[Longread] Gratis personeel; het houdt niet op!    Deel 9

Hoewel ik me een poosje heb kunnen beheersen om te schrijven over de wantoestanden op de arbeidsmarkt, werd het volgende bericht ‘Commerciële werkplaats Stadskanaal is kansrijke plek voor werklozen’ in het Dagblad van het Noorden me toch te machtig. Kritiekloos heeft journalist Marcel Looden, wie kent hem niet?, het juichend bericht geplaatst zoals hem dat is aangeleverd door de betrokken partijen. Dat kritiekloos is overigens niet zo verwonderlijk, integendeel de reguliere pers en ook de NPO blinken daar tegenwoordig in uit. Het is mij niet duidelijk of dat nou komt door desinteresse, onderschatting van hun lezers, een totaal gebrek aan werkende hersencellen of uitgeschakelde hersencellen in opdracht van de leiding in verband met andere belangen, bijv advertenties. Het lijkt er sterk op dat in Stadskanaal een nieuw hoofdstuk creatief ondernemen met optimale winstmaximalisatie wordt geschreven. Het voorgaande hoofdstuk werd in 2012 geschreven met de gratis inzet van leerlingen die productie maken tbv o.a. Witec tijdens hun schooluren. 

Wat is hier aan de hand?
Laten we allereerst eens kijken naar de werkloosheid in Stadskanaal, het middelpunt van al deze stimulerende werkprojecten. Wat schetst mijn verbazing, niet echt natuurlijk, de werkloosheid is hoger dan ooit, namelijk 7,9% en onder jongeren zelfs 11,8%. Vreemd gezien de grote vraag naar personeel bij o.a. Witec, een bedrijfje met slechts 46 medewerkers in loondienst (zie pag 21). Wat ik me afvraag is hoeveel jongeren vanuit het Noorderpoort inmiddels hun opleiding hebben afgerond en in vaste dienst zijn gekomen bij Witec, dat was immers de bedoeling van het eerder genoemde interne opleidingscentrum.

Het bedrijfje Witec, voor mij geen onbekende, begint me te intrigeren. Ik kan me bijvoorbeeld herinneren dat dit bedrijfje na 2000 nog in ernstige problemen is geweest, waarbij een deel van het personeel diende af te vloeien. Goed opgeleide mensen die nu het zo goed gaat als eerste weer in aanmerking zouden moeten kunnen komen (ik lijk wel een politicus!) voor een dienstverband. Ik zal u niet vermoeien met KvK uittreksels, echter achter Witec gaat een wereld aan BV’tjes schuil. Bovenaan in de kerstboom staat EdlvAro BV, een financiële holding. Op zich is dat geen bijzondere constructie, integendeel zelfs wenselijk gezien de ondernemersonvriendelijke wetgeving in Nederland. De eigenaar van deze holding is de heer Abraham Vos. Ik vermoed nu enige familiebanden met de directeur van Witec, namelijk de heer Eric Vos. Deze laatste is ook directeur van DOK 4, toevalligerwijze partner in de prachtige gememoreerde ‘commerciële’ werkplaats die nou net mijn aandacht trok. Een wirwar aan BV’tjes in combinatie met een hoge werkgelegenheid in de regio die niet afneemt, staat mijn inziens haaks op het jubelende krantenbericht en roept nogal wat vragen op.

Mijn vragen.

 • Hoe verhoudt het inzetten van medewerkers met behoud van uitkering zich tot commerciele activiteiten? Is hier geen sprake van werkverdringing?
 • De werving en selectie is in handen van DOK 4, ontvangt zij daarvoor een inleenvergoeding per geplaatste gratis kandidaat?
 • Is deelname aan dit leerwerktraject op geheel vrijwillige basis of is er ook sprake van een sanctiebeleid bij de samenwerkende gemeenten?
 • Vallen de werkzaamheden in combinatie met de opleidingen onder de Wet Educatie Beroepsvorming en leiden deze trajecten dus op tot een regulier Crebo erkend diploma? Zo ja, waarom hebben de kandidaten niet een normaal dienstverband zoals omschreven in de WEB conform de Beroeps Begeleidende Leerweg? Zo nee, is hier dan sprake van een aap een kunstje leren terwijl de kansen op de arbeidsmarkt niet vergroot worden?
 • Worden de opleidingen verzorgd door erkende docenten van het Noorderpoortcollege? Zo nee, wie verzorgen dan de opleidingen en over welke kwalificaties beschikken de docenten?
 • Is er voor dit project sprake van financiering vanuit de EU en/of Klijnsmagelden ten behoeve van de Sociale Werkplaatsen in de regio, zie betrokkenheid Wedeka?
 • Hoe voorkomt Eric Vos belangenverstrengeling gezien alle petten die hij op heeft in dit project?

Goed, ik heb de voorzet weer eens gegeven. Dagblad van het Noorden, hierbij geef ik jullie de kans om deze zaak eens verder door te spitten, waarbij minimaal de vragen uit deze column wel eens beantwoord mogen worden. Ik verwacht zelfs dat jullie wel wat hulp krijgen van de vakbonden en misschien wel het programma De Monitor, ook die zijn namelijk net als mij erg geïnteresseerd in deze constructies. Succes met zijn allen. En ik, ik schrijf wel weer een volgende column als ik weer eens iets zie passeren waar mijn tenen krom van in mijn slippers staan. Het houdt niet op namelijk, niet vanzelf!

Voor de gehele serie gratis personeel klikt u op gratis personeel in deze zin.

Update
Inmiddels heeft het FNV de zaak opgepakt. http://www.rtvnoord.nl/nieuws/167906/Is-CW-Techniek-de-redding-voor-werkloos-Oost-Groningen

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

8 gedachten aan “[Longread] Gratis personeel; het houdt niet op!    Deel 9”

 1. Watapatja, hoe komt het dat je nog vraagt of er werkverdringing is? De werkloosheid daar is superhoog en het weinige werk dat er nog is word met onbetaalde krachten gedaan. Ja, iedereen die er met zijn tengels aan zit verdient er wat aan behalve de tewerkgestelden.

 2. Het moge duidelijk zijn dat hier sprake is van verdringing. Subsidie voor plaatsing, subsidie voor opleiding en wat gebeurt met de opbrengst van de commerciële productie. Ik heb vanmorgen per telefoon gesproken met Martijn Folkerts en heb dit artikel onder de aandacht gebracht van Rtv Noord,. Monitor, Dagblad van het Noorden……….de landelijke werkgroep van de FNV en o.a. vice voorzitter Ruud Kuin van FNV.

 3. Hallo,

  U slaat hier volledig de spijker op zijn kop. Dit stukje heeft mijn ogen geopend. Daarvoor wil ik u op deze manier bedanken.

  Vriendelijke groet,

 4. Het lijkt meer op een (bijna?) paginagrote, ik heb hem laatst gezien in de krant, het viel mij op, (gratis?) wervingsadvertentie en promotieartikel. Een advertorial..onder het mom van artikel…?

 5. Heb even gewerkt bij dit bedrijf, het vragen naar een CAO boekje is mij niet in dank afgenomen, vervolgens gesprek met directie…of ik iemand van de regeltjes was ?? Mijn conclusie : snel wegwezen hier en op zoek naar een andere werkgever. Alles beter dan werken bij Witec.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *