Vrijdagmiddag, de Smaak van Verbraak is weer daar. Al 26 weken lang het ijkpunt van de week, wat zeg ik het hoogtepunt!
Deze week kabbelde voorbij, de herfst heeft ons land bereikt en de verwarming ging voor het eerst in maanden weer aan. Maar vanavond kan die weer uit want ik neem jullie mee naar het prachtige Sicilië waar de herfst niet bestaat en het heerlijk nazomerd.
Dus daar gaan we weer, vergeet de wekelijkse beslommeringen, vergeet alle ophef, de politieke malheur en geniet!
Vanavond gaan we pasta alla Norma maken, een Siciliaanse klassieker. Er zijn meerdere verhalen over het ontstaan van dit gerecht maar ze zijn allemaal uiteindelijk te herleiden naar de opera Norma van Bellini.
Una vera Norma! (Een echte vorm)
Bellini die overigens afkomstig is uit Catania aan de oostkust van Sicilië.
Hieronder ziet u 5 voorbeeld foto’s maar onder de foto’s volgen enkele extra tips om het werkelijk onvergetelijk te maken.
Ingrediënten voor 4 personen en extra speciale geheimen van Verbraak:
Pasta alla Norma:
● 1 rode ui
● 2 teentjes knoflook
● Flinke hand vol basilicum
● Olijfolie
● 2 aubergines
● Blik gepelde tomaten
● pakje sofrito
● Eetlepel gedroogde oregano
● Pak penne of iig buizenpasta
● Peper
● Zout
● Ricotta, pecorino of beide
Aangezien er geen filmpje is zal ik kort uitleggen hoe de pasta alla Norma gemaakt wordt.
Snij de rode ui en fruit hem alvast zachtjes aan in de olijfolie, plet de knoflook met de achterkant van een mes en snij hem fijn. Voeg deze na een paar minuten toe samen met een klein handje gehakte basilicum, steeltjes meesnijden.
Voeg daarna het blik gepelde tomaten en pakje sofrito toe en breng op smaak met peper, zout en de gedroogde oregano. 30 minuten in laten koken.
De pasta die ik gebruik moet 12 minuten koken dus die gaat na ongeveer 18 minuten in het flink gezouten kokende water. Onder het koken van de pasta kun je met wat kookvocht de restjes uit het blik tomaten en pakje sofrito spoelen en aan de saus toevoegen.
Terwijl de saus pruttelt snij je de aubergines in reepjes en bak je ze in een dikke laag olijfolie in 3 porties goudbruin.
Uit laten lekken in een vergiet en net voordat de pasta klaar is toevoegen aan de saus.
En dan kunnen we aan tafel, roer er een lepeltje Ricotta door en maak het geheel af met wat blaadjes basilicum en eventueel wat geraspte pecorino.
Een heerlijke gezonde en spotgoedkope pasta is klaar, ik maakte het voor nog geen 6 euro dus er is nog genoeg geld over voor een mooie fles Nero d’Avola om het maal te complementeren!
Buon Appetito!