De Smaak Van Verbraak #38

De Smaak van Verbraak

De eerste vrijdag van 2017 is aangebroken, het vriest dat het kraakt maar het gasfornuis van Verbraak brandt weer op volle toeren!

Net bijgekomen van de feestdagen, de nieuwjaarsborrels bijna allemaal achter de rug en de goede voornemens bijkans alweer vergeten. Maar een goed voornemen zal ik iedere vrijdagmiddag herhalen opdat we nooit vergeten. Eet en geniet van de smaak van Verbraak.

Dus daar gaan we weer, vergeet de wekelijkse beslommeringen, vergeet alle ophef, de politieke malheur en geniet!

Vandaag gaan we ons uitsloven, je bent een uurtje kwijt maar het kan op het gemak en is het uiteindelijk driedubbel waard. Vandaag dus een zeer aparte risotto, stevig, vol en romig maar toch met een frisse tint. Limoen risotto met sugar snaps en roze garnaaltjes.

Hieronder ziet u 6 voorbeeld foto’s maar onder de foto’s volgen enkele extra tips om het werkelijk onvergetelijk te maken.

Ingrediënten voor 4 personen en extra speciale geheimen van Verbraak:

Limoen risotto met garnalen:

● 2 liter groentebouillon
● 300 gram risottorijst (Arborio of Carnaroli)
● Olijfolie
● 1 rode ui
● 1 teentje knoflook
● 1 limoen
● 150 gram sugar snaps (diepvries)
● 200 gram roze garnaaltjes
● Eetlepel gedroogde peterselie
● Klontje boter
● Parmezaanse kaas
● Zout
● Peper

Aangezien er geen filmpje is voor deze overheerlijke risotto zal ik kort uitleggen hoe deze hartverwarmende geurige maaltijd binnen één uur op tafel staat.

We beginnen met het fruiten van de rode ui, 5 minuten in een behoorlijke laag olijfolie en dan nog 2 minuutjes de knoflook erbij. Nu gaat de rijst in de pan, bak deze op laag vuur ook even mee todat hij een goudgele kleur krijgt en helemaal bedekt is met olijfolie. Mocht dit niet lukken voeg dan gewoon extra olijfolie toe. Dan toveren we nu de limoen tevoorschijn, pers hem boven de rijst uit en rasp het zest van de schil (nadat hij gewassen is) voorzichtig over de rijst. Hierna gaan we ons geduld op de proef stellen, zet de rijst telkens onder met de groentebouillon en laat het zachtjes pruttelen. Telkens als de bouillon verdampt is voegt u nieuwe toe zodat de rijst weer onder staat en vooral niet vergeten dat u moet blijven roeren. Na ongeveer een half uur dit tafereel telkens herhalen wordt het tijd om te proeven. De rijst zal nog te hard zijn maar je proeft wel of er nog extra limoensap nodig is en je kan nu zout en peper naar smaak toevoegen. Blijf het toevoegen van de bouillon en het roeren herhalen maar proef nu om de 5 minuten. Op het moment dat u proeft dat de rijst zacht begint te worden kunnen de diepgevroren sugar snaps bij de bouillon en als ze na 1 minuut ontdooien direct overscheppen bij de rijst. En dan zijn we bijna klaar, du moment dat de rijst zacht, kleverig maar wel nog bite heeft gaan we afronden. Klontje boter erbij, garnaaltjes erdoorheen en aftoppen met de peterselie.

Het wachten en geduld wordt nu beloond, ketel op tafel. Pinot Grigio open en vul de borden maar, nog wat Parmezaanse kaas raspen en 2017 kan nu al niet meer stuk.

Dus weg met alle goede voornemens, alleen de smaak telt!

Auteur: Verbraak

Auteuriteit. Twittert onder de naam @Verbraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.