Gemeente Wijdemeren spant het paard achter de wagen

Ineke de Groot uit Loosdrecht heeft pony’s. Zeventien shetlanders en dertien ijslanders, om precies te zijn. De 62-jarige boerin verdient er haar dagelijkse boterham mee. Maar door bizarre regels dreigt zij tot armoede te vervallen. ‘Ik lig er ’s nachts wakker van’, zegt Ineke de Groot. ‘De hele situatie vreet aan me.’ Ze staat op het punt haar vierde shetlander te laten afmaken. Het dier is hoefbevangen; de hoeven zijn ernstig aangetast doordat de pony te weinig beweging krijgt omdat de kinderen niet meer met de beesten mogen spelen. Ineke is niet de enige die wordt kapotgemaakt door een set bizarre maatregelen van de gemeente Wijdemeren. Haar pony’s gaan er ook aan. En, wat erger is: haar hele bedrijf. Nog even, en Ineke de Groot is een zogeheten NUG’er: een niet-uitkeringsgerechtigde die haar vermogen moet ‘opeten’ voordat ze een beroep kan doen op de bijstand – bij dezelfde gemeente die haar nu haar inkomen afpakt.

De situatie is als volgt. Ineke runt sinds 1991 Shetlanderij De Sijphoeve. Ze fokt er paarden voor de verkoop. Aan de weg in het dorp ligt haar woonhuis. Erachter strekken zich haar 8,5 hectare agrarische grond uit.  Er komen geregeld kinderen op bezoek. Ze verzorgen de dertig pony’s, want dat kan Ineke niet in haar eentje. De kinderen vinden het allemaal prachtig. Ze stralen als ze met de pony’s bezig zijn, zegt Ineke. Ze houden ook partijtjes – ritjes over de hei bijvoorbeeld – waarmee Ineke een deel van haar boterham verdient.  De Loosdrechtse boerin kan zich dankzij haar agrarische bedrijf prima bedruipen.

Althans: tot voor kort. Want inmiddels is Ineke de wanhoop nabij. De buren hebben geklaagd over parkeeroverlast en stof, met als gevolg dat de gemeente Wijdemeren Ineke heeft opgedragen te stoppen met haar bedrijf. De ene na de andere procedure is doorlopen, en tot nog toe trekt Ineke telkens aan het kortste eind. Terwijl zij, zegt haar raadsman Ruben Visser, aantoonbaar een agrarisch bedrijf runt, waarop een paardenfokkerij en recreatieve nevenactiviteiten zijn toegestaan.  Het meest bizarre is echter wel dat Ineke niet kan worden gedwongen haar beestenboel te verkopen. Ze mag haar pony’s houden. Ze mag er alleen geen geld mee verdienen. Uit angst voor dwangsommen van de gemeente – die duizenden euro’s boete oplegt bij overtreding van haar verboden – ligt de shetlanderij inmiddels helemaal stil. Ineke ziet haar inkomstenbron in rook opgaan.

Intussen heeft ze natuurlijk wel verplichtingen. Ze moet zichzelf onderhouden, maar ook haar dieren en haar onroerend goed. Maar inmiddels teert ze in, en binnenkort kan ze de hypotheekrente niet meer betalen. Met een beetje pech beslist de bank vervolgens tot executieverkoop van Inekes huis. En dan is ze alles kwijt. Zonder dak boven haar hoofd komt ze zelfs niet in aanmerking voor een bijstandsuitkering.

Kan het echt zo zijn dat Ineke straks een daklozenuitkering moet aanvragen? Hoe is het mogelijk dat een vrouw die haar eigen brood verdient, die een zinvolle bijdrage levert aan de maatschappij en die op niemand hoeft terug te vallen, straks gedwongen aan de bedelstaf raakt? In Nederland?!

Inekes laatste hoop is nu gericht op de Raad van State, waar inmiddels een bodemprocedure is aangespannen. Maar in feite is het de politiek die aan zet is. Want dit soort kafkaiaanse toestanden zou in Nederland niet mogen voorkomen.

Gastbijdrage, naam en adres bij de redactie bekend.

P.S.   Wilt u een bijdrage leveren om dit onrecht  te stoppen, onderteken dan de petitie.

Auteur: De Redactie

De Redactie van Batavirus plaatst huishoudelijke mededelingen, ingezonden stukken, algemene informatie en baanbrekende ontwikkelingen.

0 gedachten over “Gemeente Wijdemeren spant het paard achter de wagen”

 1. Daar komt bij dat ik niet de enige bent er zijn meerdere bedrijven zoals ik ook die moeten stoppen omdat we niet in het hokje passen van de gemeentelijke regels en wordt er gehandhaaft op de verzonnen regels die ze dan zelf maken en handhaven dan meteen met duizenden euro.s

 2. Het is compleet absurd wat daar gebeurt.
  Een fijn, mooi en goed bedrijf waar kinderen genieten en dat moet ter ziele vanwege wat gezeur over parkeren?

 3. Er is geen overlast niet van het parkeren en ook geen lawaai en de stank is ook verzonnen ook geen onderzoek naar gedaan alles is natte vinger werk

 4. Hoe kan ik de petitie ondertekenen?
  Gemeente, ik zou me dood schamen, als ik jullie was!!!

 5. Google petitie shetlanderij. Of je gaat naar m’n face book en dan scrol je naar de petitie

 6. Nederland is het meest overregelde kleinegeestige k**landje van de hele wereld is hart van Nederland niet iets?

 7. Ik ga deze petitie zeker tekenen.
  Waar is men toch in godsnaam mee bezig??? In wat voor wereld leven wij eigenlijk.
  Ongelooflijk.

  Betreffend gemeentes, politie etc. kan ik ook een boek vullen. Ik heb vorig jaar een huis gekocht en moest erachter komen dat ik in een soort ghetto terecht ben gekomen met allemaal van die asocialen die zich van alles kunnen permitteren. Politie deed niets. Gemeente deed niets. Feit: ik heb mijn huis weer te koop staan na 7 maanden met alle gevolgen van dien en die figuren hebben gewonnen en treiteren gewoon verder en ik sta hier helemaal in mijn eentje.
  Dit alles speelt in de Gemeente Alphen in Noord-Brabant.
  Moest ik even kwijt. Sorry.

 8. Joke . Jammer dat er zo met een bedrijf om wordt gegaan .Het is zo leuk voor kinderen en wat het parkeer overlast val volgens mij wel mee (soms een beetje jaloers omdat het zo leuk is) Ik hoop echt dat het mag blijven en dat Ineke nog lang door mag gaan met het bedrijf en de plezier .

 9. Ja is de waanzin ten top maar de rechter heeft gesproken wordt er gezegd maar wat heeft de rechter gesproken die is uit gegaan van …..

 10. Zo jammer dat de gemeente er zo mee omgaat.
  Laat de kinderen lekker hun ding doen bij ineke.
  Het is er erg sociaal en dat is beter voor de kids dan dat ze op straat hangen en rottigheid uit halen.
  Gemeente denk nou is even na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.