Wensdenken

De afgelopen week dook ineens een staatje op, zie onderstaand. Opvallend is dat het staatje vooral verspreid wordt door bestuurders, mensen die minimaal 2x modaal verdienen en expats die helemaal niet in paradijselijk Nederland verblijven. Een staatje waarin willekeurig een serie argumenten aangedragen wordt, die u en mij dienen te bewijzen dat Nederland een van de beste landen ter wereld is om te vertoeven. Uiteraard is hier sprake van cherrypicking in optima forma. Met de verkiezingen in aantocht lijkt het erop dat u en ik overtuigd moeten worden om onze stem wederom aan de regisseur die dit paradijs heeft geschapen, te geven. En die eer krijgt Mark Rutte van mij niet. Zeker niet als we de moeite nemen om dit lijstje eens nader te ontleden. Laten we eens beginnen met het wieberen van de prognoses. Prognoses zijn namelijk niets anders dan toekomstige verwachtingen die zo leert de geschiedenis ons niets anders dan weergaven zijn van het aloude beroep kristallen bol kijken. De betrouwbaarheid van dit edele beroep is tot dusverre niet erg hoog en valt meestal in uw nadeel uit.

Als we vervolgens verder het lijstje afgaan zijn er nogal wat kanttekeningen te plaatsen. Allereerst hebben we de dalende werkloosheid. Dit is een cijfer dat we met de nodige scepsis mogen bekijken, er staan nog steeds teveel mensen aan de kant in Nederland zoals we in eerdere artikelen op Batavirus hebben aangetoond, zie ons dossier arbeidsmarkt. Iets verderop lezen we de meest betaalbare zorg binnen de EU. Met name Follow the Money heeft afgelopen jaar in een serie artikelen aangetoond dat onze zorg aan het aftakelen is. Verontrustend is dat we een grote groep wanbetalers in de zorg kennen, mensen die dus de kosten voor deze betaalbare zorg niet eens op kunnen brengen. Daarnaast mag de Dikke van Dale een nieuw woord toevoegen aan onze prachtige taal, namelijk zorgmijder. En dit is nou net een woord dat ik liever niet in mijn vocabulaire had opgenomen. Dat we de beste pensioenen ter wereld hebben ga ik niet ontkennen. De vraag is echter voor wie deze pensioenen zo goed zijn. De mensen die namelijk de pensioenpot nu vullen betalen irrelevant hoge premies zonder zekerheid voor de toekomst en de huidige ontvangers van pensioenen zijn vrijwel allen geconfronteerd met dalende netto inkomsten terwijl de pensioenpotten alleen maar verder groeien. De beheerders van onze pensioenen varen er echter wel bij. De belangrijkste vraag is echter of ons pensioenstelsel toekomstbestendig is.

Zo, het cherrypicken uit het lijstje gaat me lekker af. Ik ga nog even door. We leven in vrijheid mag ik lezen. Wel, daar kan ik zeker wat kanttekeningen bij plaatsen. Op mijn eigen grondgebied kan ik nog geen 3 stenen op elkaar leggen of er meldt zich al een ambtenaar van bouw,- en woningtoezicht met in zijn kielzog iemand van de welstandscommissie. Voldoe ik wel aan alle normen en beschik ik over een vergunning? Vrijheid is in mijn ogen betrekkelijk als de overheid zich door alle kieren en gaten binnenwurmt in je privédomein om je doen en laten te controleren. Dit alles onder de noemer dat mijn overheid weet wat goed voor me is. En dat conflicteert regelmatig kan ik u verzekeren. Ook de persvrijheid durf ik te betwijfelen. In dit kader ben ik namelijk de absurde arrestatie van Gregorius Nekschot, begenadigd cartoonist, niet vergeten. De nieuwste bedreiging is uiteraard de idioterie om fake nieuws aan te gaan pakken. Hoewel, als dit leidt tot het verwijderen van alle staatspropaganda via de NPO, de grootste verspreider van fake nieuws, zou het een zegen zijn.

Natuurlijk geeft bovenstaand lijstje een positief beeld van Nederland. Maar ja, als je 10 zware criminelen in een benchmark gooit komt Willem ‘de Neus’ Holleeder er ook als een goed mens uit. Ik redeneer dan ook liever vanuit mijn eigen waarnemingen. En ook ik concludeer dat Nederland een goed land is om te leven. Nou heb ik slechts in één ander land gewoond in een ver verleden dus echt vergelijken is moeilijk. Ik kan overigens zonder enige problemen een hoop negatieve dingen, dingen die u en mij dagelijks raken, opnoemen over Nederland. Dingen waar u ook regelmatig over leest op Batavirus, denk o.a. aan voedselbanken, stille armoede, gepolariseerde maatschappij, bemoeizuchtige overheid, falende overheden, hoge belastingdruk, 1 van de duurste landen ter wereld (benzine, consumentengoederen, voedsel), alles afgemeten aan financiële welvaart en absurd duur wonen. En daar zit voor mij de crux. Ik heb me heilig voorgenomen om toe te werken naar een vertrek uit Nederland om mijn laatste 50 levensjaren in een relaxte en prettige omgeving te genieten. Een omgeving die recht doet aan wat ik kwaliteit van leven noem, zeg maar ver van de ratrace en het bijbehorende haastige egocentrische leven en waar ik meer buiten kan leven in een klimaat waar de zomers minimaal 8 maanden per jaar duren en structureel boven de 20°C uitstijgen. Een wereld waar welvaart een middel is en welzijn een doel. Wensdenken? Nee, het is een doel waarvan ik niet weet of ik het kan realiseren aangezien de wereld nou eenmaal niet maakbaar is. Geloven in een maakbare wereld en wegkijken voor de realiteit, dat is namelijk pas wensdenken. En voor die lieden is Nederland blijkbaar het paradijs.

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.