De Smaak Van Verbraak #39

De Smaak van Verbraak

Bon, het is weer vrijdagmiddag en de week is weer verdwenen als sneeuw voor de zon. Dus duiken we wederom de keuken in om het weekend heerlijk rustgevend en smaakvol in te luiden!

Koken doe je nooit zomaar of ondoordacht, koken is kijken, ruiken en proeven. Alle ingrediënten samen laten komen. Samen laten komen tot één perfect geheel, goddelijk! En over, goddelijk gesproken, in de abdij van Val Dieu, 21 kilometer bij mij vandaan maken ze kaasjes die dit predikaat zeer zeker verdienen en daarom neem ik jullie vandaag daar mee naartoe.

Dus daar gaan we weer, vergeet de wekelijkse beslommeringen, vergeet alle ophef, de politieke malheur en geniet!

Geniet van de rustgevende omgeving en de prachtige abdij die zich al 800 jaar geleden fier in de Voerstreek gevestigd heeft. Een zeer aparte streek overigens waar de Nederlands/Franse taalstrijd nog immer woedt. Maar wij gaan niet strijden, wij gaan een heerlijke salade maken met de goddelijke lokale abdijkaas.

Hieronder ziet u één voorbeeld foto maar onder de foto volgen enkele extra tips om het werkelijk onvergetelijk te maken.

Ingrediënten voor 4 personen en extra speciale geheimen van Verbraak:

Salade Val Dieu:

● 4 Bouquetes Des Moines (Val Dieu kaas)
● 600 gram sla, neem 2 of 3 verschillende soorten
● 100 gram kerstomaatjes
● 1 grote rode ui
● Halve komkommer
● 8 radijsjes
● Peterselie
● Bieslook
● Geroosterde amandelen

Appelstroopvinaigrette:

● 0,5 dl appelciderazijn
● 1,5 dl walnotenolie
● 1 theelepel mosterd
● 1 theelepel suiker
● Zout
● Peper

Aangezien er geen filmpje is zal ik kort uitleggen hoe de Val Dieu salade binnen 20 minuten volledig zen op tafel staat.

We beginnen met de vinaigrette, dit is een fluitje van een cent. Verwarm de azijn en de appelstroop. Meng vervolgens alle ingrediënten en roer het geheel totdat het een gladde massa is, let op niet inkoken en na afronding snel de koelkast in. Nu kunnen we met de salade beginnen, ook dit is een eitje. Verdeel de sla, kerstomaatjes, komkommer, radijsjes ui en kruiden over 4 borden en zet de kaasjes onder de grill. Vinaigrette nu over de salade maar hou nog een beetje achter de hand. Als de kaasjes gesmolten zijn en een licht goudbruin korstje hebben gekregen kunnen ze op de salade. Aftoppen met een handje geroosterde amandelen en nog een drupje vinaigrette en we zijn klaar om in hemelse sferen te geraken.

Flink wat brood erbij breken en alle broeders verzamelen aan de abdijtafel met uiteraard ook nog een biertje uit dezelfde abdij, kiest u maar uit!

Mon Dieu, tijd voor smaakbezinning!

Auteur: Verbraak

Auteuriteit. Twittert onder de naam @Verbraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.