De Smaak Van Verbraak #67

De Smaak van Verbraak

Bon giorno amici oftewel goedenmiddag vrienden, een hele goedenmiddag want het is weer vrijdag en dan gaan we weer genieten van de smaak van Verbraak!

We gaan deze week gewoon verder met de zomerse maaltijden reeks maar omdat de zomer ook druilerige dagen kent waarin je aan je appartementje gekluisterd bent of de hele dag in de voortent naar de druppelende regen luistert gaan we vandaag iets krachtigs brouwen. Urenlang brouwen zodat de ruimte waarin je vertoefd vol zal stromen met heerlijke kruidige warme geuren, geuren die je volledig zullen overmeesteren.

Dus daar gaan we weer, vergeet de wekelijkse beslommeringen, vergeet alle ophef, de politieke malheur en geniet!

Maar wat gaan we dan brouwen, dat zal ik nu uit de doeken doen. We gaan vanavond een variatie op de klassieke ragû Bolognese brouwen. De klassieke versie leerde ik van een oud Italiaans vrouwtje en die zal ik zeker ook eens met jullie delen maar vanavond dus een nog steverige hartverwarmende variant uit Verbraaks eigen koker met hulp en inbreng van @Toxic_Troubles

Hieronder ziet u enkele voorbeeldfoto’s maar onder de foto’s volgen enkele extra tips om het werkelijk onvergetelijk te maken.

Ingrediënten voor 8 à 10 porties en extra speciale geheimen van Verbraak:

Ruige Ragû:

● 500 gram rundergehakt
● 125 gram spaghetti per persoon
● 1 rode ui
● 6 tenen knoflook
● 1 grote winterpeen
● 2 stengels bleekselderij
● 2 blikjes tomatenpuree
● 1,5 glas montepulciano d’abruzzo
● 1 fles passata van 700 gram
● 1 blik gepelde tomaten
● 1 rundvleesbouillonblokje
● 500 mililiter water
● 1 theelepel suiker
● 4 laurierblaadjes
● 3 takjes tijm
● Gedroogde oregano naar smaak
● Gedroogde basilicum naar smaak
● Paar druppels tabasco
● Paar blaadjes basilicum
● Geraspte pecorino
● Zout
● Peper
● Olijfolie
● Roomboter

Aangezien er uiteraard geen filmpje is van deze unieke Ruige Ragû zal ik zo bondig mogelijk uitleggen hoe we langzaam en met heel veel liefde en aandacht de ruimte waarin je vertoefd vol zal doen laten stromen met de beste en hemelse geuren die je ooit geroken hebt.

We gaan er vandaag echt de tijd voor nemen, alles op het gemak met een lekker glas wijn erbij.

Dus laten we dan maar eens beginnen, we beginnen met de groenten. Rasp de ui plus de winterpeen en snij de bleekselderij heel fijn, nu kan de ketel op het vuur. Zet het vuur zo laag mogelijk en bedek de bodem van de ketel met olijfolie, groenten erbij en op smaak brengen met zout en peper. Terwijl de groenten zacht worden gaan we in een hapjes pan het gehakt rullen in roomboter. Het is slechts een kwestie van even aanzetten zodat de baksmaakjes vrijkomen en als je dat gedaan hebt gooi je het gehakt in een vergiet om uit te lekken, bewaar wel eerst 4 eetlepels van het bakvet.

Nu gaan we terug naar de groenten, plet en snij de knoflook en voeg deze na ongeveer 10 minuten toe. Als de groenten zacht en glazig zijn geworden is het tijd voor de volgende stap, voeg de blikjes tomatenpuree met de suiker toe aan de pan en laat 2 minuten op iets hoger vuur meebakken, dan het gebakken gehakt en bakvet erbij, afblussen met de wijn en deze in laten koken todat hij bijna volledig verdampt is.

Op naar de laatste stap van de voorbereiding, voeg de passata en het blik gepelde tomaten toe aan het geheel en zet het vuur weer zo laag als mogelijk is. Doe het bouillonblokje met 500 mililiter kokend water in de lege fles passata en schud goed totdat het bouillonblokje opgelost is. Dan kan nu ook de bouillon in de pan en hoeven we alleen nog de kruiden, zout, peper en de tabasco toe te voegen.

De eerste fase is passé en Verbraak is toe aan een glas rosé want je zou denken dat het belangrijkste nu wel achter de rug is maar de komende uren gaat het juist om de perfectie. We laten het eerste uur de ragû heel zachtjes pruttelen maar wel iedere 10 minuten even kijken of het niet te hard gaat en uiteraard roeren, heel veel roeren. Na het eerste uur is het tijd om voor het eerst te proeven en proef nooit alleen, laat iedereen die aanwezig is ook proeven om te achterhalen of er nog kruiden of iets anders ontbreekt. Dit herhalen we de komende 2 en een half uur meermaals en niet vergeten, blijven roeren en kijken of de ragû niet te hard pruttelt.

Het uur u nadert nu gestaag, de geuren hebben zich reeds meester gemaakt van de volledige omgeving, perfectie is bijna bereikt dus tijd om wat spaghetti te koken in ruim gezouten water en daarna het moment waar we de hele middag naar verlangt hebben. Het opmaken van de borden en er vol overgave in te duiken!

Dus daar gaan we, snel de aldente gekookte spaghetti afgieten. Beetje olijfolie erdoorheen zodat hij niet plakt en dan de porties verdelen over de borden, flinke lepel ragû eroverheen, nog wat geraspte pecorino, een paar blaadjes basilicum en het kunstwerk is af.

Buon Appetito, proef en ruik de Ruige Ragû!

Auteur: Verbraak

Auteuriteit. Twittert onder de naam @Verbraak

0 gedachten over “De Smaak Van Verbraak #67”

  1. Ik had er iets meer van verwacht en er is nu een hap uit mn iPad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.