Batavirus terug in de doos: Gaat Anja Meulenbelt zandhappen? Herinvoering (sociale) dienstplicht

Dienstplicht

Driewerf Houzee, Houzee, Houzee! U bent van Batavirus natuurlijk gewend dat wij vol goede moed naar een zonnige toekomst kijken. En de wereld is sinds gisteren weer een stukje mooier geworden hoor! Het heeft minister van defensie Hennis gisteren behaagd met terugwerkende kracht de reeds 20 jaar geleden opgeschorte (dus feitelijk maar niet wettelijk afgeschafte) dienstplicht – postuum zullen we maar zeggen – ook in te voeren voor vrouwen.  Voor de gelijkheid van man en vrouw en zo. De PvdA en D66 wilden dat graag. Maar eh… Sorry, sorry? Gaan die leunstoelfeministen van tussen de 42 en 70 dan ook nog wel even dat jaar zandhappen? Ik zie Anja Meulenbelt al met een stahlhelm over de tijgerbaan van de Harskamp schuiven en kwijlen.

Misschien wel een miljoen mannen uit de leeftijdsgroep 42 tot 70 jaar hebben 9 maanden, een jaar of soms langer van hun leven opgegeven om het land te dienen. Een periode waarin hun leven maatschappelijk stilstond, terwijl de Anja’s en Hedi’s gewoon lekker verder konden gaan met waar ze mee bezig waren. Hoewel, wij mannen klagen niet. We kregen er een hoop voor terug. Bier, feest, beetje discipline, kameraadschap, levenswijsheid, seksisme en spanning! Niets zo spannend als kneiterstoned met een raketwerper een tank opblazen. Het hele grasveld achter me stond in de fik. Dat zag je nooit op tv!

Bataviristen geloven dan ook heilig in de zegeningen van een terugkeer van de (sociale) dienstplicht in Nederland. Soms hoef je echt niet outside the box te denken om voor zichtbare actuele problemen goede oplossingen te vinden. Je kijkt gewoon even in de doos of daar nog iets bruikbaars ligt. Voor welke problemen is herinvoering van de dienstplicht een (let op: niet ‘het’) probaat middel?

Natuurlijk voor de steeds verder afkalvende sociale cohesie in de hyper-individualistische en materialistische Nederlandse samenleving. Kerk en nationalisme zijn goddank steeds meer weggevallen als organiserende principes waar mensen van verschillende sociale klasse en afkomst elkaar ontmoetten en leerden kennen. Hoewel de islam… Nee, nee, nee, even een dagje geen islam! De dienstplicht voor mannen zoals we die kenden tot 1997, had, naast haar militaire functie, ook een maatschappelijke functie ter bevordering van de sociale cohesie die los stond van de kerk en weinig meer met nationalisme of oorlog van doen had.

Ondergetekende heeft de mazzel gehad om nog voor één van de laatste lichtingen in 1993 opgeroepen te worden. Ik kwam terecht bij Van Heutsz in Utrecht. Een compagnie jonge jongens stond op een winderige herfstdag op het plein van de Kromhout kazerne stoer te doen over dat ze er nog wel onderuit zouden komen, maar twee uur later zaten ze in een tent op de Leusderhei. Voor drie weken. Jongens uit het hele land. Net afgestudeerde kakkers als onderofficieren uit het Gooi, boeren uit dorpjes waar je nog nooit van gehoord had, stadsjongens uit alle sociale klassen en zoals gewoon bij van Heutsz een groep jonge criminelen (vanaf 16) die moesten kiezen tussen de bajes of het leger. Iedereen was even weg uit zijn vaste levenstraject en vaak éénsoortige omgeving, gedwongen om met elkaar te leven en een taak uit te voeren. Daar leer je een hoop van.

Dienstplicht

Als we kijken naar de groepen criminele jongeren vandaag de dag – en ja in de grote tot middelgrote steden in Nederland zijn dat vaak vooral  Marokkaanse, Antilliaanse of Surinaamse jongeren – dan zou je wensen dat de dienstplicht nog bestond. Want voor de zoveelste keer met hun vriendjes in de bak, het opleidingsinstituut voor een criminele carrière, glijden veel van dit soort jongens vaak verder af. Zet zo’n jongen in zijn eentje in een peloton met andere verschillende jongens waar hij niemand kent, en hij zal snel een toontje lager zingen. Hij zal sociale vaardigheden leren om op een, hem tot dan toe, nog onbekende manier liedjes te zingen voor aandacht en status. Dat gaat letterlijk niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk wordt de groep de groep waarin iedereen een plek krijgt en geaccepteerd wordt. Hoe verschillend iedereen ook moge zijn. Dit is een leerzaam proces voor jongens maar ook meiden van die leeftijd waar de samenleving op het gebied van sociale cohesie op termijn baat bij heeft.

Nu moet men van de manhaftigheid van het Nederlandse leger – in ieder geval die uit de tijd dat ik er diende – niet al te overdreven voorstellingen maken. Tijdens internationale oefeningen sloegen wij natuurlijk altijd een pleefiguur. Lang haar, oorbellen, ongedisciplineerd. Maar toch, toen ik vorige week de hipsters in rokjes langs zag komen om te protesteren, de millenials of hoe ze ook mogen heten, de grote groep jonge stadsmannen van de middenklasse en hoger, dan denk ik ‘die kunnen wel wat leger, zand en hardheid gebruiken’. Al is het maar om een beetje fysieke weerbaarheid te kweken waardoor ze als mannen wellicht wat eerder geneigd zijn sociale controle uit te oefenen in het publieke domein.

