Wordt Nugger of ga voor Dirk Scheringa

De wet DBA en de WWZ kent veel verliezers maar betekent mogelijk de definitieve comeback van de kredietspecialist bij uitstek Dirk Scheringa. Over de te kort schietende wetgever hebben we op Batavirus al menig artikel geschreven. Door de stoelendans die ontstaat door de Wet DBA en al die beëindigde contracten waar zelfs de NOS nu over bericht, volgen de afgelopen 3 maanden opeens allerlei faillissementen van vooralsnog de wat kleinere payroll en broker bedrijven. Een korte opsomming en mogelijk heb ik er nog een aantal gemist. Business Connections Europe, Rendeck Payrolling, Meurs Werkt, Simba4U, P-Payrolling, De Berk Payrolling, Consysselty, A27, Clearingservice, Dekachering, EU Recruit, JS Resources en Dienstverlening, People Person, AP Personal en PRS detachering.

Voor de klanten, zzp-ers en medewerkers financieel een drama. Ook grotere partijen zitten er aan te komen is de verwachting. Bij een teruglopende omzet trekken normale banken de financiering in en loopt de ruimte van de factor-line terug. Met als resultaat vertraging in betalingen aan zzp-ers en leveranciers wat uiteindelijk resulteert in een vorm van “bankrun” waarbij steeds meer mensen en opdrachtgevers hun projecten weghalen bij de tussenpersoon. Personele dienstverlening is dan ook bancaire dienstverlening zonder enige vorm van toezicht.

Inzake een aantal van deze faillissementen ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik ben namelijk benieuwd of curatoren en UWV de lijn Interfacet volgen zie verslag 1. Een faillissement waar overigens een link inzit naar Dirk Scheringa. De bestuurder van Interfacet was tijdens zijn directeurschap bij Interfacet ook lid van de directie bij DS Factoring. Wellicht had hij deze functies niet moeten combineren want nu is hij boos op de curator van Interfacet.  Daarnaast zijn op hem weer leveranciers boos en lijkt hij nog steeds reseller van Dirk Scheringa te zijn middels een vorm van salaris financiering. Waarmee er volgens mij weer reclame wordt gemaakt voor payrolling wat verboden is voor de goede orde.

Als eerste ben ik maar eens gaan bellen met een vakbond om na te gaan hoe het loopt bij Meurs werkt. In tegenstelling tot wat hier staat, blijkt dat het UWV de gepayrollde werknemers die niet verder mochten op hun opdracht bij ING en NN geen WW uitkering toekent. Dit omdat er geen sprake was van een gezagsverhouding met de tussenpersoon Meurs. Dat zagen we dus ook eerder bij de faillissementen van Corso en Interfacet. Het UWV probeert zo min mogelijk faillissementsuitkeringen en WW-uitkeringen toe te kennen. De juridisch werkgever bij tussenkomst heeft echter geen gezagsverhouding met de werknemer waardoor het UWV gelijk heeft. Er is alleen sprake van een dienstbetrekking indien gezagsverhouding aanwezig is en de arbeid persoonlijk verricht dient te worden en er sprake is van loonbetaling. Werkt u voor een tussenpersoon houdt er dan rekening mee dat u mogelijk niet uitkeringsgerechtigd bent. Wellicht heeft u wel recht op een bijstandsuitkering?

Daarna belde ik met de doorstarter van Rendeck, ook een drama. De mensen, met name kennismigranten met zeer hoge salarissen, kregen maar mondjesmaat hun centen van het UWV. Wat hebben ze namelijk nu weer bedacht en doorgevoerd bij het UWV? Een faillissementsuitkering kan sinds 1 januari 2016 nooit meer bedragen dan 150% van het max dagloon. Waar de doorstarter dus met de kennismigranten als personeel verder wou moesten de meesten Nederland plotsklaps verlaten. Ze kregen onvoldoende faillissementsuitkering om de buitensporige huurkosten in de regio Amsterdam te betalen. Van de 25 medewerkers zijn er nog maar 7 overgebleven. Laten we in elk geval hopen dat er geen banken in Nederland failliet gaan want dan wordt het een drama voor al die goed verdienende bankiers. Let wel, hoop is vaak uitgesteld verdriet!

Toen maar eens bellen met wat zzp-ers die o.a. via Business Connections Europe werkzaam waren. Reeds 3 maanden omzet zijn ze kwijt als concurrent crediteur maar ook de lopende opdrachten werden verziekt omdat de curator mensen aan het ten onrechte overeengekomen concurrentie beding houdt. Dus directe schade voor een zzp-er, 40K onbetaald gebleven werk met daarboven op verlies van de opdracht. Welkom in de snel groeiende groep nuggers in Nederland.

Overigens bij deze bedrijven was plotseling sprake van sterk teruglopende omzet omdat opdrachtgevers de inzetten van met name zzp-ers eindigden. Dit komt dus door de wet DBA waardoor al 10 duizenden mensen dus nugger werden.

Last resort

Toch was deze ellende wellicht te voorkomen. Waar deze kleine personeelsboeren niet terecht kunnen bij de mooie grootbanken in Nederland had men natuurlijk naar CS factoring moeten gaan. Tot 95% van de debiteuren portefeuille krijgen dergelijk bedrijven direct liquide via de mooie dienstverlening van Dirk. Ook zzp-ers kunnen hun vorderingen bijna volledig direct contant maken wat natuurlijk veel geld kan besparen als een tussenpersoon failliet gaat. Bijkomend voordeel u bent meteen af van de debiteurenadministratie, want Dirk gaat het geld ophalen bij die tussenpersonen of eventuele eindklant.

Om de kosten hoeft u het niet te laten, ze berekenen maar 0,1% rente per dag. Dat dit effectief 36.5% op jaarbasis is moet u niet van wakker liggen. Bij DSB heeft Scheringa al laten zien dat alles uiteindelijk goedkomt met woekerproducten. Het is dan ook een topondernemer die o.a. als coach Gerrit Zalm en Louis van Gaal ondersteunde. Het failliete DSB maakt nu overigens miljoenen per maand winst.

Scheringa biedt investeerders een prima rendement. Waar hij Lavide 10% betaald voor 300K blijkt nu dat hij binnen enkele dagen middels Crowd Funding 100K op kon halen tegen 7%.

Overigens lezen we in de prospectus voor de crowdfunding dat u als kredietnemer hoofdelijk in privé mee tekent! Ook daar moet u niet wakker van liggen. Als u uiteindelijk onverhoopt toch nugger wordt dan zal Dirk inzien dat erbij u niks meer te halen valt. Dirk gaat echt geen werk maken van vorderingen die nooit meer betaald kunnen worden.

De vraag is of CS Factoring de vraag aan kan. Met 400.000 euro kun je niet al teveel facturen voorfinancieren. Wellicht zit er weer een partij achter die een leverage ratio van 40 kan hanteren. Want dan kan 400.000 bijvoorbeeld 40 maal worden uitgeleend.

Alternatief advies

Mocht u onverhoopt niet willen of kunnen kiezen tussen het nuggerschap wat Den Haag u biedt en de diensten van Dirk, dan kunt u zich wellicht in het buitenland melden als economisch vluchteling uit deze failliete Narcotica Staat ons gas-winnend OPEC land.

Auteur: AdjeW

UWV-er 2.0, zonder menselijke maat geen resultaat.

Eén gedachte over “Wordt Nugger of ga voor Dirk Scheringa”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *