeveer 40.000 contracten ontbonden c.q. banen verdwenen. Met dank aan onze *kuch* sterk aantrekkende economie zijn deze vertrokken medewerkers blijkbaar niet meer beschikbaar om opnieuw aan de slag te gaan in de zorg. En dat geloven we niet. Die 10.000 zorgvacatures invullen behoort dus een fluitje van een cent te zijn. Wij durven zelfs te stellen dat er genoeg medewerkers te vinden zijn als de plannen van Hugo Borst en Gaemers nog meer navolging krijgt.

Nee, dit persbericht is niet per ongeluk ontstaan. Als we verder lezen staat er een verontrustend zinnetje, namelijk; “Daarnaast wordt gekeken of er buitenlands personeel naar Nederland kan worden gehaald.” De aap komt uit de mouw. Waar de zorgsector de afgelopen jaren uitblonk in het creëren van gratis personeel, beseffen ze zich nu dat daar de rek uit is. Hun oude medewerkers, die overigens deels nu gratis werken met behoud van uitkering, willen ze niet opnieuw in dienst omdat deze mensen te duur zijn. Scholen, met name het MBO, kunnen ook niet nog meer gratis stagiairs aanleveren, dus verleggen we de focus naar de lagelonenlanden. Wij vrezen dan ook de meest bizarre constructies om een fatsoenlijke beloning te ontlopen ter meerdere eer en glorie van de bonussen die in eigen zak van de bestuurders vloeien. De 2 miljard die ze vragen voor de broodnodige 70.000 extra handjes (€ 28.571,42 per jaar per medewerker) zou eens terechtkomen bij gemotiveerde goed opgeleide Nederlanders die graag willen werken in de ouderenzorg, dat nota bene tot enige jaren geleden hebben gedaan.

Mensen, laten we dit niet langer pikken. We eisen van de zorgsector een gericht plan van aanpak waarbij vertrokken medewerkers voorrang krijgen bij de invulling van de vacatures die ontstaan als onze nieuwe regering de 2 miljard beschikbaar stelt. De bonussen die nu al uitgedeeld worden aan nieuwe medewerkers kunnen dan ingezet worden om het pensioengat van de oude herintredende medewerkers te herstellen. We vrezen echter dat hiervoor de handjes niet op elkaar gaan bij Actiz, het zal ze namelijk een zorg zijn. Die 2 miljard van Borst en Gaemers mag bij een nieuw kabinet niet eens ter discussie staan, desnoods bestellen we maar een paar vliegtuigjes minder voor defensie. De mensonterende toestanden in de zorg moeten we stoppen. Volgens de berekening van Borst en Gaemers komen we dan nog een 30.000 mensen te kort. Wel, deze mensen hebben we niet in enen nodig per 1 oktober, dus kunnen we ze gefaseerd in laten stromen. Daartoe dient de zorgsector met een opleidingsplan te komen, waarbij stagiairs een volwaardige leren & werken overeenkomst krijgen. Het misbruiken van gratis stagiairs door op de urengrens te gaan zitten tussen BBL en BOL moet afgelopen zijn. Hiermee bereikt de sector ook de noodzakelijke vergroening en helpt mee om de jeugdwerkloosheid op te lossen. Laatste deel van het opleidingsplan betreft het omscholen van mensen die langdurig werkeloos zijn, denk aan alle baanlozen die ooit actief waren in de detailhandel. En nee, zorgsector, we accepteren niet dat u deze mensen uit het buitenland haalt. Pas als u uitgeput bent op de Nederlandse markt en uw vacatures echt niet meer kunt invullen wordt dat bespreekbaar. Zorgpersoneel vinden; uw en onze zorg vanaf nu. Het roer moet om, het roer gaat om.

P.S.     Geachte zorgsector, bestuurders van Actiz, mocht het u onverhoopt niet lukken om een plan van aanpak op te stellen zoals hierboven omschreven, u mag te allen tijde ons benaderen. Wij hebben namelijk wel arbeidsmarktspecialisten die hier graag invulling aan geven.

 

 

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

2 gedachten aan “Zorgpersoneel vinden; een nieuwe zorg.”

  1. Die hele zorgmaffia zou niet eens meer gehoord moeten worden bij de herinrichting die thans voorhanden is. Bestuurders die zorggelden afknepen voor eigen portemonnee en leasebak, moeten wegwezen en opgenomen worden in een register waardoor ze nooit meer een functie kunnen bekleden hoger dan vakkenvuller.
    De benodigde miljoenen die zij noemen om de reorganisatie te bewerkstelligen is niet onderbouwd en uitermate gekleurd om eigen disfunctioneren te maskeren.
    Slimme jonge mensen heeft de zorg nodig, die niet nog niet besmet zijn met het “eigen zakken eerst”-virus. Ambitieuze krachtpatsers met een tomeloze energie om van de Vernieuwde Zorg een succes te maken, voor een redelijke en eerlijke beloning. En die mensen hebben we méér dan genoeg voor álle functies.
    Mits we kunnen afspreken dat de overheid zich er niet meer mee bemoeid, want waar ambtenaren in de buurt zijn, gaat alles fout.

  2. Eens met het voorgaande commentaar. Er dient iets te veranderen in de zorg, meer innovatie, meer medemenselijkheid, minder – veel minder – winstbejag. Meer combineren van leren en werken in de zorg zou een optie zijn, maar hoe zorg je ervoor dat enthousiaste wereldverbeteraars op de goede plek terecht komen…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.