Neem iemand als Rutger Bregman. Die schrijft dagelijks op de Correspondant over waar we met de wereld naar toe moeten. Zoekt wat leuke intellectuele citaten van Voltaire of Montesquieu erbij. Scant wat grafiekjes en onderzoekjes en komt weer met een mooi vergezicht, zonder ook maar de minste mensenkennis te hebben van mensen buiten zijn groepje, de ‘wetenschappelijke’ media hipsters. Zo iemand zou echt baat hebben bij een jaartje leger tussen de criminelen, boeren en bouwvakkers. Hij zou er mensenkennis opdoen, nieuwe manieren van communiceren leren en zijn stukken zouden na een jaar zandhappen een stuk pragmatischer en realistischer worden. Een Tofik Dibi zou met een jaar alternatieve dienstplicht in een bejaardenhuis voor homoseksuelen al veel eerder dat kapoentje van zijn Djinn afgekrabd hebben om met een echte BAM! Jolande Sap te ontstekkeren. Had ons twee ton wachtgeld gescheeld.

Bovendien mag het leger best een impuls van kannonnenvlees krijgen. De Oorlog staat voor de deur volgens velen en ‘onze’ vrouwen moeten beschermd worden tegen de invasie van de bloeddorstige testosterronbommen! Ook is het zo dat de jeugdwerkeloosheid nog steeds zeer hoog is. Geen stageplaats? Hup, ga maar een jaar de publieke zaak dienen voor een eerlijk salaris. Want we hebben het natuurlijk niet alleen over het leger. Ook in de sociale (ouderen!) zorg, het onderwijs, natuurbeheer. Je kunt het zo gek niet bedenken of je zet er dienstplichtigen, man en vrouw, aan het werk. Je haalt ze uit hun beperkte wereldje, ze leren andere soorten mensen kennen uit verschillende delen van het land, ze doen ervaring, vaardigheden en kennis op. Nieuwe verbanden worden gelegd en nieuwe kansen zullen gegrepen worden. En vrouwen mogen nu natuurlijk ook in het leger! Ik bedoel, Arzu Aslan kan daar echte witte mannen breken. Ook een paar zwarte natuurlijk maar een kniesoor die daar op let. En Arzu is geen kniesoor dat weten we allemaal.

Dienstplicht

Natuurlijk zitten er ook mitsen en maren aan de ‘verherinvoering’ van de (sociale) dienstplicht. De problemen die wellicht aan de onderkant van de arbeidsmarkt ontstaan, zullen door toekomstig minister van Sociale zaken Watapatja aangepakt worden. Eén ding is echter zeker! Bij de herinvoering van de dienstplicht zal met terugwerkende kracht van de leunstoelfeministen, en trouwens alle andere vrouwen in de leeftijdscategorie 42 tot 70 jaar, gevraagd worden om alsnog hun jaar dienstplicht te vervullen. In verband met de gelijkheid van man en vrouw en zo. Alleen daarom is het al een fantastisch idee waar de meerderheid van het land toch mee in zou moeten stemmen. Ik bedoel, wie wil nou niet het CDA geweten Kathleen Ferrier een jaar zien afwassen in een of andere gaarkeuken voor die 7 ton die ze binnenharkte? Deze zeer kapitaalkrachtige groep vrouwen kan natuurlijk ook de dienstplicht afkopen. Dat geld gaat dan naar herscholing en leuke uitjes voor mannen in dezelfde leeftijdscategorie die werkeloos thuis zitten. Hatseflats! Het is allemaal zo simpel!

PS: het schijnt dat een meerderheid van de Tweede Kamer tegen de herinvoering van de dienstplicht is. Nou dan weet je het wel! Hoeveel van de witte onderbroek technocraten zullen in het leger gediend hebben, denkt u?


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

0 gedachten aan “Batavirus terug in de doos: Gaat Anja Meulenbelt zandhappen? Herinvoering (sociale) dienstplicht”

  1. Weet je wie er wel in dienst heeft gezeten? Mevr. Hatchi, nou we weten inmiddels wat dat heeft gekost. En totaal niets heeft opgeleverd.

  2. Toeval dat ditzelfde plan vandaag ook in de VS werd geopperd? Als er de komende dagen meer landen met dit plan komen weten we het zeker: dat er weer een wereldwijde kanonnenvoerversnipperaarsoorlog wordt opgetuigd.

  3. Belachelijk dat je verplicht huurling moet worden van stel psychopaten dat commerciële oorlogen voert onder het mom democratie brengen. ABP pensioenfonds NH dat investeert in kernwapens na eerder in clusterbommen te hebben geïnvesteerd.Militairen die getraumatiseerd terug komen en in dienst gaan bij justitie/politie of GGZ ingaan en daarna op de straten belanden.

  4. Ik was ook dienstplichtig bij de Luchtmacht. Prima tijd gehad.
    Ik ben ook vóór herinvoering van ‘sociale dienstplicht’. Maar dan met opleiding erbij. Zorg Techniek etc. Netjes betaald door het Ministerie van Onderwijs.

  5. Degenen die nu afstuderen moeten al ongeveer twee jaar gratis aan het werk in een werkervaringsplaats voordat ze een betaalde baan krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *