Beursgenoteerde mensenhandel in 2016

Met het vertrek van USG van de beurs werd het aanbod van handel in aandelen in warm vlees weer wat minder. We hebben nog een aantal partijen moderne slavenhandelaren over. Waaronder lobbyreus Randstad, die hun invloed ongetwijfeld zullen hebben aangewend bij de realisatie van de WWZ en de Wet DBA. We hebben Brunel, wat in de flank werd geraakt door lage olieprijzen in 2016, maar een eerlijke detacheerder lijkt te zijn die weinig voor het hekje hoeft te verschijnen. We hebben het overheid omkopende Ordina nog steeds aan de beurs, een nageboorte van de handel van Nina Brink en Willem Smit met Newtron. Het is overigens opvallend hoeveel mensen Ordina per 1 januari 2017 verlaten voor een nieuwe werkgever blijkens de meldingen op LinkedIn. Daar kunnen we negatieve ontwikkelingen verwachten of men slaagt erin nieuw talent aan te trekken. Dat blijkt echter niet even eenvoudig in de ICT sector.

We hebben twee relatief stille ICT uitzenders ICT group en Ctac die het al jaren niet lukt de Getronics en Baan tijden te laten herleven. En dan hebben we nog de organisaties gerelateerd aan Peter Paul de Vries van Value8. De Nederlandse Interim Groep deed een paar jaar terug een reversed listing met DPA waarbij Value8 als adviseur optrad. Daarvoor had Flex Groep van Bovib kopman Rob de Laat zich reversed al eens in dit fonds gewerkt van oprichter Peter Smit (R.I.P.). Rob de Laat is naast beheerder van het 1 naar slechtste arbeidsmarkt instrument de marktplaats, tevens een fan van het slechtste arbeidsmarktinstrument Flextensie. Dat brengt ons hoe gek ook, tot de voornaamste financier van de uitzendactiviteiten van Value8; de ABN AMRO.

De mensenhandelsector wordt al jaren intensief gevolgd door de ABN AMRO. Als u wilt weten wat een concurrent doet in deze sector dan bankiert u bij de ABN AMRO. Bankgeheimen kennen ze niet, praten met concurrenten over uw ideeën wel. ABN AMRO ging echter een stapje verder, men vroeg leveranciers van personeel om ideeën om tot besparingen te komen bij de inrichting en het beheer van haar flexibele schil. Deze ideeën werden door ABN AMRO inkopers Arno Zondag en Hans Cremer daarna gebruikt om door te ontwikkelen tot business cases vanuit de ABN incubator “the dialoque house”. Onder andere Brightbox B.V. en Associates B.V. zagen zo het leven.

Beide bedrijven zijn uiteindelijk onder een andere naam na doorverkoop “zeer” succesvol. Brightbox kwam via een u-bocht in handen van Rob de Laat die al die marktplaatsen beheert en de payrolling verzorgt die eruit voortvloeit. Het is voor de werkzoekenden een schande dat er nooit een single sign on kwam voor dit veiling systeem van mensen. Wat wel gezegd moet worden is dat de ABN AMRO in staatshanden deze bedrijven op straat flikkerde van de hand deed. Dat de ABN AMRO nu aandeelhouder is in de marktleider in payrolling, Payroll Select, geeft aan dat het bloed echter blijft kruipen naar plekken waar het niet thuis hoort. Alhoewel personele dienstverlening natuurlijk bancaire dienstverlening is zonder toezicht en voor bankiers de kans biedt bloemen te blijven plukken aan de rand van een ravijn.

Associates kwam in handen van Headfirst en kreeg Arno Zondag erbij, maar staakte de handel uiteindelijk. Onder de naam Headfirst Select kreeg het product een tweede leven. Juist dat product vormt nu de toekomst van het beursgenoteerde Source Group, voornamelijk van Value8. Toch gek dat men 3 miljoen betaald voor het product met een negatief eigen vermogen van 800.000 euro terwijl Source haar eigen dochters Revl, Peerz en AamigoO een stille dood liet sterven. Nog vreemder is de 30 miljoen euro die betaald wordt voor Headfirst dat nog geen 500.000 euro per jaar netto winst weet te maken. Het zullen de synergievoordelen zijn die men met de overname van Corso niet kon bereiken.

Ook beursgenoteerd dankzij Value8 is Novisource. Middels haar label B-street voornamelijk een uitzendende concurrent van Source en Headfirst. Bij dat bedrijf vond dit jaar een revolte plaats. Voor veel oud Ordina gedienden moet het een genot zijn dat ze daar weer even verder kunnen in allerlei managementfuncties.

Centric en subsidie fraudeur TMC zijn evenals USG inmiddels niet meer beursgenoteerd. Hoewel voornamelijk exploitant te zijn van warm vlees geef ik Arcadis, BAM en Heijmans het voordeel van de twijfel en noem ik ze vooralsnog geen uitzender.

Het begint er dus op te lijken na de overname van Headfirst door Source dat ABN AMRO nu Value8 verder in het zadel gaat helpen. Op relatief korte termijn lijkt mij een overname van de activiteiten van Rob de Laat door Source en een verkoop van Payroll Select aan Source een logische stap. Daarmee ontstaat dan na Randstad weer een echte beursgenoteerde nummer twee in Nederland.

Voor werkzoekenden, zzp-ers en organisaties die personeel ook bij derden laten werken heb ik maar 1 advies. Teken nooit een contract met beursgenoteerde mensenhandelaren. De aandeelhoudersbelangen wegen zwaar en u bent maar een product of erger nog, ongevraagd financier.

Het is jammer dat er momenteel geen accountantskantoor beursgenoteerd is, graag had ik in dit blogje stil gestaan bij het uitzenden van tijdschrijvende rekenmachines. Op Batavirus blijven we deze sector volgen, doe er uw voordeel mee.

Auteur: AdjeW

UWV-er 2.0, zonder menselijke maat geen resultaat.

0 gedachten over “Beursgenoteerde mensenhandel in 2016”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.