Voetveeg: Ierland

Denkend aan Ierland zie ik een prachtig land dat iedereen een keer bezocht moet hebben. Een rondreis door Ierland brengt je langs o.a. the Cliffs of Moher, The Burren, The Ring of Kerry, The Connemara, the Aran Islands tot aan de prachtige zandstranden aan de Oostkust. Onderweg is het genieten van de rust (Ierland is 2x zo groot als Nederland maar telt slechts 4,5 miljoen inwoners), de eeuwenoude geschiedenis van het land die overal zichtbaar is en de mystieke sfeer die over het landschap hangt. Ook de inwendige mens komt aan zijn trekken, de Ierse keuken is een echte aanrader, waarbij de maaltijd uiteraard wordt begeleid door een Guinness of een echte Ierse Whiskey, waarvan de bekendste wel de jameson en de Bushmill zijn. Spreekwoordelijk is ook de Ierse gastvrijheid, een bezoek aan een echte traditionele Ierse pub is dan ook zeker aan te bevelen. En daar kunt u ook nog eens genieten van de echte Ierse Folkmuziek bij ons bekend geworden door o.a. The Dubliners, the Kilkenny’s, the Corrs, the Chieftains, maar ook Clannad en Enaya.

Een lofzang op Ierland die hier gaat eindigen, dit is immers een voetveeg. Ierland was namelijk ook één van de landen die zonder steun van de EU failliet was gegaan. In totaal werd er namelijk 85 miljard aan steun in dit landje gepompt. De verwachting is dat Ierland in 2031 hiervan 75% heeft afgelost. En toen kwam er het bericht over Apple. Deze slimme onderneming heeft namelijk haar hoofdkantoor in Ierland gevestigd. Het hoofdkantoor kun je overigens niet bezoeken, geen fysieke locatie, en heeft geen werknemers. Apple sloot daarna een zeer lucratieve deal met Ierland en betaalde in 2014 slechts 0,005% belasting over haar winst, zeg maar € 50,00 over iedere 1 miljoen winst. Alle winst niet behaald in the Americas (Noord en Zuid Amerika) verloopt sindsdien via Ierland. De Europese Commissie, vertegenwoordigd door de Deense haaibaai Margarethe Verstager, deed nader onderzoek naar het belastingontwijkend gedrag van deze multinational en gaf Ierland uiteindelijk opdracht om 13,8 miljard naheffing op te leggen aan Apple. Een mooie kans om versneld de lening van de EU af te lossen zou je denken. Maar nee, de Ieren denken daar anders over. De Ierse regering gaat in beroep tegen de door de Europese Commissie opgelegde naheffing. Dit is blijkbaar de moderne exponent van de Ierse gastvrijheid, een exponent die over de rug van de belastingbetaler wordt uitgespeeld en die oneerlijke concurrentie bevorderd. De Ierse gastvrijheid is nu omrand met een inktzwart kadertje.

P.S.     Wel wil ik een ferme schouderklop geven aan Margarethe Verstager, een vrouw naar mijn hart. Ik hoop dat ze haar goede werk voortzet, zodat er nog vele multinationals mogen volgen. En dit zal niet alleen in Ierland zijn, Nederland en Luxemburg staan ook bekend om hun dubieuze fiscale knuffelconstructies die een eerlijk level playing field in de weg staan. Is bijvoorbeeld Google de volgende?

Auteur: Watapatja

Out of the box omdenker die graag zijn mening ventileert over allerlei onderwerpen met zwaartepunt sociale zekerheid, onderwijs en arbeidsmarkt. Motto; verbaas en verwonder, immers niets is wat het lijkt! Twittert onder de naam @Watapatjee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *