Briefje van Omejan aan: Het kapsel van Eva Jinek

Eva Jinek

Lief kapsel van Eva Jinek,

Of mag ik Cavia zeggen? De laatste keer dat ik je zag kwam Wierd Duk met zijn verborgen guur rechtse agenda Wilders in de kaart spelen in het dagelijkse programma van diegene op wiens schedel jij je over het algemeen bevindt. Of jij op die plek ook echt ooit wortel hebt geschoten is een vraag die me blijft fascineren.

De vraag naar de echtheid, de realiteit van de dingen die we waarnemen, houdt onze soort al bezig vanaf het moment dat de natuur ons zo’n 100.000 jaar geleden abusievelijk met een cognitief vermogen behepte. Met het oog hierop verdient de ontdekker (Jeroen Pauw?) van de vrouw waarop jij jouw dagen slijt, wat betreft de kijkcijfers van de programma’s die zij presenteert, een driewerf houzee, houzee, houzee! Me dunkt namelijk dat de goede kijkcijfers van die programma’s niet veroorzaakt worden door de inhoud, maar door het onbewuste spel van de kijker met de realiteit.

Jouw draagster brak een aantal jaar geleden definitief door vanwege haar boobies en het vloeiende Amerikaans dat zij sindsdien regelmatig tussen haarrjjrjj Nederlands placht te etaleren. Toen zij eenmaal haar eigen talkshow kreeg, bleef de aandacht van de camera vooralsnog op die boobies gericht. Boven het immer laag uitgesneden shirtje of bloesje, viel ter hoogte van het borstbeen altijd een klein verticaal donker streepje schaduw te ontwaren. Waren dat nou de boobies waar zoveel om te doen was geweest? En, van hoeveel boobie was hier nu eigenlijk sprake?

In het huidige nieuwe seizoen lijken de producenten besloten te hebben om het spel met de decoletwee achterwege te laten en kwam jij opeens vol in het licht te staan. En man, man, man. Als er iemand aandacht verdient dan ben jij het wel, lief kapsel van Eva Jinek. Los van het feit of je echt bent of niet, wat wordt er allemaal met je uitgespookt in de uren voor de uitzending? En dan heb ik het nog niet eens over de wrede wekelijkse waterstofperoxide waterboarding die je ondergaat. Ik voelde gisteren een traan opkomen toen ik door de belichting een glimp opving van je echte donker grijsbruine tinten.

Het model, of liever gezegd keurslijf, waar jij dagelijks door middel van krultangen, strijkijzers, föhnen en giftig haarlak in gevangen gezet wordt, grenst aan het ongelofelijke. De illusie, dat je vrij zou zijn om te golven en te dansen, die het team dat dagelijks met jou bezig is ons voorschotelt, is niets minder dan crimineel! Ieder plukje, slagje of fluddertje dat van je gemaakt wordt, beweegt synchroon mee in de richting met het hoofd waarop jij, buiten jouw schuld om, terecht bent gekomen. Natuurlijk heeft Eva een ‘rather high forehead‘ (dixit Frans Plugge), dus enige styling van jouw ‘zijn’ is gerechtvaardigd wat ondergetekende betreft, maar er zijn grenzen. Het kapsel van Anna Enquist was gisteren ook overduidelijk aangedaan toen het tegenover jou kwam te hangen.

Ook kapsels verdienen in onze gepolariseerde samenleving een vorm van bescherming, kapsel van Eva Jinek. Wij bataviristen zullen ons dan ook inzetten voor de Blijf van mijn Lokken Stichting voor Verminkte Kapsels (BLSVK). Daar kan je na het seizoen rustig op adem komen en ervaringen delen met lotgenoten als het kapsel van Geert Wilders, Donald Trump, Adjiedj Bakas (oh nee, wacht!) en Sylvana Simons de Vries. Tot die tijd behangen wij jou vanwege jouw uithoudingsvermogen met het ridderschap der Bataviristen in de derde graad van de tweede orde.

Dat heb je verdiend, lief kapsel van Eva Jinek.


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

Eén gedachte over “Briefje van Omejan aan: Het kapsel van Eva Jinek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.