‘Autoriteit’ Financiële Markten

Stock-Market

‘Van Gaal verlaat al binnen een paar maanden het schip’ stond deze week te lezen in diverse media. En nee dan hebben we het niet over voetbalkoning Louis, maar over baantjesmevrouw Annemarie van Gaal. Annemarie legde al binnen zes maanden haar functie neer als lid van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Een raad die momenteel niemand minder dan Paul Rosenmöller als voorzitter kent. Maar het toezicht is voornamelijk voor de bühne.

Paul Rosenmöller trad afgelopen jaar in dienst als voorzitter van diezelfde raad van toezicht. Deze links lullen en rechts vullen graaier kennen we nog van zijn periode als voortrekker van Groenlinks. Hij demoniseerde Fortuyn door hem in het extreemrechtse kamp te plaatsen en vertrok na de moord op Fortuyn met de staart tussen de benen. Via wat omwegen kwam Paultje uiteindelijk terecht bij de NPO. Daar maakte meneer (wederom van uw belastingcenten) nog wat reisprogrammaatjes en wist zich vervolgens omhoog te werken tot her en der wat lucratieve commissaris functies. Waaronder dus het ‘bijbaantje’ als voorzitter van de raad van toezicht van de AFM.

De AFM hoort toezicht te houden op het gehele financiële bestel. Maar het bestel is veel en veel te groot om zicht te hebben op het gehele reilen en zeilen. Oké, de afgelopen jaren is diverse nieuwe wet- en regelgeving ingevoerd om de sector beter te reguleren, maar de AFM heeft slechts zicht op een gedeelte van de markt.

Regelmatig komt de toezichthouder met een rapport waarin vaak de gehele sector van wanten krijgt. Maar dat is algemeen, het lukt ze maar zelden om individuele personen aan te pakken. Laat staan de kleine visjes. Echter vele kleine visjes bij elkaar zijn toch een alleraardigst aquarium.

De AFM en andere internationale toezichthouders staan hierin veelal machteloos. Al helemaal tegen niet gereguleerde markten zoals de OTC (over-the-counter) markt waar het toezicht ontbreekt, of de schimmige wereld van de boilerrooms. Maar hierover later meer op Batavirus.

Ondanks het verscherpte toezicht op de markten, het scheiden van de trading en settlement organisaties en de Chinese Walls vindt er nog op grote plaats Front Running plaats, handel met voorkennis. Alsof deze gescheiden afdelingen elkaar nooit spreken op een dronken vrijmibo. Nou ik kan u vertellen, dat gebeurt dus wel. Op grote schaal. Het merendeel wordt onder de pet gehouden in het kader van het algemene belang. Alleen oprechte bekentenissen of rancuneuze collega’s die uit de school klappen kunnen wat aankaarten. En dat gebeurt maar zelden. Eigenlijk vrijwel nooit. Want dan hangen ze zelf ook.


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Lee

Stock market broker & trader. Veelal cynisch maar veruit bij lange na niet altijd. Vooral geïnteresseerd in Politiek, Financiële markten en Oost-Azië. Twittert onder de naam @Reaguren

Eén gedachte over “‘Autoriteit’ Financiële Markten”

  1. Zijn al die beurzen eigenlijk niet 1 groot rigged casino, waarmee de toch al welvarenden nog meer welvaart naar zich toeharken?
    Misschien eens tijd voor iets anders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *