Schafft Merkel es noch?

Merkel

Opmerkelijke woorden vandaag uit Stuttgart waar de minister-president van Baden-Württemberg, Wilfried Kretschmann, opmerkte dat alleen Angela Merkel de EU nog kan redden. “Als de EU, de vluchtelingencrisis niet op tijd opgelost krijgt, stuurt de EU af op een gigantische crisis. Van Merkel vraagt Kretschmann, die trouwens een lid van de Groenen is, dus om wonderen: om haar hele coalitie bij elkaar te houden. Dat is op zich al een hele opgave. De CDU/CSU fractie in de Bondsdag barst en kraakt aan alle kanten en de SPD zit letterlijk duimpje te draaien. De politiek is radeloos en de bevolking redeloos. Alsof dat nog niet erg genoeg is komen er ook nog drie regionale verkiezingen. De regionale parlementen van Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz en Sachsen-Anhalt moeten opnieuw gekozen worden. Normaal zijn deze verkiezingen niet heel erg spannend, maar het lijkt er steeds meer op dat de toekomst van Merkel er nu van afhangt.

De toekomst
Die toekomst kan er trouwens wel eens niet zo rooskleurig uitzien, want de lijsttrekker van het CDU in Rheinland-Pfalz, Julia Klöckner, is met haar 43 jaar nog jong en hip. Verder geldt zij als conservatief, wat vooral in het katholieke Rijnland zeer belangrijk is. Afgelopen maandag presenteerde zij plan A2, waarin vluchtelingen in speciale opvangcentra aan de grens met Duitsland of aan de Europese buitengrens worden opgevangen en geregistreerd. Hoewel men binnen het CDU over dit plan te spreken is en het als aanvulling op Angela Merkels vluchtelingenplan ziet, is dit feitelijk een voorstel tegen Merkel gericht. Sterker nog, de Beierse Christendemocraten kwamen al in oktober met een soortgelijk idee. De linkse oppositie en de SPD wijzen het plan van Klöckner dan ook af. Zij beschouwen het als paniekvoetbal, want het CDU staat er in Rheinland-Pfalz slecht voor. De Sociaaldemocratische SPD ook trouwens.

Opstand
Voor wie dacht dat deze verkapte opstand tegen Merkel door Klöckner nog niet erg genoeg was, stuurde minister-president Horst Seehofer namens het voltallige parlement van Beieren een brief naar Angela Merkel. Daarin stond dat Merkel kon kiezen tussen het sluiten van de grenzen of een gang naar de rechter. Met deze brief legde Seehofer een tikkende bom onder de coalitie, want ook Seehofers CSU zit in de regering. En het dreigen met het opblazen van de coalitie was kennelijk nog niet genoeg. Seehofer gaat volgende week op bezoek naar Moskou en dat viel bij het CDU zeer slecht. Want Poetin stookt de boel in Duitsland al aardig op. Onder de “Russlanddeutschen” heerst er veel onvrede omdat de vluchtelingen uit het Midden-Oosten alles in de schoot geworpen krijgen, terwijl zij in bittere armoede leven. Russia Today en Sputniknews buiten dat gegeven schaamteloos uit. Ook de vermoedelijke verkrachting van de 13 jarige Lisa, een Russlanddeutsche, zorgde voor heftige reacties. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zag er een complot in. Het is bekend dat Seehofer en Putin het over de vluchtelingencrisis met elkaar eens zijn. Ook wil Seehofer zo snel mogelijk van de sancties tegen Rusland af. Vooral de Groenen en de Linkspartei maken zich grote zorgen. Dit is koren op de molen van de AfD en Pegida. Zij zien in het bezoek van Seehofer hun gelijk.

Verlies
Ook in het buitenland lijdt het aanzien van Merkel groot verlies. In Oost-Europa wordt zij niet serieus genomen, omdat zij in september zo’n beetje eigenhandig de grenzen opende. Ook de poging van onder meer Duitsland om gedwongen vluchtelingen te plaatsen viel zeer slecht. De Duitse bemoeienis in de interne aangelegenheden van Polen zorgde voor een diplomatieke crisis. Zelfs Nederland en Oostenrijk gaan hun eigen gang. Oostenrijk heeft een “bovengrens” aangekondigd voor immigranten. Nederland kwam met het beroemde plan “Samson”. Een Europese oplossing voor de vluchtelingencrisis is dus verder weg dan ooit en er wordt zelfs voor de toekomst van de EU gevreesd. Een terugkeer naar de Duitse Mark zou Duitsland economisch zeer schaden.

Sie schafft es nicht
Merkel schafft es dus gewoonweg nicht. Haar arrogante en hautaine regeringsstijl komen trouwens niet alleen de Duitsers heel duur te staan; heel Europa komt door haar gedrag in de problemen. Door haar houding speelt ze Vladimir Poetin in de kaart. Hij kan tegen een minimale investering veel invloed in Europa krijgen. Zijn invloed is in Hongarije, Slowakije en Tsjechië al te zien en ook in Duitsland heeft Poetin al aardig aan invloed gewonnen. Dit had makkelijk voorkomen kunnen worden als Merkel zich gewoon aan de Europese regels had gehouden en zij, net zoals Helmut Kohl dat deed, meer naar de kleinere landen had geluisterd. De huidige politieke crisis is de schuld van Merkel. De interne chaos in haar coalitie is het bewijs dat zij de regie kwijt is. Tijd dus dat Merkel opstapt, voordat het te laat is.

door Jeroen Adema


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist author_posts=”ingezonden”]


Auteur: Verbraak

Auteuriteit. Twittert onder de naam @Verbraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *