Ik hou van je, Nadia

Nadia Ezzeroili

Volkskrant verslaggever en columnist Nadia Ezzerolli schreef zaterdag in Vonk – opiniebijlage van de Volkskrant op zaterdag – “ik ben geen Nederlander.” Een essay dat zij richtte tot Nederland over hoe zij van dit land vervreemdde. Nederland is haar land niet meer. De strijd voor acceptatie heeft zij opgegeven.

Nadia is een prachtige vrouw. Donker krullend haar. Mooie ogen met een droevige blik. Nadia is een begaafd schrijfster. Woordkunstenares. Ideale vrouw voor de intellectuele man. Door hard te werken en goed te netwerken heeft zij haar droombaan veroverd, verslaggever bij de Volkskrant.

Afgelopen dagen kreeg Nadia een shitstorm over zich heen. Onterecht. Zij beschreef haar gevoel, maar werd door links en rechts de grond ingeboord. Ik kreeg lang geleden van een wijze man te horen: “gevoel komt van rechts en heeft altijd voorrang.” Hoe oneens je het ook met Nadia bent, zij heeft gelijk. Want gevoel.

Toch wil ik een gedeelte van haar essay uitlichten.

‘Maar jij ziet nog steeds niet in dat we uit elkaar groeien. Het Sociaal en Cultureel Planbureau kan honderd keer met een alarmerend rapport in je gezicht zwaaien. Vorige maand nog: een onderzoek wees uit dat er een breed gedragen gevoel van uitsluiting leeft onder migrantenjongeren. De jongeren wantrouwen instituties als media, politiek en het rechtssysteem. Ze voelen nauwelijks emotionele binding met je en zijn geneigd zich terug te trekken.’

Het SCP-rapport waar Nadia aan refereert heet ‘Werelden van verschil’, over de sociaal-culturele afstand en positie van migrantengroepen in Nederland. Het rapport geeft inderdaad aan, dat verschillende migrantengroepen een afstand hebben tot de Nederlandse maatschappij. Eén van de conclusies van het rapport is dat jongeren met een migrantenachtergrond veelal een hybride identiteit hebben. Het rapport geeft echter niet aan of die hybride identiteit een gevolg of een oorzaak is van hun vaak moeilijke, ambigue positie binnen de samenleving. Jongeren die zich meer richten op hun land van afkomst, hebben vaak weinig met Nederland. Deze jongeren proberen alleen de vruchten te plukken en niet de lasten te dragen. Zij geloven de Westerse media niet en houden er allerlei complottheorieën op na over problemen – inclusief die van henzelf – die zich in de wereld voordoen.

Neem bijvoorbeeld het etnisch profileren bij de politie. Dat bestaat zeer zeker. Maar wordt dit wel alleen veroorzaakt door racisme zoals veel jongeren die ermee te maken krijgen denken? Is het bijvoorbeeld gek dat wanneer 100% van de zakkenrollers Oost-Europeanen zijn, de politie bij een melding van zakkenrollerij op basis van fysieke kenmerken een Oost-Europeaan zoekt?

Mijn tip aan deze jongeren is: accepteer eerst dat je onderdeel bent van dit land, voordat je naar anderen gaat wijzen en roepen dat je niet geaccepteerd wordt.

Nadia gaat het wel maken. Waarschijnlijk heeft zij al een contract binnen bij Prometheus – uitgever waar ook mattie Tofik Dibi bij zit – om haar eerste boek uit te brengen. Het is je gegund Nadia.

Ik hou van je, Nadia.

Love


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Verbraak

Auteuriteit. Twittert onder de naam @Verbraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *