Voetveeg: hangjongeren

Hangjongeren zijn van alle tijden. Alleen leven we nu in tijden van mediagekte waarin een dag geen #ophef, een dag niet geleefd is. Bleef het asociale pubergedrag van groepjes jongens vroeger mediaal beperkt tot het lokale suffertje en een probleem van de buurt zelf, nu zorgen talrijke filmpjes die over internet zwerven voor landelijke ophef. En #ophef betekent kijkcijfers dus moeten we niet raar opkijken als er volgend seizoen een real life soap zal verschijnen over de ‘kwajongens’ uit de wijk Poelenburg: Oh oh Poelenburg! Of oh oh Vomar! Speciaal voor u gebracht door de Vomar.

Alle ‘hangjongeren zijn van alle tijden relativering’ ten spijt, meent ondergetekende dat bij de landelijk doorgebroken ‘Vomar-boys’ (een geuzennaam want u weet dat de Vomar echt een stuk voordeliger is dan de Albert Heijn) er toch meer aan de hand is dan een buurtprobleem. Dit type hangjongeren onderscheidt zich namelijk ook in etnische zin omdat ze veelal van Marokkaanse en Turkse komaf zijn. Alle Nederlandse steden hebben hun eigen Vomar-boys met hetzelfde gedrag en dezelfde straatcultuur. Dezelfde korte lontjes vanwege een misplaatst opgeblazen eergevoel in combinatie met een seksueel minderwaardigheidscomplex. Dezelfde povere beheersing van de Nederlandse taal dat in staccato kanker, homo, flikker met dezelfde handbewegingen direct associaties opwekt van die heerlijk verrijkende subcultuur: rapmuziek.

Iedere Nederlander uit de bewoonde wereld heeft inmiddels wel eens kennis gemaakt met dit ‘type’ hangjongere maar ook in het onbewoonde Nederland komen zij geregeld voorbij in de media. Ze zijn eigenlijk een Vomar-leger van, ruw geschat, zo’n 100.000 snelpraters die niet alleen de buurten op stelten zetten maar vanwege hun gedeelde etnische islamitische achtergrond, zich gericht afzetten tegen de autochtone samenleving. Zij zijn in combinatie met de internationale strapatsen van de religie van de vermoeidheid, de voornaamste stemmenronselaars voor Gekke Geert die ze dan ook binnen onze mediale hyperbolen bonanza tot ‘straatterroristen’ heeft gepromoveerd.

Ik was vroeger ook geen lieverdje en puberjongens gonna puberjongen maar de Vomar-boys lijken mij naast de etnische component toch ook in andere aspecten anders dan de Maaskantje-types. Het geweldsniveau lijkt een tandje hoger te liggen. Wellicht is dit het effect van jaren gratis kickbokscursussen, u weet, dé remedie voor alle jeugdproblematiek mits gecombineerd met de juiste rapcursus. Of heeft het te maken met het feit dat een aanzienlijk deel van deze jongeren zich met serieuze criminaliteit lijkt in te laten?

De Vomar-boys komen hier bij deze intimidatiepoging van een raadslid niet aanrijden op een crossfiets, een brommer of een Opel Kadet maar een Audi Q7. Een SUV van € 130.000,- . Daar kan je een aardig buurthuisje voor inrichten zullen we maar zeggen. Geen wonder dat ze dan ook een bijzondere vorm van respectloosheid etaleren voor de Nederlandse politie in hun armzalige Golfjes, Volvootjes of Volkswagenbusjes.

Dat is toch gewoon ‘BOEF man!’? En zo is het! Ik kijk dus vol verwachting uit naar de real life soap met de Vomar-boys. Iemand als John de Mol moet daar toch op een integere manier geld aan kunnen verdienen? Ik ben dan ook vooral benieuwd naar de ouders van deze jongens want in ‘oh oh Vomar’ mogen die natuurlijk niet ontbreken zoals nu altijd wel het geval lijkt. Welke opvoedkundige tips kunnen zij met het Nederlandse publiek delen? Die serie wordt echt een doorslaand succes. Het tweede seizoen maken we dan bij NPO reisbureau: ‘Oh oh Vomar, op reis!’. Naar Turkije! Alwaar ze 10 afleveringen lang de Turkse politie mogen sarren van onze belastingcenten. Dat lijkt me top televisie!

 

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

3 gedachten aan “Voetveeg: hangjongeren”

 1. Nog een verschil met vroeger: die haakneus met de camera verdient geld aan de ophef die hij zelf (mede) maakt. Vandaar dat hij steeds krijst “Views! Meer views!” Het is te hopen dat Google de advertenties en de uitbetaling inmiddels gestopt heeft.

 2. Woon heden 10 jaar in Polen (westen) en dit soort gedragingen komen hier beslist niet voor.
  In de grote steden is het even als in Nederland niet alles rozengeur en maneschijn.
  Maar wat in de video getoond word daarover weet ik heel zeker die is hier in Polen een lijk.
  En op een politieauto gaan staan, 5 jaar dwangarbeid op zijn minst.
  Is Polen een politiestaat, NEEN beslist niet maar er heerst wat meer orde en gezag.

 3. Wat een stakkers pffffff….
  Het zal je zoon maar wezen. Totaal verdwaasd en verloren deze gasten imo. Hoe moet dit nog goed komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.