Kabinet wijst anoniem solliciteren af

hand sup!

Vandaag viel mijn oog op het volgende bericht; Kabinet; niet anoniem solliciteren bij het rijk. Het eerste wat opviel in dit bericht is dat minister Stef Blok, u weet wel de sloper van de sociale huurmarkt, als woordvoerder optrad in plaats van minister Lodewijk Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Vreemd aangezien Stef Blok nog nooit betrapt is op enige kennis en affiniteit met de arbeidsmarkt. Logisch vanuit de wetenschap dat Lodewijk Asscher al vier jaren lang alleen maar onzin verkondigt over de arbeidsmarkt. Het is alleen niet te hopen dat Stef Blok dit deed als blijk van voorsorteren op een nieuwe ministerspost in een volgend kabinet aangezien dat zou betekenen dat de VVD zichzelf weer in het zadel ziet zitten. Gelukkig komt er eerst nog een verkiezing waar we als kiezers kunnen laten zien dat we dit niet willen.

Op Batavirus hebben we al vaker aandacht besteed aan de arbeidsmarkt, we hebben er zelfs een heel dossier van aangelegd, en ook aan arbeidsmarktdiscriminatie. Discriminatie die overigens bij voorbaat ongewenst is. Ook hebben we aandacht besteed aan een nieuw arbeidsmarktplatform dat nu juist gebaseerd is op anoniem solliciteren, namelijk Yobs! Minister Blok geeft in zijn commentaar aan dat hij geen voorstander is van een grootschalige proef. Wel, daar slaat hij de spijker op de kop. Het is ook niet de bedoeling om een grootschalige proef te starten, de oplossing is er al. Anoniem solliciteren kan dus gewoon de norm worden. Iets wat de VVD achterban overigens zal toejuichen, aangezien de kosten van werving & selectie een schijntje zijn van de traditionele wervingsmethodes. En ja, minister Blok, dat vinden ondernemers interessant. Het standpunt van het kabinet is dan ook totaal niet relevant, de markt bepaalt zelf wel hoe ze wil werken.

In hetzelfde nieuwsitem wordt ook nog even verwezen naar de PvdA die anoniem solliciteren als speerpunt in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen. Met name Marcouch maakt zich hard voor deze nieuwe manier van werving & selectie, uiteraard omdat het zijn achterban meer kans zou geven. Een achterban die immers gediscrimineerd wordt tot in de tenen in haar nimmer aflatende ijver om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. En daar heeft Marcouch een punt. Zonder enige twijfel vindt er namelijk discriminatie plaats bij de invulling van vacatures. Waar Marcouch even aan voorbijgaat is dat de grootste vorm van discriminatie nog altijd de positieve variant is. U weet wel, de variant waar u voorrang krijgt als u bonuspunten scoort op één van de volgende aspecten; u bent allochtoon, of gehandicapt, of vrouw of nog beter u behoort bij één van de nieuwe seksen en bent dus transgender. Bent u ook nog woonachtig in een verkeerd postcodegebied, hebt u een moeilijke jeugd gehad en bij voorkeur uw opleiding niet afgemaakt dan is het jackpot. Zeker als u aan meerdere van genoemde voorwaarden voldoet bent u de meest geschikte kandidaat en verzekerd van de baan. Tot mijn spijt geachte heer Marcouch wordt positieve discriminatie ook uitgesloten in de zoekmethodiek die Yobs! hanteert. En dat is precies wat ondernemers willen, namelijk selecteren op hard en soft skills waardoor de beste kandidaat voor de functie boven komt drijven.

Toch is het heel begrijpelijk dat juist de PvdA het anoniem solliciteren heeft omarmd. Een groot deel van de huidige fractie zal namelijk niet meer terugkeren na de verkiezingen. Mensen die natuurlijk best wel competenties hebben, hoewel dat de afgelopen jaren niet echt is opgevallen, en die graag in aanmerking willen komen voor een nieuwe functie. Mensen die er dus belang bij hebben om op hun skills gevonden te worden, zodat ze niet bij voorbaat uit de selectie verwijderd worden op grond van hun recente werkervaring in de Tweede Kamer. Want ja, discriminatie op recent werkverleden in de politiek wordt het nieuwe discrimineren. En de VVD, ach, ze weten het nog niet. Vanuit hun totale wereldvreemdheid en tot absoluut topniveau ontwikkeld wegkijken zitten ze nog in de ontkenning. En daar helpen we ze wel uit op 15 maart a.s. Yobs! ziet hun inschrijvingen met graagte tegemoet.

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

Eén gedachte over “Kabinet wijst anoniem solliciteren af”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.