Tweede Pinksterdag is niet meer van deze tijd

Maandag 16 mei 2016. Dat is dit jaar de vijftigste dag na Pasen, in de volksmond ook wel tweede Pinksterdag genoemd. Voor de doorsnee burgerbevolking eigenlijk niets meer dan een extra vrije dag. Een dag om met frisse tegenzin IKEA, de meubelboulevard of ander familiair geneuzel te bezoeken. Doorgaans een semi-verplicht nummertje. Vraag je aan deze mensen wat de betekenis van Pinksteren is dan blijft het merendeel angstvallig stil. Uit recente onderzoeken is gebleken dat meer dan de helft van alle Nederlanders geen idee heeft wat we met Pinksteren vieren. En dat is maar goed ook.

Inmiddels openen steeds meer winkels en ondernemingen op deze dag de deuren. Aangezien tweede Pinksterdag in de meeste CAO’s en arbeidsovereenkomsten nog altijd wordt aangemerkt als een feestdag heeft de werknemer recht op extra loon. En dat op een dag waarvan het merendeel geen eens de betekenis meer kent. Laten we daarom ook ophouden om deze honderden jaren oude feestdag nog in stand te houden.

Nederland is één van de weinige landen waar Pinkstermaandag nog als officiële feestdag wordt erkend. Ook het bancaire systeem draait op deze dag gewoon door als een standaard werkdag, met uitzondering van die in Katholieke landen, zoals bijvoorbeeld Oostenrijk, die zelfs op dagen als Witte Donderdag en Drie Koningen gesloten zijn. Dit soort nietszeggende feestdagen zijn achterhaald en kosten de meeste ondernemers onnodig extra omzet of loon. Begrijpelijk dat de meerderheid van de Nederlandse arbeiders deze vrije dag koestert, maar een nietszeggende collectieve vrije dag als Pinksteren is niet meer van deze tijd. Laat de mensen gewoon zelf bepalen óf en wanneer ze een vrije dag willen opnemen.


Meer artikelen in deze categorie:
[catlist categorypage=”yes”]


Auteur: Lee

Stock market broker & trader. Veelal cynisch maar veruit bij lange na niet altijd. Vooral geïnteresseerd in Politiek, Financiële markten en Oost-Azië. Twittert onder de naam @Reaguren

Eén gedachte over “Tweede Pinksterdag is niet meer van deze tijd”

  1. Tweede Pinksterdag is zowat in heel West-Europa een feestdag. Zelfs in het communistische DDR was Tweede Pinksterdag een officiële feestdag. Alleen in Groot-Brittannië, Ierland en Zweden is Tweede Pinksterdag als geschrapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *