Hoe het nieuws bij VNL de winterslaap bij de Haagse journalisten onderbrak

Tussen al het mediageweld van de verkiezing van de voorzitter werd gisteren ook bekend dat Bram Moszkowicz aan de kant werd gezet als boegbeeld van de partij. Volgens Van Klaveren verdiepte Bram zich niet genoeg in het verkiezingsprogramma en blunderde er dus op los in allerlei talkshows. Hoe begon het ook alweer? Men hunkerde vorig jaar naar 400.000 subsidie en de daarvoor benodigde ondergrens van 1000 leden was ver weg. Met Bram werd het een stuk eenvoudiger om deze grens te passeren en het geld kwam binnen.

Journalisten nemen voor het gemak de hapklare brok die door Joram van Klaveren wordt voorgeschoteld tot zich. Maar was het wel exact zo gegaan? Moszkowicz zal ongetwijfeld slordig zijn geweest met de partijstandpunten, maar bleef een BN’er met makkelijke toegang tot allerlei tv-programma’s in campagnetijd. Mensen stemmen nu eenmaal op een gezicht en niet op het verkiezingsprogramma. Oplettende journalisten zijn er echter niet in Den Haag. Achter een biertje of een lekkere borrel zit men elkaar in de gaten te houden en komt men met een zeer eendimensionale verslaggeving.

Vorig jaar viste VNL in werkelijkheid regelmatig naar andere parlementariërs en BN’ers die hun ploeg zouden kunnen versterken. Deze haakten echter allemaal definitief af toen er een andere ‘bom’ aan de gelederen werd toegevoegd. Deze ruziemaakster had in Limburg al een onnavolgbare puinhoop achtergelaten in de provinciale staten en gezorgd voor een slagveld van jewelste. We spreken hier over Laurence Stassen.

Het was dus voor potentiële aanwas onverteerbaar dat Stassen wederom op het schild werd gehesen bij VNL. En is het dus ook zeer waarschijnlijk dat deze ruziemaakster de breuk met Moszkowicz heeft ingeleid. Je zou zeggen, ook wellicht het onderzoeken waard.

Het journaille zal het echter een worst zijn, want men zat lekker de verkiezing van de voorzitter te kijken en stuk voor stuk voor de hand liggende quotes te twitteren. Eric Vrijsen van Elsevier schreef nog maar eens een stuk over VNL en publiceerde dat Bontes gelijktijdig met Van Klaveren uit de PVV was gestapt. Dit is feitelijk onjuist en illustreert de matige interesse van dit soort journalisten in hun eigen vak. Bontes werd er namelijk oktober 2013 al uitgezet door Wilders na kritiek van diens kant over het financiële beleid van het PVV-bestuur.

Het is een vrij gemakkelijk baantje wanneer je als journalist kritiekloos de quotes van de partijleiders overneemt. Leuker is het als je probeert achter de gecreëerde façade van de partijen te zoeken. Wie van de journalisten weet bijvoorbeeld dat Wilders aan Bontes weer heeft gevraagd bij de PVV te komen en dat deze heeft geweigerd? Wie weet er wie de huidige vice-fractievoorzitter is bij de PVV? Grote kans dat het merendeel het antwoord schuldig moet blijven.

Kijk nog even hieronder naar het pijnlijke papegaaien van onze Haagse jongens exact op hetzelfde tijdstip tijdens de voorzitterverkiezing en geniet.

Haagse Jongens

En dan als laatste de uitglijder van politiek journalist Eric Vrijsen van Elsevier.

Eric Vrijsen

door Jhim van Bemmel


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Verbraak

Auteuriteit. Twittert onder de naam @Verbraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *