Voetveeg: Het failliet van de fascisme beschuldiging

Na 15 jaar racisme en fascisme beschuldigingen aan het adres van Geert Wilders en twee daaruit voortkomende rechtszaken is zijn éénmanspartij met 20 zetels nog altijd de tweede fractie van de Tweede Kamer. Dezelfde beschuldigingen aan het adres van Thierry Baudet met zijn wat chiquere PVV, het Forum voor Democratie, van de afgelopen maanden weerhielden hem er niet van om tot ieders verassing twee zetels in de kamer te veroveren. Beste linkse opiniemakers en roeptoeters op sociale media, begint er iets te dagen in de bovenkamer? Zijn jullie nog in staat om, ondanks jullie exponentieel gegroeide RACISME/FASCISME cortex, pragmatisch te denken?

De tijd dat racisme en fascisme roepen nog resultaat opleverde ligt inmiddels bijna 35 jaar achter ons bij Janmaat. Bij Pim Fortuyn werkte het al niet meer. Ondanks de demonisering bleef hij groeien met zijn beweging. Het enige gesorteerde effect was dat iemand als Volkert van der Graaf opstond om Fortuyn te vermoorden en ik hoop toch dat activistisch links inziet dat deze politieke – ja ‘fascistische’ laat ik dat woord er ook eens uit floepen – moord, de racisme/fascisme-roep zaak geen goed heeft gedaan. HET WERKT NIET MEER OF ZELFS AVERECHTS!

Ik roep dit al jaren. Los van het feit dat fascisme historisch gezien een ingewikkeld fenomeen is en dus als beschuldiging inhoudelijk vaak rammelt, zou de simpele feitelijke constatering dat iets niet werkt toch genoeg moeten zijn om het over een andere boeg te gooien? Het speelveld van de publieke opinie is inmiddels door allerlei zaken als globalisering en sociale media totaal veranderd. De jaren zestig zijn voorbij. Zo weinig mogelijk islam in Nederland willen is geen racisme of fascisme maar gezond verstand, lieve linkse mensen. Echter, de ongrondwettelijke maatregelen die de PVV voorstaat en de angst en haat die zij moedwillig daartoe oproept dienen bestreden te worden. Met feiten, inhoud en humor. Nou, doe dat dan! Een Baudet stoot zich immers ook niet twee keer aan dezelfde steen.

Auteur: Amsterjan

Amsterjan is historicus, Amsterdamse stadsgids en zanger.

2 gedachten over “Voetveeg: Het failliet van de fascisme beschuldiging”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.