Briefje van Omejan: aan Hanina Ajarai

Beste Hanina,

Gefeliciteerd met je wekelijkse column bij het AD! Dat heb je toch maar mooi geflikt zou omejan zeggen. Maar Jezus, wat kreeg jij een golden shower van zeikstralen over je heen gisteren zeg. Naar aanleiding van je hoofddoek column. Werkelijk niemand begreep de satire dat je anderen niet moet lastig vallen met je keuze voor een hoofddoek en dan gelijk je hele eerste column er aan wijden. En dat terwijl moslims ook nog eens wijdverbreid bekend staan om hun gevoel voor humor. Ik stond gelijk op het verkeerde been! Als islamofoben dat niet begrijpen tja…. En je weet, als de satire sterft dan sterft de democratie! Dus ga zo door.

Ook het veel gehoorde verwijt dat je alleen als columnist bij het AD aangenomen zou zijn vanwege je hoofddoek vond ik onder de kuisheidsgordel. Ik bedoel als je dat op zo’n meesterlijke manier weerlegt in de eerste column dan verlang ik alleen maar naar meer, meer, meer! Bovendien leef ik ook met je mee hoor. Ik ben als beginnend auteur bij Batavirus – na een nazistisch Noord-Koreaans strenge procedure – uitsluitend en alleen aangenomen vanwege mijn stahlhelm.

stahlhelm

Echter, door al het gezeik er om heen mist iedereen een interessant punt uit je column. Namelijk dat je Arabische taal en letterkunde bent gaan studeren aan de universiteit en daarna een bewuste keuze maakte voor de stahlhelm hoofddoek. Dat vind ik nu interessant want we hebben het hier over een ‘wetenschappelijke’ studie. Je bent dus bekend met de principes van de wetenschap, filologie enzo. Geloof jij na je studie ook nog dat Mo op zijn vliegende paard naar Jerusalem ging? En zwarte magie? Djinns? Daar ben ik oprecht benieuwd naar.

Ik hoop dat je daar een keer op in wil gaan in een column. En laat ze maar lekker zeuren over je hoofddoek. Haar is tenslotte ook niet alles. Kijk maar naar Sylvana Simons. Als aanmoediging voor de meesterlijke Schopenhauerische satire (dixit Schopenhauer) die wij van Batavirus van je verwachten de komende tijd, word je direct opgenomen in de orde der Batavirologen met de 8e graad. Wierd Duk, Sywert van Lienden, Nadia Ezzeroili, het kapsel van Eva JinekHarriet Duurvoort en Femke Halsema gingen je voor. Een lekkere intersectionele club met een vleugje genderneutraliteit waar jij vooralsnog the only hoofddoek in the village bent. Maar dat vind je vast niet erg. Gefeliciteerd!


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

0 gedachten aan “Briefje van Omejan: aan Hanina Ajarai”

  1. Misschien kan ze ook antwoorden op de vraag of ze gelooft dat de zon ‘s avonds ondergaat in een modderpoel en of een mens ontstaat uit een bloedpropje.

  2. Wel grappig dat voor dat ze zelf aan haar 2e column is toegekomen er al ettelijke columns over haar 1e column zijn geschreven

  3. Klasse column hoor. Niets mis mee.
    Ben per direct abonnee geworden en denk er serieus aan om moslim te worden.

  4. Je bent een aanwinst voor het AD Hanina. Ik kan niet wachten tot de volgende. Veel succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *