The war on drugs

Een discussie die eens in de zoveel tijd weer eens boven komt drijven. De eindeloze en onwinbare war on drugs. Vandaag kwam Buma van het CDA weer met een opmerkelijke uitspraak. Tijd voor wat feiten.

De Verenigde Staten van Amerika voeren graag oorlog. Een oorlog die men daar al decennia lang aan het uitvechten is, dat is de zogenaamde War on Drugs. Een overigens vrij lucratieve business. Deze oorlog is door niemand minder dan Richard Nixon afgeroepen in het begin van de jaren 70. Vooral ter voorkoming van verslaving. Maar laten we eens kijken wat dit heeft opgeleverd. Hieronder een grafiek van de totale uitgaven van de drugsoorlog en het aantal verslaafden.

Zoals u ziet zijn de uitgaven exponentieel gestegen. Hier tegenover staan het aantal verslaafden dat in al die jaren redelijk stabiel is gebleven. Amerika gaf in totaal al ruim 1,5 biljoen dollar uit aan drugsbestrijding. U mag zelf uitrekenen hoeveel geld dit is per US citizen. Volgens onderzoek van de universiteit van Harvard zou Amerika maar liefst 90 miljard dollar winst kunnen generen zodra deze oorlog gestopt wordt. Op zich geen gek bedrag in tijden van crisis.

Van verbieden is de samenleving nog nooit beter geworden. Neem nou de drooglegging van de jaren 20. De maffia ging aan de haal met de alcoholproductie. Zelden stierven er zoveel Amerikanen aan een alcoholvergiftiging.

Ik zeg hiermee niet dat alles maar vrij verkrijgbaar moet zijn, maar ik zeg wel dat het huidige destructieve beleid niet werkt. Zodra de productie gereguleerd wordt zal de prijs dalen en is het voor criminele organisaties niet meer lucratief. De overheid kan vervolgens zijn eigen accijnzen heffen op de producten wat weer extra inkomsten genereerd voor de staat. In een aantal staten van de US waar cannabis al gelegaliseerd is zorgt dat voor grote inkomsten.

Het geld dat kan worden bespaard zodra deze oorlog stopt kan gestoken worden in voorlichting en echt goede opvang van verslaafden. Dit is een eindeloze en onwinbare oorlog die never nooit niet te winnen valt. Helaas wil men dat niet zien…

Auteur: Lee

Stock market broker & trader. Veelal cynisch maar veruit bij lange na niet altijd. Vooral geïnteresseerd in Politiek, Financiële markten en Oost-Azië. Twittert onder de naam @Reaguren

0 gedachten aan “The war on drugs”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *