Briefje van Omejan: aan Samia, spreekster op ieder1

Beste Samia,

Allereerst van harte gefeliciteerd met je overwinning in de ‘debat battle’ en de prijs dat je mocht spreken op de #ieder1 manifestatie op het Museumplein.

Dat je de battle terecht gewonnen hebt, geloof ik gelijk. Wat kan jij goed spreken in het openbaar en voor zoveel mensen! Zelden heb ik een twaalfjarige zo onbevangen, duidelijk en professioneel horen spreken op toch zo’n grote manifestatie! Chapeau! Ik hoop ook dat jouw oprechte boodschap door de volwassenen goed in de oren geknoopt zal worden want dan ga jij een gouden toekomst in Nederland tegemoet.

Onder die volwassenen zitten natuurlijk ook jouw trotse ouders. En ze hebben reden om trots op jou maar ook zichzelf te zijn na jouw indrukwekkende speech gisteren. In de vrijheid die zij hebben, hebben ze naast je keurige opvoeding (zei je nou ‘U’ tegen Nasrdin?) er echter ook voor gezorgd dat jij op 12-jarige leeftijd al gesluierd door het leven gaat. Ongetwijfeld vanuit de beste bedoelingen voor jou, maar zonder dat jij je er echt bewust van kan zijn, dat je met een gesluierd uiterlijk onderdeel van een probleem wordt gemaakt waar kinderen van jouw leeftijd verschoond van dienen te blijven. Heel veel volwassenen die niet de islam of deze strenge vorm van de islam aanhangen, begrijpen dat niet goed. Het gaat er, zoals je in jouw speech goed duidelijk maakt, eigenlijk helemaal niet om, om hoe je er uitziet. Het gaat om je hart en je hersenen.

Je bent volgens mij erg intelligent voor je leeftijd en dus zal je dit zelf binnenkort inzien. Ik hoop dan dat jouw ouders en familie jou de vrijheid zullen gunnen om je hoofddoek af te doen. Want hoewel in een ideale wereld uiterlijk er niet toe doet, in Nederland zal je jouw talenten beter kunnen benutten en jouw dromen beter kunnen najagen zonder hoofddoek. En het fijne is, is dat je zonder hoofddoek ook mag en kan geloven wat je wilt. Het enige dat telt is immers je gevoel, je hersenen maar vooral je hart.

 

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

0 gedachten aan “Briefje van Omejan: aan Samia, spreekster op ieder1”

  1. Waarom zou je je talenten beter kunnen benutten en je dromen beter kunnen najagen zonder hoofddoek? Inderdaad, omdat er nog steeds te veel mensen zijn die oordelen op uiterlijk en kleding.

  2. Dag Hazzan,

    Dank voor je reactie. Ik denk dat je de crux van mijn briefje niet helemaal begrijpt. Als uiterlijk er niet toe doet zoals Samia terecht aangeeft in haar speech, waarom moeten vrouwen binnen de islam dan een hoofddoek om?

    In een ideale wereld beoordelen mensen niet op uiterlijk maar in onze imperfecte wereld gebeurt dat overal en iedere dag. Het dragen van een hoofddoek is heel bepalend voor het uiterlijk van vrouwen omdat het een boodschap afgeeft: ik ben moslima. Nu heeft de islam geen best imago in Nederland dus heeft dat inherent nadelige gevolgen voor je maatschappelijke kansen en carrière, hoe vervelend en onterecht dit ook voor de individuele moslima is. Daarnaast is het natuurlijk zo dat wanneer je als vrouw een hoofddoek draagt, je je conformeert aan een religieus collectief met allerlei regeltjes. Er zal dan van je verwacht worden dat je al die regeltjes naleeft. Heb je geen hoofddoek om dan zal die verwachting er niet zijn en ben je dus vrijer.

    Dus waarom een hoofddoek dragen als het uiterlijk er niet doe doet en je zonder hoofddoek vrijer bent?

    Gr Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *